Witam serdecznie.
Kaktusy mam już od sporego czasu, ale do tej pory nie bardzo o nie dbałem. Przyznaje się bez bicia. Zmieniło się to od niedawna. Szukając informacji jak postąpić z jednym z moich kaktusów, który się przewrócił i ma teraz paskudną ranę, dowiedziałem się, ile błędów popełniłem przy ich hodowli.
To prawie cud, że do tej pory mi one jeszcze nie padły. Zła ziemia, brak zimowania itp. Stwierdziłem, że czas to zmienić i przez ostatnie 2-3 tygodnie pochłaniam wiedzę o hodowli tych roślin, czytając książki, szukając informacji w Internecie, a także na tym forum. Udało mi się dowiedzieć wielu rzeczy, ale jak to często bywa od natłoku wiedzy czuję lekki zawrót głowy od nadmiaru wiadomości. A często też teoria jedno, a praktyka drugie, dlatego też mam kilka pytań. Założyłem osobny temat, ponieważ pytania dotyczą różnych aspektów hodowli i wolałbym mieć odpowiedzi w jednym miejscu, ale jeśli moderatorzy wolą by pytania zadawać w poszczególnych tematach to przychylę się do ich decyzji.
Pytanie 1.
Czytałem, że kaktusy najlepiej przesadzać na wiosnę, ale od razu po zimowaniu? Czy lepiej najpierw je wybudzić, a potem przesadzić?
Pytanie 2.
Dowiedziałem się, że kaktusy najlepiej podlewać wodą o pH lekko kwaśnym i najlepiej nadaje się do tego woda deszczowa lub woda przegotowana. Deszczówką wolałbym nie podlewać, bo mieszkam w mieście i tak naprawdę nie wiadomo co tam w niej może być, ale chciałbym się spytać czy gotowanie wody pozwala dostatecznie obniżyć pH? Może ktoś jest na forum, kto w ten sposób podlewa/podlewał swoje rośliny i potwierdzi, że to dobra metoda. Albo kompletnie nieprzydatna.
Pytanie 3.
Zamierzam latem swoje kaktusy hodować na świeżym powietrzu i tu pytanie jakie najmniejsze temperatury nocne kaktusy będą akceptować? Mniej więcej, bo to pewnie też zależy od gatunków.
Pytanie 4.
Także związane z trzymaniem kaktusów na świeżym powietrzu. Rozumiem, że takie warunki zwiększają ryzyko zainfekowania grzybami lub pasożytami. W takim razie czy należy profilaktycznie pryskać rośliny jakimiś preparatami? Jeśli tak to jakimi? No i kiedy i jak często?
Pytanie 5.
Właściwie prośba. Jakby ktoś znał proste w hodowli gatunki kaktusów to proszę się nie krępować, można podawać ich gatunki.
Dziękuję bardzo za wszystkie rady.