On po prostu jest z dobrej rodzinyMartisM pisze:No widać, że mu u Ciebie spasowało
U mnie dokładnie wyrastają cztery. Miałam je już oddzielić na tym etapie co są, ale chyba faktycznie poczekam, aż trochę podrosną, nawet do tych 60 cm. Fajnie by było mieć taki gajMartisM pisze:Mały banan też już wyrastaJa już trzy takie małe wykopałam, ale nie chcą mi się coś ukorzenić. Rok temu udało się ukorzenić odrosty bananowca, z tym że jak je wykopywałam to miały już koło 60 cm.
Chyba jednak Ty masz rację. To raczej nie do końca może być przenawożenie. Dziś, z uwagi na chłodną noc, wciągnęłam swoje bananowce do domu. Ku mojemu zdziwieniu, nie tylko Maurelli ma problwm z liśćmi, musa zaczyna mieć także ( robi się jaśniejszy przy rdzeniu liścia), moje acuminaty też zaczynają brązowieć na rantach a tych nie przenawoziłam na pewno. Sprawdziłam pH gleby, we wszystkich wynosi 5-6, tylko jedna acuminata ma między 4-5. Jakiego zatem preparatu użyć jeśli chodzi o braki boru i ewentualnie inne, żeby stan rzeczy poprawić? Musa wypuścił mi nowe sadzonki, ale widzę, że od miesiąca nie rosną, jedna poczerniała i podeschła na końcach.Gethar pisze:Kart Rozwijające się zniekształcone liście świadczyłyby o niedoborze Boru, jednak plamy na kolejnych liściach świadczą o niedoborze wapnia w podłożu lub przelewaniu rośliny przy słabym oświetleniu.
Jakiego nawozu używasz, i jak często?
Znasz pH gleby?
Jeżeli możesz prześlij zdjęcie całej rośliny