Borówka amerykańska - 8 cz
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Ma ktoś odmianę PINK LEMONADE, interesuje mnie czy już dojrzewa oraz jaki ma smak w porównaniu do innych odmian borówki?
Jak masz kolego literaturę obcojęzyczną ,to poszukaj coś o naturalnych nawozach do borówki .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Piękna mikoryza
.Wygląda jak gąsówka naga. Porównaj z opisem http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10 ... -naga.html

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kisiell3 mam te same. Dawałeś jakąś ściółkę z lasu?
KaLo to nie to. Tten grzyb ma taki charakterystycznie zawinięty kapelusz a gąsówka ma prosty a nawet wywinięty do góry.
braciu29 zawsze podejrzewałem sklepy o takie praktyki. U borówek można odróżnić Bluecropa od Bluejaya, Darrowa(tego można poznać po krzaku ale nie wiem czy w doniczce) czy Spartana właściwie dopiero po owocach. W tym roku terminy owocowania przynajmniej u mnie znacznie różniły się od podawanych ale bez problemu można było zauważyć różnice między owocami odmian które podałem. Wczoraj znalazłem kilka owoców Bonifacego. Pomimo tego że wisiały dwa miesiące na krzaku miały super smak. Nie taki mdły jak Toro czy Bluecrop i nie były miękkie tylko chrupiące jak mój ulubiony Bluejay. Niedawno kupiłem odmianę Rubel która jest bardzo starą i wartościową odmianą jeśli chodzi o zawartość antyoksydantów. Rubel ma charakterystyczne małe owoce więc od razu będzie wiadomo czy to rzeczywiście ta odmiana
KaLo to nie to. Tten grzyb ma taki charakterystycznie zawinięty kapelusz a gąsówka ma prosty a nawet wywinięty do góry.
braciu29 zawsze podejrzewałem sklepy o takie praktyki. U borówek można odróżnić Bluecropa od Bluejaya, Darrowa(tego można poznać po krzaku ale nie wiem czy w doniczce) czy Spartana właściwie dopiero po owocach. W tym roku terminy owocowania przynajmniej u mnie znacznie różniły się od podawanych ale bez problemu można było zauważyć różnice między owocami odmian które podałem. Wczoraj znalazłem kilka owoców Bonifacego. Pomimo tego że wisiały dwa miesiące na krzaku miały super smak. Nie taki mdły jak Toro czy Bluecrop i nie były miękkie tylko chrupiące jak mój ulubiony Bluejay. Niedawno kupiłem odmianę Rubel która jest bardzo starą i wartościową odmianą jeśli chodzi o zawartość antyoksydantów. Rubel ma charakterystyczne małe owoce więc od razu będzie wiadomo czy to rzeczywiście ta odmiana

-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
Też mi się wydaje że to nie Gąsowka
Rośnie ich naprawdę sporo już od kilku miesiecy między borówkami i wokół pryzmy ... Sciolke pozyskalem z zrebek gałęzi głównie sosny , swierka, + śladowe ilości trocin drzew liściastych ... Pryzme usypalem rok temu pod lasem w sąsiedztwie świerków , osik i modrzewi , ale nigdzie nigdy wcześniej nie widziałem takich grzybów
Stanowią jakieś zagrożenie dla borówek ? No i rzecz jasna czy sa jadalne ? Bo lubię grzyby a tych miałbym mnóstwo przez cały rok

Stanowią jakieś zagrożenie dla borówek ? No i rzecz jasna czy sa jadalne ? Bo lubię grzyby a tych miałbym mnóstwo przez cały rok

sailor62: Aleś pojechał/zmartwiłeś mnie z tą muchą. Tez mieszkam na dolnym śląsku na styku 3 granic. Poczytałem o niej trochę i na 90 % tez to badziewie miałem. Raczej straty u mnie nie były tak duże, ale miałem kilka owoców, których nieciekawy wygląd pasował do opisu tych zaatakowanych przez tego szkodnika. Jedną z metod walki jest systematyczne na bieżąco zrywanie owoców, aby muchy nie miały możliwości złożenia jajeczek, co tez robiłem, w celach spożywczych. Zresztą co ja tam mam 20 krzaczków. Natomiast na hektarowych plantacjach może być trudno, a oprysk z opisu może zanieczyścić dojrzałe owoce. Faktem jest że ta mucha może być większym problemem niż nasionnica (chyba tak się pisze) w czereśniach. A co odmian w szkółkach to faktycznie kombinują jak mogą. U mnie np. patriota jadłem jeszcze w zeszłym tygodniu (chyba że tak owocuje, choć to podobno wczesna odmiana), a dwa krzaki toro wyglądają zupełnie od siebie różnie, z tym że na 90 % jednym z nich jest Northland czy jakoś tak. Z 20 krzaków pewny jestem 4 (2xChandler, 2xBluegold)
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Kisiell to nie musi być Gąsówka.Trudno rozpoznać grzyba ze zdjęcia kapelusza.Potrzebny jest jeszcze wygląd blaszek, ich gęstość i kolor,sposób połączenia z trzonem ,kolor wysypu zarodników itp.Co do kulinarnego zastosowania grzybów,to można jeść wszystkie , z tym że niektóre tylko raz w życiu
.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2013, o 20:29
Witam,
czy sąsiedztwo poziomek będzie dobre dla borówek? To będzie już moje trzecie podejście do sadzenia, mimo wielu zabiegów jakoś nie wychodzi
.
czy sąsiedztwo poziomek będzie dobre dla borówek? To będzie już moje trzecie podejście do sadzenia, mimo wielu zabiegów jakoś nie wychodzi

- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Poziomka, żurawina będzie idealnym sąsiedztwem dla borówki.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Czy mógł by mi ktoś rozjaśnić dlaczego borówke powinno sie sadzić w osłonietym miejscu od wiatru ?
Witam,
moja ciocia weszła w uprawę borówki jednak wydaje mi się że stan krzaków odbiega od normy. Nie jest tragicznie, ale zastanawiam się co zrobić żeby było lepiej. Te uschniete najmłodsze pędy to zapewne pryszczarek. Czy warto spryskac jeszcze w tym roku? Mospilan 20sp będzie ok? Te czerwieniejace listki nie raz z całymi lodygami to sam nie wiem... I te plamy na liściach. Może to przenawozenie? Załączam fotki I proszę o pomoc. Dziękuję.
Komplet zdjęć: https://drive.google.com/folderview?id= ... FpadHFza0E
moja ciocia weszła w uprawę borówki jednak wydaje mi się że stan krzaków odbiega od normy. Nie jest tragicznie, ale zastanawiam się co zrobić żeby było lepiej. Te uschniete najmłodsze pędy to zapewne pryszczarek. Czy warto spryskac jeszcze w tym roku? Mospilan 20sp będzie ok? Te czerwieniejace listki nie raz z całymi lodygami to sam nie wiem... I te plamy na liściach. Może to przenawozenie? Załączam fotki I proszę o pomoc. Dziękuję.
Komplet zdjęć: https://drive.google.com/folderview?id= ... FpadHFza0E
-
- 100p
1. Mam pytanie co do torfu, czy taki torf sprzedawany w sklepach w workach 80l jako torf kwaśny jest to specialny torf zakwaszany ? Czy to ukopany z torfowiska ?
2. Ile pH ma torf ukopany z torfowiska ?
2. Ile pH ma torf ukopany z torfowiska ?
-
- 100p
Wielkie dzięki, bo dziś kupiłem 250l torfu w sklepie i ma takie samo pH jak ten co ja kopałem,
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
barciu29 To mam wrażenie, że wyjaśniła mi się zagadka mizernie rosnącego Chandlera
W zeszłym roku kupiłam właśnie z tej opisywanej przez Ciebie szkółki dwie borówki: Pink Lemonade i Chandler. O ile, nie powiem, Pink przyrosła o 300% to Chandler stoi w miejscu i zamiera. Dam mu czas do wiosny, jak ruszy to zobaczę co z niego wyrośnie (o ile to Chandler
) Jak nie to won!
No i jestem ciekawa co też wyrośnie z Pink Lemonade. Pokrój i kształt liści wskazuje na tą właśnie odmianę, ale w świetle powyższych informacji, kto wie

W zeszłym roku kupiłam właśnie z tej opisywanej przez Ciebie szkółki dwie borówki: Pink Lemonade i Chandler. O ile, nie powiem, Pink przyrosła o 300% to Chandler stoi w miejscu i zamiera. Dam mu czas do wiosny, jak ruszy to zobaczę co z niego wyrośnie (o ile to Chandler

No i jestem ciekawa co też wyrośnie z Pink Lemonade. Pokrój i kształt liści wskazuje na tą właśnie odmianę, ale w świetle powyższych informacji, kto wie

Pozdrawiam Lucyna