Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Witaj Gosiu. Wspaniała ta rabata z werbena i rozchodnikami ;:138 . Ścieżka wspaniale wygląda i zarasta ;:138 . Trawa widzę bardzo ładna i soczysta , świetna robota ;:333 . Motyli u Ciebie całe mnóstwo ;:108 . Małgosiu masz śliczny ogród a takie doły to trzeba jak najszybciej zakopywać :wit . Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Witam w niedzielny wieczór.
Jak zwykle ostatnio jestem w totalnym niedoczasie, ale za to odpoczywam na maksa.
Nawet nie pracuję za bardzo w ogrodzie. Mam tyle pielenia, kilka roślinek do posadzenia, ale na razie odpuszczam.
Tylko cały czas trwa walka z podlewaniem, w której ostatnio bardzo wspiera mnie m.
Praca nad trawnikiem opłaciła się, bo wywabiłam go do ogrodu :D

Soniu, właśnie taki mam plan. Nie martwię się wcale nadejściem zimy. Mam zajęcie na długie zimowe wieczory, więc nuda mi nie grozi. Raczej obawiam się, że znowu nie będę miała tyle czasu ile bym chciała.
Wydaje mi się, że skumulowały się 3 ostatnie lata, bo przecież w robiłam jeszcze cały tylny trawnik, a to było 2 razy więcej niż w tej chwili zrobiłam. Całe 3 lata było na wysokich obrotach i organizm nie wytrzymał.
Ale już jest dużo lepiej. Odpoczywam ile wlezie. Dzisiaj nawet miałam zamiar popracować, ale wiatr skutecznie mnie zniechęcił, więc odpuściłam sobie. Kiedyś tak bym nie zrobiła.

Dorotko, w zeszłym roku martwiłam się, że mam o tej porze roku bardzo mało motyli. W tym mam ich całą masę. Rewelacyjnie wygląda jak obsiadają dom grzejąc się w słoneczku.
Zresztą nie tylko motyle chętnie do mnie przylatują. Jest bardzo dużo pszczół, trzmieli i różnych innych owadów. Zauważyłam dawno nie widziane żaby, jaszczurki i chyba nawet jeż wrócił, bo widze czasem jego odchody i nie mam prawie wcale ślimaków. Nie mówiąc o niesamowitej ilości ptaków. Pod tym względem ten rok był rewelacyjny. Uwielbiam życie w ogrodzie

Iwonko, pochwalę m. za pomysł :wink:
Bo to niby on był pomysłodawcą. Cieszę się, że tak się stało, bo jakby od tej chwili zaczął bardziej interesować się ogrodem, ale już nie narzuca swojego zdania, tylko sugeruje, a ja ostatecznie podejmuję decyzję.
I to mi się podoba. :D
Ja nie podlewałam tylko na przełomie lipca i sierpnia. Wtedy przez parę dni mieliśmy deszcz. Tylko to kropla w morzu była, bo u mnie nie padało całą wiosnę właśnie do końca lipca. Już nie ma śladu po tych opadach.

Ewelinko, taki na mnie naszedł nastrój. Całe szczęście wiem jak jest tego przyczyna, na pewno nie ogród, i już z nią walczę. Nawet skutecznie :D
Trawa jest moją dumą. Naprawdę wygląda rewelacyjnie. Udało mi się, choć przyznaję, że z trudem, bo to prawie codzienna walka z wężami, utrzymać soczystą zieleń. W piątek jeszcze dostała nawozu jesiennego, więc powinna dodatkowo wypięknieć. Jest coraz lepiej ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przecudowna Candelight

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. Dobrze, że możesz liczyć na eMa z pomocą ;:108 . Trawnik na prawdę świetnie wygląda ;:333 . Werbena cudna w takiej ilości . Mam nadzieję, że u mnie się wysieje ;:108 . Ten kwiat fioletowy z żółtym środkiem to co ?? Czy to jakiś aster w zbliżeniu czy może coś innego ?? Ja też na razie nic nie robię w ogródku. u mnie strasznie zimno i mokro więc może końcem tygodnia wezmę się za jakieś prace bo mam troszkę przesadzania a i cebule czekają. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Margo2 pisze:

Elu, no wlasnie ostatnio takie duże krzaczory chcę ;:173
Tylko, czy kwiaty wytrzymałe? To dla mnie najważniejsze.

Gosiu chyba nie odpowiedziałam na tego posta :oops:
Kochana James Galway do dziś tworzy kwiatki. Postaram się zrobić jutro fotkę.....zobaczysz jaki zdrowy. :D
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Gosia czyżbyś kolejne różyczki planowała?
Pozdrawiam. Kasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewelinko, tak to zwyczajny aster jednoroczny.
U mnie dopiero w nocy popadało, ale i tak jakoś nie miałam ochoty na prace
Chyba czekam na koniec sezonu, żeby odpocząć. Ten był bardzo męczący.
Werbenę zostaw na zimę, a potem rozsyp tam gdzie chcesz żeby rosła.
Na pewno będziesz miała więcej niż w tym roku

Elu, ja mam właśnie problem z różami przy kolejnym kwitnieniu. Nie wiem, czy za słabo je karmię, czy to inne sprawy, ale bardzo słabo powtarzają. Wszystkie na tylnej rabacie bez kwiatów, oprócz Baronessa, Nie wiem już co mam robić. :roll:
Na razie nie zamówiłam Jamesa, bo zdecydowałam się na inne :D
Zamówiłam Cottage Rose, Rosenfaszination, Nevadę, Beverly, Jalitah i Rosemoor.

Kasiu, przecież wiesz, że zamówiłam kolejne róże :D
Stawiam tym razem na wysokość. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Nareszcie wczoraj popadało, to nic, że podlałam cały trawnik i tylną rabatę. Podlewania nigdy za dużo.
Trawnik tydzień temu dostał jesiennego nawozu, mam nadzieję, że się odwdzięczy
Jeszcze tylko w październiku oblecę wszystko biohumusem.
Nie mogę się zebrać, żeby opielić rabaty. Mam taki busz, że z daleka chwastów nie widzę. Gorzej z bliska, ale ja ostatnio rabaty oglądam tylko z daleka. Coś mi się porobiło.
No, ale może w sobotę nadrobię, zapowiada się niezła pogoda.

Obrazek

Obrazek

Baroness jak zwykle niezawodna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Gosiu nadrobiam zaległości i jestem pod wrażeniem BAJKA wyluzuj trochę bo oszaleję ;:202
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu,ogród pięknie kwitnie i czytam ,że nowe plany ,nasadzenia ,super będzie, cały dom w kwiatach ,już świetnie wygląda ,a jak dotrą nowości to dopiero będzie cudownie,fajnie bo będziemy spacerować i podziwiać,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O jaka piękna jeseń.Dużo kolorków. ;:215
To białe kwitnące, nskie to??
Piękne róze, asterki :)
Tej werbeny to masz dużo.
Pięknie tak wyglada :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. Małgosiu zwykły aster ale jaki ładny ;:108 . Każdy z nas ma czasem dni , że nic mu się w ogrodzie nie chce i nie ma się czego wstydzić. Miałaś w tym sezonie ogrom pracy i wcale Ci się nie dziwię. Chwasty jeszcze trochę i same zginą ;:306 . Bardzo podoba mi się ta róża Baronessa i widuję ją w wielu forumowych ogrodach. Trzeba ją chyba zaciągnąć na listę "chciejstw" na przyszłe lata skoro taka niezawodna ;:173 . Masz jeszcze sporo koloru i oby jak najdłużej. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu ale pędzisz z tym wątkiem, nie nadążam czytać :D
nie widać chwaściorów u ciebie i to dobrze :D , że sobie odpuszczasz z pieleniem ,
ja z resztą też :D
Gosiu twoje róże mają takie zdrowe liście :D , na moich są takie plamy jak żadnego roku,
jeszcze dużo ich opada, muszę je wyzbierać i spalić, ale jakoś też nie mogę się za to zabrać :wink: :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Werbena jest pięknym uzupełnieniem rabaty ;:108, co doskonale to widać na Twoich zdjęciach. Mam na razie tylko jedną i jestem nią zachwycona. Mam nadzieję, że rozsieje się tak jak piszesz. Candlelight u Ciebie jeszcze pięknie wygląda. Mój niestety wyraźnie niedomaga. Pierwsze kwitnienie miał zupełnie przyzwoite. W kolejnym większość pąków zgniła. Teraz znowu wziął się za wytwarzanie młodych pędów zakończonych pąkami. Przyglądałam mu się dzisiaj i niestety część pędów obumiera. Nie bardzo wiem, co mu dolega. Ponieważ większość moich róż jest teraz w złej kondycji, podejrzewam, że winę za to ponosi pogoda, ale czy na pewno?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu filetowe astry śliczne i smagliczka jeszcze taka ładna. ;:215 Moje tylko młode samosiejki mają świeże kwiaty. Ja już pieleniem się nie przejmuję, wieloletnie wyrwałam, reszta sama zginie. ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”