Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
- caliel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 paź 2011, o 22:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tuja żółknie od "pnia"
Witam
Co może być powodem takiego stanu ? Mam dwie sztuki w donicach na balkonie. Donice nie mają dziurek na dnie. Trzy lata miały się dobrze a dziś zauważyłam, że zaczęły żółknąć od środka, od pnia. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zalanie. Po jednej z ulew zostały mocno zalane. Woda nie miała gdzie ujść i stały tak w wodzie całą noc
Bardzo proszę powiedzcie jak ją uratować. Zdjęcia jednej sztuki, tej w gorszym stanie! Druga ma się trochę lepiej.
Co może być powodem takiego stanu ? Mam dwie sztuki w donicach na balkonie. Donice nie mają dziurek na dnie. Trzy lata miały się dobrze a dziś zauważyłam, że zaczęły żółknąć od środka, od pnia. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zalanie. Po jednej z ulew zostały mocno zalane. Woda nie miała gdzie ujść i stały tak w wodzie całą noc
Bardzo proszę powiedzcie jak ją uratować. Zdjęcia jednej sztuki, tej w gorszym stanie! Druga ma się trochę lepiej.
Re: Tuja żółknie od "pnia"
Być może że nadmierna wilgoć w donicy bez otworów zaszkodziła, ale żółknięcie od pnia, czyli najstarszych części to naturalny proces, który zaczyna się jesienią i tak to wtygląda. Moim zdaniem te donice są na dole za wąskie, poszukać szerszych, zrobić otwory i przesadzić.Wytrzepać żółte i to wszystko co możesz zrobić.Jak nie zmarzną (ostatnie 2 zimy były łagodne) to po kolejnych dwóch latach będzie 'powtórka z rozrywki', bo to drzewa do gruntu i każda donica stanie się za ciasna.
- caliel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 paź 2011, o 22:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tuja żółknie od "pnia"
Ojej, dziękuję bardzo Jeśli to normalne zachowanie to kamień z serca A co jeśli obłożyłabym je na zimę jakąś agrowłókniną albo czymś takim? Nie zaszkodzi? W zeszłych latach stały na zabudowanym balkonie po bokach i od góry ( dlatego donice bez dziurek- nie spodziewałam się zalania) a rok temu się przeprowadziłam i balkon jest zabudowany od frontu a przewiewny po bokach ( jak widać trochę na zdjęciu) i bez dachu "nad głową". To na pewno też ma znaczenie ...
Re: Usychające tuje
Witam. Dwa miesiące temu w swoim klombiku przed schodami posadziłem tuje szmaragd. Od jakiegoś tygodnia zauważyłem coś niepokojącego. Otóż w jednym miejscu igły tuji lekko przyżółkły i po mocniejszym dotknięciu odpadły. Podpinam zdjęcia. Proszę o poradę kogoś kto się orientuje w tych sprawach bo ja niestety jestem zielony.
Co tam pod tymi kamykami jest? Jak jest ciężki grunt, słaby odpływ wody, włóknina i kamień to może żółknąć.Żywotnik lubi napowietrzone gleby i lepsza dla korzeni rośliny jest kora bez włókniny.
Re: Thuja Szmaragd szuka pomocy
Witam, podłączę się pod temat:
Mam problem z moimi tujami Szmaragd, zakupiłem ze szkółki 25 szt. dużych - ok. 2m. Posadziłem je w maju tego roku, do tej pory jedna uschła całkowicie,wykopałem ją i wyrzuciłem.
Teraz zauważyłem że parę szt. zaczyna dziwnie się zachowywać. Igły na zewnątrz są zielone ale zdarza się że przebijają się na zewnątrz żółte/brązowe.
Z uwagi na fakt że thuje są duże tzn na pewno że parę ładnych latek już mają (wybaczcie oczywistość,
niedawno zacząłem przygodę z ogrodnictwem). Gdzieś wyczytałem że iglaki tak już mają że raz na jakiś czas się pozbywają starych igieł, wydaje mi się że nawet jesienna pora przemawia za naturalnością tego zjawiska.
Nie mniej jednak boję się żeby drzewka nie uschły na badyl tak jak stalo to się z jednym (wydaje mi się że sam mu zrobiłem krzywdę, wsadziłem to drzewko trochę krzywo,
później wbiłem patyk i naprostowalem ze sznurem, najprawdopodobniej uszkodziłem korzenie).
Jedną sztukę dość mocno otrzepałem z żółtych i brązowych igieł, na pierwszym zdjęciu będzie ona w całości - to co z niej zostało, następnie strzepane igły na trawniku i zdjęcia jak to wygląda na pozostałych drzewkach.
Proszę o pomoc, czy mam opryskać czymś drzewka?
Przy wsadzaniu drzewka miały dość dużą bryłę korzeniową, wykopywałem dołek, dawałem ziemię do iglaków i na to korę.
Podlewałem porządnie ale raz na tydzień raz na dwa. Jak były mocne upały dwa razy w tyg.
Po 2 tyg od wsadzenia dałem nawóz do iglaków długo działający wg. zaleceń po 30g pod iglaczek.
Trochę wywiało mi ściółkę spod niektórych drzew, dziś jadę zakupić nową i podsypię na wieczór.
Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam.
Mam problem z moimi tujami Szmaragd, zakupiłem ze szkółki 25 szt. dużych - ok. 2m. Posadziłem je w maju tego roku, do tej pory jedna uschła całkowicie,wykopałem ją i wyrzuciłem.
Teraz zauważyłem że parę szt. zaczyna dziwnie się zachowywać. Igły na zewnątrz są zielone ale zdarza się że przebijają się na zewnątrz żółte/brązowe.
Z uwagi na fakt że thuje są duże tzn na pewno że parę ładnych latek już mają (wybaczcie oczywistość,
niedawno zacząłem przygodę z ogrodnictwem). Gdzieś wyczytałem że iglaki tak już mają że raz na jakiś czas się pozbywają starych igieł, wydaje mi się że nawet jesienna pora przemawia za naturalnością tego zjawiska.
Nie mniej jednak boję się żeby drzewka nie uschły na badyl tak jak stalo to się z jednym (wydaje mi się że sam mu zrobiłem krzywdę, wsadziłem to drzewko trochę krzywo,
później wbiłem patyk i naprostowalem ze sznurem, najprawdopodobniej uszkodziłem korzenie).
Jedną sztukę dość mocno otrzepałem z żółtych i brązowych igieł, na pierwszym zdjęciu będzie ona w całości - to co z niej zostało, następnie strzepane igły na trawniku i zdjęcia jak to wygląda na pozostałych drzewkach.
Proszę o pomoc, czy mam opryskać czymś drzewka?
Przy wsadzaniu drzewka miały dość dużą bryłę korzeniową, wykopywałem dołek, dawałem ziemię do iglaków i na to korę.
Podlewałem porządnie ale raz na tydzień raz na dwa. Jak były mocne upały dwa razy w tyg.
Po 2 tyg od wsadzenia dałem nawóz do iglaków długo działający wg. zaleceń po 30g pod iglaczek.
Trochę wywiało mi ściółkę spod niektórych drzew, dziś jadę zakupić nową i podsypię na wieczór.
Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam.
Pod kamieniami jest agrowłóknina(przynajmniej tak na to mowili panowie co układali kostkę) taka biała mata o grubości z 3 mm. Lepiej usunąc tą włóknine?
Nie wiem czy to pomoże.Może panowie solidnie ubili grunt przed położeniem kostki.Takich warunków, beton pod korzeniami( szczególnie na cięższych gruntach) i ciężar kamienia na korzeniach, brak odpływu i dostępu powietrza nie zniesie żadna roślina tym bardziej w fazie ukorzeniania.Trzeba by usunąć nie tylko włókninę, ale i kamień, sprawdzić w jakich warunkach jest bryła korzeniowa, czy nie za mokro, czy nie nazbyt zbita ziemia.wally pisze:Pod kamieniami jest agrowłóknina(przynajmniej tak na to mowili panowie co układali kostkę) taka biała mata o grubości z 3 mm. Lepiej usunąc tą włóknine?
Sadzone duże, trzeba się z tym liczyć, że częściowo zrzucą igły, muszą przecież zrównoważyć część nadziemną do ubytku części korzeniowej, innej opcji nie ma.Niczym nie pryskać, a tym bardziej nawozić, przynajmniej przez cały przyszły sezon.
Dziękuję za odpowiedź, jeszcze chciałbym dopytać czy pomóc drzewom, oczyścić je z tych żółtych/brązowych igieł czy zostawić je w spokoju?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uschnięte igły krzewu nie są potrzebne, a tylko są siedliskiem chorób, ja je usuwam silnym strumieniem wody.
Przyczyna zasychania może być problem z pobieraniem wody, bo krzewy długo rosły w doniczce i korzenie poplątały się, więc mają trudności wrośnięcie w ziemię.
Przyczyna zasychania może być problem z pobieraniem wody, bo krzewy długo rosły w doniczce i korzenie poplątały się, więc mają trudności wrośnięcie w ziemię.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny