Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
Ewa - tak, tak - złożyły jaja, wczoraj nie zauważyłam (nawet na fot), ale dzisiaj było ich sporo...nic sie z nich nie wylegnie, ale i tak trochę obrzydliwe, choć można sie było tego spodziewać
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Same obrzydliwości u Ciebie
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Przyznam że kwiaty stepeliowatych mnie podobają się ...ale mam kilka takich roślin w domu i mam nadzieję że jednak nie zakwitną... przynajmniej w tym roku za to Ceropegia cudo u mnie tak jak przewidywałaś też dała radę
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Jak na bardzo ostre słońce to nie będzie kwitnąć. One potrzebują jakiegoś cienia. Kiedyś trzymałem moje w ostrym słońcu i nic nawet rosnąć specjalnie nie chciały. Poszły tak trochę do cienia to chyba z 10 kwiatów w tym roku...
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Uff... to nie zakwitną... wystarczy mi że ładnie wyglądają i odrobinkę rosną... więcej od nich nie wymagam
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- różnorodność kształtów - budowy kwiatów u Ceropegii jest imponująca .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Pożegnanie sezonu pełne barw, które taaak bardzo cieszą moje oczy
W weekend zabieram eszewerki i krewniaków z balkonu..tak jak miałam nadzieję, pięknie się zregenerowały po zimowej zarazie, widać uszkodzenia na starszych liściach, ale sporo przyrosły zakrywając blizny.
Ta zima będzie decydująca o powiększaniu zbiorku tej grupy - czy pleśń wróci, czy nie...ziemię i nasady rozet spryskam Topsinem, bo szkoda mi szpecić liście osadem. Mam nadzieję, że uda się je przezimować bez powtórki problemu.
...no i kwitnie kolejny cudaczek, niezawodna Ceropegia ampliata
...a Stapelia dalej produkuje wielkie kwiatuchy (już trzeci), wabiące nadlatujące znikąd stada much - doszło do zapylenia, bo spodziewa się owoców
...
W weekend zabieram eszewerki i krewniaków z balkonu..tak jak miałam nadzieję, pięknie się zregenerowały po zimowej zarazie, widać uszkodzenia na starszych liściach, ale sporo przyrosły zakrywając blizny.
Ta zima będzie decydująca o powiększaniu zbiorku tej grupy - czy pleśń wróci, czy nie...ziemię i nasady rozet spryskam Topsinem, bo szkoda mi szpecić liście osadem. Mam nadzieję, że uda się je przezimować bez powtórki problemu.
...no i kwitnie kolejny cudaczek, niezawodna Ceropegia ampliata
...a Stapelia dalej produkuje wielkie kwiatuchy (już trzeci), wabiące nadlatujące znikąd stada much - doszło do zapylenia, bo spodziewa się owoców
...
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- cieszą nie tylko Twoje oczy, jest na czym skupić wzrok i podziwiać wypielęgnowane, piękne rośliny, rosnące w warunkach "blokowych". Podziwiam, nie widać po nich, że jakiś czas temu "coś" im dolegało, dla Opiekunki.bebos pisze:Pożegnanie sezonu pełne barw, które taaak bardzo cieszą moje oczy
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudowne u Ciebie te kolory, kształty i formy Każda roślina z osobna warta uwagi, a wszystkie razem tworzą obrazek, od którego trudno oderwać wzrok
Trzymam kciuki za zimowanie
Trzymam kciuki za zimowanie
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wspaniale prezentują się Twoje rośliny w ślicznych jesiennych kolorach.
Zwarte, kompaktowe, wybarwione - wyglądają rewelacyjnie!
Zwarte, kompaktowe, wybarwione - wyglądają rewelacyjnie!
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Na grupówkach dopiero widać ich różnorodność , zarówno w kształcie jak i barwie. Super efekt Widać że słońce i świeże powietrze jest najlepszym lekarstwem , trzymam kciuki by bez strat przeżyły zimę. Czy latem zacina na nie deszcz , czy były chronione przed opadami ?
Piękne masz te eszewerie. Muszę przyznać, że oprócz kaktusów, są to sukulenty, które najbardziej mi się podobają. Twoje pięknie wybarwione na słoneczku i chyba już nie powinno być problemów z ich zdrowiem, że się tak wyrażę.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ach, te Twoje eszewerie! Idealne jak dla mnie! Bardzo się cieszę, że je pokazujesz, bo szkoda, ze to niedoceniane i zapomniane rośliny. Szkoda, że ja nie miałam cierpliwości na tyle, by rosły dalej, ale zostawiłam sobie malutką garstkę, która mam nadzieję będzie się ładnie prowadzić. Ty to potrafisz, naprawdę szczere wyrazy uznania!