Odmiany ziemniaków
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odmiany ziemniaków
A uprawia ktoś niebieskie ziemniaki dostałem od kuzyna z Niemiec i nie wiem jak ich przechować do wiosny i tak w ogóle jak się ich uprawia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Czerwona skórka na ziemniakach nie przeszkadza żeby były smaczne
Ja tech kilka odmian czerwonych miałam przyjemność zjeść i uważam że są pyszne .
Niebieskie to chyba tak samo się uprawia jak wszystkie , tylko kolor mają inny , ale to ziemniaki !
Ja tech kilka odmian czerwonych miałam przyjemność zjeść i uważam że są pyszne .
Niebieskie to chyba tak samo się uprawia jak wszystkie , tylko kolor mają inny , ale to ziemniaki !
Bożena
Mam pytanie czy odmiana Rosa Gold (wg rolnika od którego kupiłem nazywa się złota róża) to jest inna nazwa Bella Rosa? (ziemniaczki są wspaniałe!)
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ziemniaki Bellarosa to ziemniaki o różowej skórce, więc na pewno to nie to samo.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Wcześniej kupowałem na rynku Bellarosa i są niemal identyczne, no... Rosa Gold może są większe.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W takim razie to 2 różne odmiany, a wielkość bulw w dużej mierze zależy od warunków uprawy. Ilość użytych nawozów, odżywek oraz woda mają wpływ na to jakie bulwy uzyskamy.
Ja ziemniaki uprawiam tylko na oborniku, w tym roku było dużo deszczu, więc trafiają się ziemniaki po 700 g.
Ja ziemniaki uprawiam tylko na oborniku, w tym roku było dużo deszczu, więc trafiają się ziemniaki po 700 g.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Tak u znajomych mają Bellarose i są duże ziemniaki , na dwie osoby 2ziemniaki i frytek co nie miara
Bożena
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie takie są.
W 40 roku życia zrozumiałem dopiero jak pyszne mogą być ziemniaki - Bellarosa
Re: Co to za odmiana ziemniaka - fioletowe
Znalazłam coś takiego:
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,8 ... ystac.html
wygladają podobnie do Twoich, ale tu nazywają je po prostu "czerwonymi ziemniakami".
Czerwoną skórkę ma odmiana Bellarosa, ale nie aż tak.
A może to w ogóle nie ziemniak??? na topinambur ani batat wprawdzie nie wygląda, ale na kartofla też nie bardzo...
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,8 ... ystac.html
wygladają podobnie do Twoich, ale tu nazywają je po prostu "czerwonymi ziemniakami".
Czerwoną skórkę ma odmiana Bellarosa, ale nie aż tak.
A może to w ogóle nie ziemniak??? na topinambur ani batat wprawdzie nie wygląda, ale na kartofla też nie bardzo...
Anna
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.3
Poprzednia część wątku znajduje sie tutaj: viewtopic.php?f=42&t=95834
Ma ktoś może ziemniaki odmiany tajfun? Chciałbym dopytać, czy robię jakieś błędy w uprawie, że strasznie szybko się rozgotowują i są wodniste, czy to cecha odmiany?
Ma ktoś może ziemniaki odmiany tajfun? Chciałbym dopytać, czy robię jakieś błędy w uprawie, że strasznie szybko się rozgotowują i są wodniste, czy to cecha odmiany?
- pendrak
- 100p
- Od: 12 kwie 2020, o 19:35
Re: Ziemniaczki, ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2
Do tej pory ziemniaki rosły u mnie dosyć bezproblemowo. 2 lata temu miałam odmianę Denar (plenny, bez chorób, ale trochę ziarnisty w smaku), rok temu miałam Queen Anne (pyszny, plenny, bez chorób), a w tym roku spróbuję odmianę Red Sonja o czerwonej skórce. Podobno potrzebuje żyźniejszej gleby, więc posadzę na ziemię nawiezioną obornikiem na jesień. Zobaczymy co z tego wyjdzie.