Dereń: choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Coto za krzew i co się z nim dzieje
Mnie on wygląda na dereń biały. A te robaczki to bardziej liszki, czy muszki? Aga
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 kwie 2015, o 09:18
Dereń biały
Pojawiły się na spodzie liści jakieś owady. Co to i jak zwalczyć?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dereń - choroby i szkodniki
To mszyca.
Opryskaj jednym z n/w np.
Karate,Mospilan ,Confidor
Opryskaj jednym z n/w np.
Karate,Mospilan ,Confidor
Witam. Dzisiaj obrywałem (zaczolem) liście z moich dwóch dereni i zauważyłem po dotknięciu do krzaka, że wzbiło się dużo małych czarnych meszek, a już robiłem dwa razy oprysk przeciwko mszycy i nic,dalej paskudztwo żyje. Dzisiaj zrobiłem trzeci oprysk, a jutro raczej zerwę wszystkie listki, bo marnie wyglądają, listki czerwone wchodzące w brąz i tak jak patrzę na te listki, to wręcz są czarne od tych meszek.
-- 1 paź 2016, o 15:50 --
Tym robione były opryski.
-- 1 paź 2016, o 15:50 --
Tym robione były opryski.
Mam to samo z dereniem, plamki, schnące czubki liści, sprawdziłem pH no i cóż...5,5, podsypałem obficie wapnem nawozowym i zobaczymy.
Jesienią posadziłem moje pierwsze 2 sadzonki derenia: odmiana Szafer i Bolestraszycki. Nie wiem co im jest, ale najpierw ładnie odbiły (wiosna), a na dziś stan prezentuję poniżej. O ile Szafer jeszcze chyba walczy, to Bolestraszycki zdaje się powoli się już poddaje. Oba drzewka podsypałem zmiażdżonymi skorupkami kurzych jaj (wapień). Poradźcie mi proszę, czy i co jeszcze mogę zrobić, aby uratować oba drzewka?
Tutaj Szafer:
A tutaj Bolestraszycki:
Tutaj Szafer:
A tutaj Bolestraszycki:
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 mar 2017, o 22:53
Dereń biały - liście żółkną, wysychają, opadają
Dzień dobry,
Posiadam krzew Dereń Biały. Ostatnimi czasy liście zaczynają żółknąć i opadać, a sam Dereń się przerzedza. Załączam zdjęcie liścia do ceny, czy po prostu wypala go słońce (stanowisko słoneczne) czy zaatakowała go jakaś chorobą.
Dereń podlewany jest o 4 rano i 22 wieczór (automatyczne nawadnianie). Raz na dwa tygodnie nawożony jest nawozem uniwersalnym do roślin zielonych "Biopon" Posadzony jest w donicy z drenażem i odpływem.
Dziękuję z góry za pomoc!
Posiadam krzew Dereń Biały. Ostatnimi czasy liście zaczynają żółknąć i opadać, a sam Dereń się przerzedza. Załączam zdjęcie liścia do ceny, czy po prostu wypala go słońce (stanowisko słoneczne) czy zaatakowała go jakaś chorobą.
Dereń podlewany jest o 4 rano i 22 wieczór (automatyczne nawadnianie). Raz na dwa tygodnie nawożony jest nawozem uniwersalnym do roślin zielonych "Biopon" Posadzony jest w donicy z drenażem i odpływem.
Dziękuję z góry za pomoc!
Dziwne liście - Dereń Biały "Spaethii"
Witam,
U mojego Derenia Białego "Spaethii" pojawiły się liście o dziwnym kolorze - niby to różowe, trochę czerwonawe.
Te które zmieniają kolory to zaczynają podsychać.
Czy to jest normalne? Bo takie kolory to dopiero na jesień powinny być raczej.
W innym - Dereń biały Sibirica Variegata - było podobnie i cała gałązka z liśćmi uschnęła. Popryskałem Substralem Polysect na mszyce, misecznik, wełnowiec, tarcznik, ziemiórka. I wydaje się że zadziałało dla tej odmiany.
Obydwa derenie były zasadzone w zeszłym roku, więc stosunkowo są młode.
Dzięki za info
U mojego Derenia Białego "Spaethii" pojawiły się liście o dziwnym kolorze - niby to różowe, trochę czerwonawe.
Te które zmieniają kolory to zaczynają podsychać.
Czy to jest normalne? Bo takie kolory to dopiero na jesień powinny być raczej.
W innym - Dereń biały Sibirica Variegata - było podobnie i cała gałązka z liśćmi uschnęła. Popryskałem Substralem Polysect na mszyce, misecznik, wełnowiec, tarcznik, ziemiórka. I wydaje się że zadziałało dla tej odmiany.
Obydwa derenie były zasadzone w zeszłym roku, więc stosunkowo są młode.
Dzięki za info
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dziwne liście - Dereń Biały "Spaethii"
Czy odpowiednio je nawadniasz?
Mam też u siebie te krzewy i wiem,że młode okazy potrzebują dużo wody.
Nie jest to powód do zmartwienia,poradzą sobie jak tylko korzenie sięgną w głąb ziemi.
Mam też u siebie te krzewy i wiem,że młode okazy potrzebują dużo wody.
Nie jest to powód do zmartwienia,poradzą sobie jak tylko korzenie sięgną w głąb ziemi.