Roślinki doniczkowe u Doroty
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Roślinki doniczkowe u Doroty
Długo zastanawiałam się czy mam już co pokazać. Na pewno część forumowiczów zna moje wyczynki w Moim pięknym ogrodzie ( oczywiście proszę nie brać tej nazwy dosłownie w zamian piękny należy czytać skromny). Teraz rozpoczęłam zagospodarowywać moje parapety. Kwiatów nie mam dużo , są u mnie te bardzo pospolite, które nie wymagają dużych zabiegów przy pielęgnacji, oczywiście nie znam nazw wszystkich ,ale myślę ,że przy Waszej pomocy uda mi się je zidentyfikować.
Na początek fiołeczki, miałam ich kilka, ale stały na zbyt słonecznym parapecie i uległy popażeniu, teraz ponowiłam próbę w ich ukorzenianiu
Ten pięknie kwitnie, na kwitnienie pozostałych czekam z niecierpliwością
A tego otrzymałam od Bożenki- Babopielki, wiem że będzie miał białe kwiaty
Na początek fiołeczki, miałam ich kilka, ale stały na zbyt słonecznym parapecie i uległy popażeniu, teraz ponowiłam próbę w ich ukorzenianiu
Ten pięknie kwitnie, na kwitnienie pozostałych czekam z niecierpliwością
A tego otrzymałam od Bożenki- Babopielki, wiem że będzie miał białe kwiaty
- korzo_m
Moniko dodałaś mi odwagi, dzięki to jeszcze pokażę moje zielistki
Te zielistki są zdobyczne ,będąc jesienią na wystawie kwiatów w Chorzowie zauważyłam,że rabatki w parku obsadzone są takimi kwiatmi, oczywiście nie mogłam się oprzeć zerwaniu szczepek, a było ich tak dużo, posadziłam do doniczek i pieknie się wszystkie przyjęły.
A teraz zielistki, które na lato wystawiam na taras
Te zielistki są zdobyczne ,będąc jesienią na wystawie kwiatów w Chorzowie zauważyłam,że rabatki w parku obsadzone są takimi kwiatmi, oczywiście nie mogłam się oprzeć zerwaniu szczepek, a było ich tak dużo, posadziłam do doniczek i pieknie się wszystkie przyjęły.
A teraz zielistki, które na lato wystawiam na taras
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko zielistka to jest całkiem co innego niż pandam. Te dwie roślinki są zupełnie ze sobą nie spokrewnione.
Zielistka ma bardziej "miękkie" liście, bardziej łamliwe i delikatniejsze. Pandam natomiast listki ma grubsze (wyczujesz to w dotyku) a brzegi ostre.
Musisz sama je dokładniej obejrzeć, bo ze zdjęcia ciężko stwierdzić na 100%. Ja bym jednak obstawiała pandama.
Poczekajmy jeszcze, co powiedzą inne forumowiczki.
Zielistka ma bardziej "miękkie" liście, bardziej łamliwe i delikatniejsze. Pandam natomiast listki ma grubsze (wyczujesz to w dotyku) a brzegi ostre.
Musisz sama je dokładniej obejrzeć, bo ze zdjęcia ciężko stwierdzić na 100%. Ja bym jednak obstawiała pandama.
Poczekajmy jeszcze, co powiedzą inne forumowiczki.
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak te pierwsze, oprócz ostatniej fotki, to pandamy. Ja niedawno miałam podobny problem. Też myślałam, że to zielistki, ale tu na forum szybko z błędu wyprowadzają, prawda?
Miło zapowiadający się zbiorek doniczkowców Dorotko.
Miło zapowiadający się zbiorek doniczkowców Dorotko.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko tak się cieszę,że założyłaś wątek doniczkowy.
Ponieważ ja też zaczynam dopiero z doniczkowymi będziemy się nawzajem wspierać.
Fiołki od ciebie u mnie tfu,tfu...... pięknie rosną.
Pamiętam,ze ukorzeniałaś skrętnika,jak ci poszło?
Czy widziałaś u mnie mój pierwszy kwiatek hibiskusa?
Ponieważ ja też zaczynam dopiero z doniczkowymi będziemy się nawzajem wspierać.
Fiołki od ciebie u mnie tfu,tfu...... pięknie rosną.
Pamiętam,ze ukorzeniałaś skrętnika,jak ci poszło?
Czy widziałaś u mnie mój pierwszy kwiatek hibiskusa?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- korzo_m
Wiolu, Kati dziękuję za rozpoznanie, taka ze mnie ogrodiczka,że nie znam nazw, ale tak jak pisałam są zdobyczne, dotykam listeczki, są miękkie,ale brzegi trochę ostre. Pewno nie jedną nazwę jeszcze przekręcę, myślę ,że mi pomożecie
Aniu wiem,że zawsze mogę liczyć na Twoje wsparcie. Skrętniki udało mi się ukorzenić 2 sztuki, pokażę zdjęcia jutro. Hibka o pieknych żółtych kwiatach widziałam, jest rewelacyjny.
Aniu wiem,że zawsze mogę liczyć na Twoje wsparcie. Skrętniki udało mi się ukorzenić 2 sztuki, pokażę zdjęcia jutro. Hibka o pieknych żółtych kwiatach widziałam, jest rewelacyjny.