Nasturcję pnącą i groszek możesz posadzić na pergoli albo stojaku z wikliny. U podstawy możesz wysiać niską nasturcję. Lawenda z maciejką może być, maciejkę po przekwitnięciu usuniesz. Aksamitka nie pasuje mi kolorystycznie do reszty.monika 2014 pisze:Witam ma pytanie co tych kwiatów można razem sadzić.
Nasturcja pnąca,nasturcja niska.lawenda.aksamitka.maciejka.groszek pachnący
Wysiew nasion sezon 2015-2024...
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015,2016
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję.corazonbianco pisze: Nasturcję pnącą i groszek możesz posadzić na pergoli albo stojaku z wikliny. U podstawy możesz wysiać niską nasturcję. Lawenda z maciejką może być, maciejkę po przekwitnięciu usuniesz. Aksamitka nie pasuje mi kolorystycznie do reszty.
Siejecie już coś do gruntu, czy czekacie?
Zastanawiam się powoli nad tymi, co to w kwietniu niby można siać, tym bardziej że popadało
Zastanawiam się powoli nad tymi, co to w kwietniu niby można siać, tym bardziej że popadało
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Wczoraj wysiałam godecję, smagliczkę i nagietki.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dzisiaj pojechałam na działkę,
aby trochę posiać.
Do południa odpoczywałam na słoneczku
a po południu zaczęło tak padać,
że nie było mowy aby w ogóle wyjść do ogrodu.
aby trochę posiać.
Do południa odpoczywałam na słoneczku
a po południu zaczęło tak padać,
że nie było mowy aby w ogóle wyjść do ogrodu.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ja czekam.Tulap pisze:Siejecie już coś do gruntu, czy czekacie?
Po ostatnich opadach jest tak mokro, że za miesiąc może da się wejść na działkę.
Pozdrawiam, Marta.
- corazonbianco
Korzystając z tego, że gleba jest wilgotna po niedawnych opadach wczoraj wysiałam do gruntu: cynię, werbenę patagońską, klarkię, eszolcję z gilią trójkolorową, ipomopsis, lwią paszczę, kladantusa, ambrozję meksykańską, kosmos siarkowy, dimorfotekę, ursynię, serdeczniki klip dagga i dzika dagga, ozdobny jęczmień i jeszcze wieloletnie krwawnik wiązówkowaty, jastrzębiec pomarańczowy oraz dziewannę fioletową. Teoretycznie powinnam się jeszcze wstrzymać z wysiewem ze względu na niskie temperatury, ale obawiam się, że potem będzie za sucho i nic nie wykiełkuje. Z wyjątkiem cynii przykryłam wszystkie wysiewy agrowłókniną. Z jednorocznych do wysiewu pozostały mi tylko wenidium, malcolmia i zaluzianskya oraz dwie partie maciejki, którą wysiewam stopniowo, by przedłużyć termin kwitnienia.
Wzeszły za to już wysiewane sukcesywnie przez cały kwiecień jednoroczne maki i ostróżki, chaber cesarski, kosmos i miejscami także rudbekie oraz smagliczka i wieloletni kłosowiec anyżowy oraz masowo samosiewy facelii i maciejki.
Przede mną jeszcze maraton wysiewu bylin i roślin dwuletnich na rozsadniku. Ale to dopiero za jakieś 2-3 tygodnie.
Wzeszły za to już wysiewane sukcesywnie przez cały kwiecień jednoroczne maki i ostróżki, chaber cesarski, kosmos i miejscami także rudbekie oraz smagliczka i wieloletni kłosowiec anyżowy oraz masowo samosiewy facelii i maciejki.
Przede mną jeszcze maraton wysiewu bylin i roślin dwuletnich na rozsadniku. Ale to dopiero za jakieś 2-3 tygodnie.
Wysiew nasion jesinią
Dzień dobry,
Mam pytanie czy nasiona rudbekii owłosionej i kosmosu (warszawianki) można wysiewać jesienią. Zakładam że tak, bo obie rośliny samoistnie rozsiewają mi się w ogrodzie, ale wolę się upewnić.
Pozdrawiam
Darek
Mam pytanie czy nasiona rudbekii owłosionej i kosmosu (warszawianki) można wysiewać jesienią. Zakładam że tak, bo obie rośliny samoistnie rozsiewają mi się w ogrodzie, ale wolę się upewnić.
Pozdrawiam
Darek
- corazonbianco
Możesz wysiać jesienią, ale jeśli zima będzie bardzo mokra, a wiosną długo będą utrzymywały się roztopy, to nasiona mogą zgnić.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015, 2016, 2017
A doświetlasz jakoś? Bo bez tego to chyba marne szanse na sukces.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę że niektórych ręce świerzbią, żeby już zacząć wysiewać nasionka, ale szczerze powiedziawszy to do Bożego Narodzenia dzień jest tak krótki, że wg mnie szkoda pracy, no chyba że się doświetla roślinki. W każdym razie ja poczekam co najmniej do sylwestra.
Zacznę w tym roku od wysiewu heliotropu i żeniszka, bo mam nasiona z zeszłego sezonu. Chcę dokupić też lobelię i zastanowię się nad petunią oraz werbeną. To mój plan na styczeń - luty.
Zacznę w tym roku od wysiewu heliotropu i żeniszka, bo mam nasiona z zeszłego sezonu. Chcę dokupić też lobelię i zastanowię się nad petunią oraz werbeną. To mój plan na styczeń - luty.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Pelargonie wielkokwiatowe(białe,czerwone,różowe i łososiowe) i bluszczolistne w 2013 roku wysiewałem w połowie stycznia.Wzeszły bardzo szybko bo już po kilku dniach.
A jak chodzi o siewy grudniowe dla niecierpliwych to zwykle ok.10 grudnia wysiewam begonię stale kwitnącą.Dla mnie te terminy są optymalne i roślin w tym czasie nie doświetlam.
A jak chodzi o siewy grudniowe dla niecierpliwych to zwykle ok.10 grudnia wysiewam begonię stale kwitnącą.Dla mnie te terminy są optymalne i roślin w tym czasie nie doświetlam.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).