Selenicereus grandiflorus - Królowa Jednej Nocy
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Selenicereus Grandiflorus - Królowa Jednej Nocy
Mój młodziuti Selenicereus aktualnie bardzo intensywnie przyrasta - czy mogę go teraz przesadzić?
Pozdrawiam
Ela
Ela
- figaszaste
- 100p
- Od: 11 kwie 2010, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A więc stało się
,zakwitła,pierwszy raz miała pąka,trzy lata temu.Potem przerwa i w tym roku,nareszcie pochwaliła się swoim kwiatem
.Pierwszy raz go oglądałam,nie spałam do czwartej rano,kwiat zaczął się rozwijać po godzinie 18-stej.

jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
No to moje wyrazy uznania
. Napisz jakie mu warunki zapewniłaś. Mi już cierpliwości do niego brakło bo mam go przeszło 20 lat i ani razu kwiatka . Parę lat temu wywaliłam wielkie krzaczycho i znów prowadzę od sadzonki. Wypróbowałam już wszystkie okna a on nic.

- figaszaste
- 100p
Mój grandiflorus,ma około czterdziestu lat.Lato spędza w ogrodzie,rośnie w ziemi bukowej,przyniesionej z lasu,wymieszanej z ziemią lipową.Nawożę go,nawozem do pomidorów
.Zimuje,prawie nie podlewany w nieogrzewanej oranżerii.Zauważyłam,że jeśli,ma ciut za zimno,to lepiej rośnie.

jola
- Jolek
No to warunki prawie podobne
Tylko ziemię mu wymienię na ,,leśną" i zacznę go podlewać jak pomidorki od nowego sezonu
Takie pytanko, przez 40 lat odnawiałaś go czy masz takie wielkie krzaczycho

Takie pytanko, przez 40 lat odnawiałaś go czy masz takie wielkie krzaczycho

- figaszaste
- 100p
Wyczytałam,kiedyś,że lubi cięcie tak jak róża pnąca.Przez wiele lat go cięłam,przesadzałam,zmniejszałam przy okazji ,bryłę korzeniową,teraz jest bardziej zwisający,niż pnący
.Przy okazji wiele sadzonek powędrowało,na wymianę.

jola
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Witam
Naczytałam się , naoglądałam , dwa lata temu kupiłam odnóżkę i choduję roślinkę , czekając na kwitnienie w dalekiej przyszłości
Tak wygląda

Rok temu obciełam kawałek i porobiłam sadzonki na wymianę , ale kilka mi zostało . Leżały długo na sucho , potem żeby całkiem nie zmarniały powsadzałam do kubeczków , z małą ilością uniwersalnej ziemi , tak na przetrwanie . Całą zimę podlewane sporadycznie , raczej miały bardzo sucho .Ostatnio zaglądam do nich i co widzę
, wygląda to na pączki - czy to możliwe ?

A tu widać jakiej wielkości są sadzonki

Naczytałam się , naoglądałam , dwa lata temu kupiłam odnóżkę i choduję roślinkę , czekając na kwitnienie w dalekiej przyszłości

Tak wygląda

Rok temu obciełam kawałek i porobiłam sadzonki na wymianę , ale kilka mi zostało . Leżały długo na sucho , potem żeby całkiem nie zmarniały powsadzałam do kubeczków , z małą ilością uniwersalnej ziemi , tak na przetrwanie . Całą zimę podlewane sporadycznie , raczej miały bardzo sucho .Ostatnio zaglądam do nich i co widzę

A tu widać jakiej wielkości są sadzonki

Raczej to nowe odrosty, czyli nowe pędy będą.
BOŻENA
- kasia_rom
No właśnie nowe odrosty są zielonymi czubeczkami a te są czerwone , ale poczekamy i zobaczymy 

Jak mają być pąki to z pędu wychodzi najpierw " pędzelek włosków", przez kilkanaście dni nie widać nic tylko
powiększający się ten pędzel, a tu wyraźnie widać łodyżkę. Choć bardzo bym się chciała mylić.
Poniżej pąk Seleni już ma kilka centymetrów ale widać że najpierw z pędu pchają się srebrne włoski.

powiększający się ten pędzel, a tu wyraźnie widać łodyżkę. Choć bardzo bym się chciała mylić.

Poniżej pąk Seleni już ma kilka centymetrów ale widać że najpierw z pędu pchają się srebrne włoski.

BOŻENA
- Jolek
Aż poszłam swego sprawdzić. Wg mnie u Ciebie będzie kwiatek, trzymam paluszki. Mój w zeszłym roku przesadzony ale widzę że po zimie jeszcze sie nie obudził. 

Hi, hi, hi u mnie był już dawno kwiatek, zdjęcie jest sprzed kilku lat ( widać datę na zdjęciu )
Kwiatek? A tak, tak kwiat miał około 30 cm średnicy, to też kwiatek.
Kwiatek? A tak, tak kwiat miał około 30 cm średnicy, to też kwiatek.

BOŻENA
- kasia_rom
Miałaś rację Bożenko, to będą pędy
Już są większe i widać , niestety nie ma takich pędzelków jak u ciebie
Zasugerowałam się bo stoją obok Epiphylum - a u niego czerwone pączki rozwinęły się w kwiatki
Cudne te pędzelki , może i ja się kiedyś doczekam

Już są większe i widać , niestety nie ma takich pędzelków jak u ciebie

Zasugerowałam się bo stoją obok Epiphylum - a u niego czerwone pączki rozwinęły się w kwiatki

Cudne te pędzelki , może i ja się kiedyś doczekam

Nie chciałam cię smucić, ale wiedziałam ze to będą pędy.
Nabierzesz doświadczenia w rozpoznawaniu pąków lub pędów, trzeba tylko obserwować roślinki.
Ja uczyłam się na swoich roślinach, a mam 4 odmiany Selenicereus Grandiflorus, to troszeczkę coś tam wiem.
Ale wszystko jeszcze przed tobą, a widoki zapewniam Cię niezapomniane, urzekające, cudowne i te kolory, och

Nabierzesz doświadczenia w rozpoznawaniu pąków lub pędów, trzeba tylko obserwować roślinki.
Ja uczyłam się na swoich roślinach, a mam 4 odmiany Selenicereus Grandiflorus, to troszeczkę coś tam wiem.
Ale wszystko jeszcze przed tobą, a widoki zapewniam Cię niezapomniane, urzekające, cudowne i te kolory, och

BOŻENA