Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Betii
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2008, o 12:46

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Mam nadzieje ze to nic groznego i wyzdrowieje :roll:
Pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem jedynie odmłodzenie może ją uratować sądzę że systemu korzeniowego już nie ma bo pewnie zgnił, prawdopodobnie roślina została zalana. Poczytaj ten temat odmładzanie juk,dracen na piątej stronie masz przykład odmładzania draceny marginaty, życzę miłej lektury. :D
Betii
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2008, o 12:46

Post »

oj :? tak sadzisz?
Liscie wygladaja calkiem niezle choc zwisaja do dolu.
Przeczytalam caly temat i jutro po pracy zabiore sie do roboty.
Mam tylko jedno pytanie czy skoro roslinka zostala zalana, piniek z korzeniami (jeśli jakies jeszcze sa :) ) przesadzic do nowej ziemi? :oops:
x-C-j
---

Post »

Jak zetniesz czubki zobaczysz jaki będzie środek wewnątrz pnia, jeśli szary i wyciska się z niego woda przy ściśnięciu możesz dół wyrzucić jeśli jasno zielony warto wywalić całą bryłę korzeniową z doniczki usunąć tylko zgniłe, martwe korzenie, oprószyć miałem z węgla grillowego i posadzić w nową ziemię, miejsca cięć zalać od góry na pinkach woskiem. :D
Evika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2009, o 20:55

Post »

A co zrobić żeby juka nie rosła do sufitu jak brzydki patyk z zielonym odrostem na samym czubku? co zrobic zeby sie rozgalezila? czy można jej naciac pien i w tym miejscu wypuści nowy odrost?
x-C-j
---

Post »

Wkleić zdjęcia na forum to ją odmłodzimy. Będziesz miała wtedy rozkrzewioną. :D
Awatar użytkownika
emiliawhp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2008, o 18:07

Post »

mam 2 małe kawałki draceny, jeden z nich puścił 2 grube 2cm korzonki, drugi zaś malutkie listeczki. Kiedy i który mam wsadzić do ziemi ??
"Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie:niech będzie dla was pokarmem" I Moj1:29
" I spojrzał Bóg na wszystko, co uczynił, a było to bardzo dobre" IMoj1:31
x-C-j
---

Post »

Ten z korzeniami możesz wsadzić w ziemię a ten co wybił rozetę z liśćmi poczekaj aż wybije korzenie dopiero do ziemi, nie patrz na to że pojawiły się liście często tak jest w rozmnażaniu dracen, juk, diffenbachii. :D
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Witam i bardzo proszę o pomoc :roll:

Dostałam dziś doniczkę z trzema pinkami Difenbachii. Z zewnątrz nie wyglądały najlepiej, wiec postanowiłam wyjąć je z ziemi (nie wiem czy dobrze, że je wyciągnęłam)
Jeden pinek zgnił całkowicie, więc wylądował w koszu. Zostały jeszcze dwa i chciałabym się dowiedzieć czy da się je jeszcze uratować :?: :?:

Pierwszy pinek wygląda tak (dodam, że gniją mu delikatnie tkanki przy najdłuższym korzonku):
Obrazek

Jeśli chodzi o drugiego to wygląda tak (tu niestety nieciekawa jest wierzchołkowa część):
Obrazek

Bardzo proszę o pomoc i radę
Pozdrawiam, Paula
x-C-j
---

Post »

Po wsadzeniu delikatnie z podlewaniem.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja juka jest już dość stara ostatnio na gałęziach zaczęła chyba wypuszczać korzenie. Dlaczego tak się dzieje i czy to normalne :? ? Chciałabym jeszcze rozmnożyć dracene marginata czy wystarczy, jeśli zetnę czubek pióropusza i wsadzę do wody?
Proszę o rade:)

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Co do juki normalne wybija sobie korzenie w powietrzu z pnia szukając nimi zapewne dostępu do nowej ziemi czy lepszego stanowiska, pokaż całą jukę i tą dracenę to powiem Ci co dalej z nimi. Nie ścinaj nic na razie. :wink:
x-C-j
---

Post »

Juka wygląda moim zdaniem bardzo oryginalnie i nie robiłbym z nią nic poza przesadzeniem jej w nową ziemię i doniczkę z odpływami w dnie doniczki, co do draceny zobacz sobie w tym temacie na szóstej stronie pokazane są zdjęcia z cięcia draceny marginaty ale nie jest z nią jeszcze tak źle dlatego z cięciem wstrzymałbym się do połowy marca jak będą dłuższe dni i więcej światła. :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”