Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015/2016
A moja jest taka... egzotyczna i śliczna
Burgmansia " Theas Liebling"
Jeśli nadal nie będzie słońca nie wiem czy te wąsiska w pełni rozwiną się
Burgmansia " Theas Liebling"
Jeśli nadal nie będzie słońca nie wiem czy te wąsiska w pełni rozwiną się
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karo cudna jest, moja pokazała malutkie pąki może jeszcze zdąży zakwitnąć. Nawet żółta mimo sponiewierania na wietrze chce kwitnąć. Za to pozostałe pokazały spektakl, i jak się okazuje z piętrowych różowa okazała się pomarańczowa więc będę miała dwie o tym kolorze choć kwiaty są u nich nieco inne i nawet ostatnio jej wyszedł poczwórny kwiat:
Ta poniżej ma ogromne kwiaty
Ta gdyby nie zgubiła tylu pąków to byłby widok ( Angels flight variegata -trochę zdjęcie mi słabo wyszło)
No i najlepsze na koniec - widok i zapach cudny tylko ciągle ciężko mi było zdjęcie zrobić bo w dzień dużo słońca i kwiaty też się lekko zwieszały w upale mimo solidnego podlewania a potem już ciemno gdy w pełni otwarte
Tu dla porównania, siostrzeniec ma 1,95 cm wzrostu. Ta datura jest ogromna, ma już tyle lat, że nie pamiętam od kiedy ją mam i nigdy nie odmładzałam. Jak widać wciąż jest piękna i tego nie wymaga.
Ta poniżej ma ogromne kwiaty
Ta gdyby nie zgubiła tylu pąków to byłby widok ( Angels flight variegata -trochę zdjęcie mi słabo wyszło)
No i najlepsze na koniec - widok i zapach cudny tylko ciągle ciężko mi było zdjęcie zrobić bo w dzień dużo słońca i kwiaty też się lekko zwieszały w upale mimo solidnego podlewania a potem już ciemno gdy w pełni otwarte
Tu dla porównania, siostrzeniec ma 1,95 cm wzrostu. Ta datura jest ogromna, ma już tyle lat, że nie pamiętam od kiedy ją mam i nigdy nie odmładzałam. Jak widać wciąż jest piękna i tego nie wymaga.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam, moja ukorzeniona jesienią datura rozrosła się do 2 m:
Natomiast jej matka, którą od kompostownika uratuje nasz leśniczy, 4-letnia ma ponad 2,5 m wysokości. Dla mnie niestety już za ciężka:
Natomiast jej matka, którą od kompostownika uratuje nasz leśniczy, 4-letnia ma ponad 2,5 m wysokości. Dla mnie niestety już za ciężka:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam trzy sztuki.
Podczas mojego pobytu kwitnie tylko rózowa ale wszystkie są zapączone.
Podczas mojego pobytu kwitnie tylko rózowa ale wszystkie są zapączone.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Moja datura ma mnóstwo pąków ale już wieczory-noce chłodne nawet zapowiadają przygruntowe przymrozki.
Chyba trzeba będzie je chować powoli.
Chyba trzeba będzie je chować powoli.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Witam ja moją daturę która całe lato szalenie kwitnie od Maja,postanowiłem przenieść na zabudowany taras .
Ponieważ na dworze zdarzają się już rankiem przymrozki,a nie chce by skończyła jak zeszłoroczne(zmarzły mi)
Była zadołowana wraz z doniczką, nadal ma mnóstwo pąków i zaczyna kwitnąć,związałem jej łodygi bo by mi się na taras nie zmieściła , jest wysoka ponad 2 m.
Widać że donicy mało nie rozerwała ,od spodu korzenie aż poszły w ziemie.
Ponieważ na dworze zdarzają się już rankiem przymrozki,a nie chce by skończyła jak zeszłoroczne(zmarzły mi)
Była zadołowana wraz z doniczką, nadal ma mnóstwo pąków i zaczyna kwitnąć,związałem jej łodygi bo by mi się na taras nie zmieściła , jest wysoka ponad 2 m.
Widać że donicy mało nie rozerwała ,od spodu korzenie aż poszły w ziemie.
- JustyNA 11
- 50p
- Od: 22 mar 2010, o 00:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A gdzie zimujecie swoje bielunie , jak mały to w ciemnej piwnicy może być ?
Czy musi być okienko ?
Czy musi być okienko ?
Bożena
- LadyK
Jeśli jest to bardzo młoda roślina taka kilkunastometrowa to powinna mieć światło, w zasadzie traktuje się ją jak inne doniczkowe, starsza roślina ze zdrewniałymi pędami już tyle tego światła nie potrzebuje zwłaszcza, że na zimę się ją przycina (przynajmniej ja tak robię) i gubi liście. Nigdy osobiście nie próbowałam w całkowitej ciemności przechowywać, może ktoś ma takie doświadczenie, u mnie mają półmrok, podlewam co parę tygodni po trochu.
Pozdrawiam Katarzyna
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Datury zawsze przechowywalismy w kotłowni. Temperatura od jakichś 8 do 15 stopni, małe dwa okienka.
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- LadyK
Śliczne odmiany Iwonko.
A u mnie moja bidulka żółta, co myślałam, że nie zakwitnie coś pokazała. Czekam jeszcze aż Theas liebling zakwitnie, pąków ma sporo chciałabym aby zdążyła.
A u mnie moja bidulka żółta, co myślałam, że nie zakwitnie coś pokazała. Czekam jeszcze aż Theas liebling zakwitnie, pąków ma sporo chciałabym aby zdążyła.
Pozdrawiam Katarzyna