Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 30
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Oj, już dopadło mnie Wczoraj piekłam kupną Hokkaido, pyszna.Wiem, że ją chcę w przyszłym sezonie No i dzisiaj już szukam miejsca w moim warzywniku na nowe odmiany . A mój "dyniowy sukcesik" zawdzięczam również temu forum i Wam
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 980
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Utwardzacie dynie? Jakoś nikt chyba o tym nie wspomniał, a może wspomniał tylko przeoczyłam. Ja robię to co roku, z doskonałym efektem. Jeśli nie są uszkodzone, dość znacznie przedłuża to przechowywanie.
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Może tak jak ja nikt nie słyszał o utwardzaniu dyni i nie wie co to jest.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1105
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Nie słyszałam o utwardzaniu dyń, na czym to polega?
Pozdrawiam
- marcin10312
- 500p
- Posty: 514
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Iłża [Radom]
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
edek86 Bardzo fajna dynia. A czy jest dojrzała to raczej tak. Jest to czysta odmiana z kontrolowanego zapylenia?
Pozdrawiam Marcin
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 980
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
edek86Wygląda na dojrzałą, ale po zdjęciu, trudno to na 100% potwierdzić. Dynia jest w pełni dojrzała gdy jej trzpień zaczyna obumierać, gdy wybarwi się na odpowiedni kolor, oraz gdy jej skórka nie da się łatwo zarysować paznokciem. W praktyce nawet jeśli okazałoby się, że jest lekko niedojrzała można ją jeszcze "dojrzeć" za pomocą leżakowania na słońcu.
ullak Piękne masz zbiory. Już mówię o co chodzi z tym utwardzaniem. Faktycznie gdy się wpisuje w google po polsku nic się nie pokazuje. Ciekawe czemu? W Polsce też przecież hodowcy dyń stosują ten proces, przynajmniej Ci których znam ( mówię tu o uprawie towarowej). Utwardzanie polega na wspomnianym leżakowaniu dyń na słońcu i pozostawianiu ich na noc na zewnątrz, by różnica temperatur: promienie słoneczne i nocne chłody, utwardziły skórkę dyni. Nie należy już w tym czasie wystawiać ich na deszcz, trzeba też unikać przymrozków. W takim przypadku chowamy dynie do suchego pomieszczenia po czym gdy pogoda się poprawi wracamy do procesu. Różni hodowcy, różnie podają okres utwardzania, ja osobiście spotkałam się z opiniami, że należy dynie poddawać temu procesowi ok 10 do 14 dni. W tym czasie najlepiej jeśli będą leżały na suchym podłożu i w połowie procesu zostaną delikatnie odwrócone, uważając by nie utrącić ogonka. Uszczelnia to skórę, kumuluje cukry w miąższu, dzięki czemu dynie dłużej się przechowują i mają intensywniejszy smak. Same korzyści. Na niektórych amerykańskich stronach spotkałam się jeszcze z propozycją zakończenia tego procesu natarciem skórki odrobiną oliwy z oliwek, zanim trafią do przechowalni, ale osobiście nigdy tego nie robiłam.
Wystawiam dynie na stoliku pod daszkiem, co jakiś czas obracając by miały z każdej strony dostęp do słonka
ullak Piękne masz zbiory. Już mówię o co chodzi z tym utwardzaniem. Faktycznie gdy się wpisuje w google po polsku nic się nie pokazuje. Ciekawe czemu? W Polsce też przecież hodowcy dyń stosują ten proces, przynajmniej Ci których znam ( mówię tu o uprawie towarowej). Utwardzanie polega na wspomnianym leżakowaniu dyń na słońcu i pozostawianiu ich na noc na zewnątrz, by różnica temperatur: promienie słoneczne i nocne chłody, utwardziły skórkę dyni. Nie należy już w tym czasie wystawiać ich na deszcz, trzeba też unikać przymrozków. W takim przypadku chowamy dynie do suchego pomieszczenia po czym gdy pogoda się poprawi wracamy do procesu. Różni hodowcy, różnie podają okres utwardzania, ja osobiście spotkałam się z opiniami, że należy dynie poddawać temu procesowi ok 10 do 14 dni. W tym czasie najlepiej jeśli będą leżały na suchym podłożu i w połowie procesu zostaną delikatnie odwrócone, uważając by nie utrącić ogonka. Uszczelnia to skórę, kumuluje cukry w miąższu, dzięki czemu dynie dłużej się przechowują i mają intensywniejszy smak. Same korzyści. Na niektórych amerykańskich stronach spotkałam się jeszcze z propozycją zakończenia tego procesu natarciem skórki odrobiną oliwy z oliwek, zanim trafią do przechowalni, ale osobiście nigdy tego nie robiłam.
Wystawiam dynie na stoliku pod daszkiem, co jakiś czas obracając by miały z każdej strony dostęp do słonka
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Dzięki za opis procesu.
Hm. W sumie to faktycznie, zamiast po próżnicy ćwiczyć z hantelkami, mogę sobie ponosić dyńki w te i we wte, korzyści dla zdrowotności swojej i dyniowej może uzyskam.
Hm. W sumie to faktycznie, zamiast po próżnicy ćwiczyć z hantelkami, mogę sobie ponosić dyńki w te i we wte, korzyści dla zdrowotności swojej i dyniowej może uzyskam.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 980
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
zapewne, szczególnie prowansalki takie zielone, to są idealne do robienia "rzeźby". Ważą naprawdę solidnie.
Dostałam kilka Karoc Kopciuszka jeszcze lekko niedojrzałych i poddałam je właśnie takiemu leżakowaniu.
pięknie się wybarwiły, przy postukiwaniu wydają ten charakterystyczny pusty dźwięk, czyli w pełni dojrzały, chociaż dalej nadają się do intensywnych ćwiczeń .
Teraz pójdą do sutereny.
A kolejne plażują
do poczytania...https://www.growveg.com/guides/curing-p ... er-squash/ ale właśnie doczytałam w wątku, że Aguss85 wspominała o suszeniu skórek na słonku gapa ze mnie.
Dostałam kilka Karoc Kopciuszka jeszcze lekko niedojrzałych i poddałam je właśnie takiemu leżakowaniu.
pięknie się wybarwiły, przy postukiwaniu wydają ten charakterystyczny pusty dźwięk, czyli w pełni dojrzały, chociaż dalej nadają się do intensywnych ćwiczeń .
Teraz pójdą do sutereny.
A kolejne plażują
do poczytania...https://www.growveg.com/guides/curing-p ... er-squash/ ale właśnie doczytałam w wątku, że Aguss85 wspominała o suszeniu skórek na słonku gapa ze mnie.
- marcin10312
- 500p
- Posty: 514
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Iłża [Radom]
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
orlik755 Co to za odmiana na drugim zdjęciu? A te zielone karbowane na trzecim? Będą dostępne nasiona na AWN?
Pozdrawiam Marcin
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Na drugim zdjęciu te mocno pomarańczowe to Rouge d'Etampes, zielone karbowane na trzecim to Muscat de Provence. Nasion nie wysyłam na akcję bo dynie rosły razem i na pewno są "skundlone", nie prowadziłam kontrolowanego zapylenia. Sama też z nich nie będę wysiewać.
- mielu
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 29
- Od: 14 paź 2014, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, działka okolice Pułtuska
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Twoja wystawa dyń jest o wiele ładniejsza niż ta którą dzisiaj widziałam w Carrefurze. Mam pytanie szukam dyni, której miąższ się nie rozpada na włókna, czy możecie coś polecic
pozdrawiam
Ewa
pozdrawiam
Ewa
Z kobietami wielka bieda, lecz bez kobiet żyć się nie da.