Kasiek 2016 - odnośnie rozmnażania lilii z łusek - na wiosnę 2 łuski z lilii drzewiastej włożyłam do doniczki z ziemią .Niedawno doniczkę wyniosłam na działkę i wczoraj sprawdziłam co jest w środku .Cebulki są dosyć spore .Już kilkakrotnie tak rozmnażałam lilie .
W najbliższą sobotę będę przesadzać swoje lilie. Zamierzam oderwać kilka łusek od każdej i postarać się o nie zadbać i rozmnożyć. Mam nadzieję, że tak jak u Ciebie się uda
Doczytałam gdzieś,że lilie należy przesadzać, kiedy zaczynają usychać. Moje jeszcze są zielone, więc się wstrzymałam
Wrócę jeszcze do tematu rozmnażania lilii z łusek: ktoś rozmnażał lilie tym sposobem jesienią? Babci 102 udało się wiosną, ale czy jesienią też się to uda?
Może lepiej zabrać łuski w woreczkach do domu, a na wiosnę małe cebulki posadzić do gruntu?
PULL dzięki za link, z pewnością skorzystam z zawartych tam instrukcji. Wiosną podzielę się efektami i napisze ile małych cebulek udało mi się uzyskać. Oby cały proces rozmnażania się udał!
Wykopujecie i przesadzacie już swoje lilie, czy jeszcze czekacie? Ja muszę je przesadzić do donic, ponieważ walczę z nornicami, ale wszystkie lilie mam jeszcze zielone i czekam aż podeschną.
Mam pytanie bo w sumie nie wiem co robić. Ostatnio uschła mi łodyga jednej z lilii i musiałam sprawdzić co się dzieje więc wykopałam i okazało się, ze cebula ma kilkanaście małych przybyszowych cebulek. poodzielałam i posadziłam ale zastanawiam co robić z pozostałymi czy wykopywać oddzielać i sadzić czy zostawić do wiosny? Jak postępować z liliami pomóżcie.