Tulipany cz.4
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.4
Ja też o tym myślę, ale nie wiem czy jeszcze nie za wcześnie bo u nas bardzo ciepło i strasznie sucho - nie pamiętam już kiedy ostatnio padało
Pozdrawiam, Aneta:)
Ja czekam na sobotę, mam nadzieję na ładną pogodę Ale ja nie takie wielkie ilości sadzę
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 200p
Runa - Ty czekasz na ładną pogodę a ja na deszcz
U mnie latem pora deszczowa była - w lipcu praktycznie codziennie padało, a we wrześniu tylko 1x taka mżawka i to wszystko.
U mnie latem pora deszczowa była - w lipcu praktycznie codziennie padało, a we wrześniu tylko 1x taka mżawka i to wszystko.
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Jest jeszcze bardzo wcześnie, i nadal bardzo wysokie temperatury....ja nie rozpocznu wcześniej niż za dwa lub trzy tygodnie.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
W moim rejonie raczej ciepło nie jest, dziś w nocy był przymrozek (o 6 rano 0C). W dzień co prawda dochodzi do 16-17.
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 200p
U mnie cały czas temperatura 18-22 w cieniu w nocy około 10-15 (dziś chłodniej 8 ale od jutra ma być cieplej), a do tego susza - dlatego czekam
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy tulipany Kaufmanna i Greiga będą wieloletnie czy to raczej takie jednorazówki. Cebulki planuję wykopywać.
Pozdrawiam. Sławka
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Nie ma czegoś takiego jak tulipany jednorazówki
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ale są takie, które z roku na rok biednieją, podczas gdy inne rozmnażają się i powiększają cebule. No chyba, że ja o te bardziej wymagające nie umiem odpowiednio zadbać.
Nie sadzę wielokwiatowych, strzępiastych, lodowych ani parrotów (prócz jedenej odmiany czarnego, tylko ze względu na drugą odmianę zapakowaną z nim w jedną paczkę), wykluczyłam je po przejrzeniu wszystkich części tego wątku, bo były opisane jako mało trwałe i trudne.
Nie sadzę wielokwiatowych, strzępiastych, lodowych ani parrotów (prócz jedenej odmiany czarnego, tylko ze względu na drugą odmianę zapakowaną z nim w jedną paczkę), wykluczyłam je po przejrzeniu wszystkich części tego wątku, bo były opisane jako mało trwałe i trudne.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
Dokładnie o to mi chodziło pisząc "jednorazówki". W tym roku kupiłam tylko mieszańce Darwina bo one podobno są najpewniejsze jeśli chce się mieć te same przez kilka lat. Nie jestem fachowcem ale tak mi doradzono na forum .Aguss85 pisze:Ale są takie, które z roku na rok biednieją
Grześ, a jakie są Twoje doświadczenia? Wszystkie odmiany udaje Ci się uprawiać wiele lat? Ta skrzyneczka to wykopane wiosną czy kupione?
No i co z tymi Kaufmannami i Greigami
Pozdrawiam. Sławka
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Oczywiście są takie, które mnożą się jak szalone, i są takie, które mają przyrosty na poziomie 1,5. Jednak wszystkie odmiany są piękne i nie ma sensu rezygnować tylko dlatego, że jakaś odmiana jest mniej podatna na rozmnażanie. Ja osobiście nie hoduję odmian "niskich" ze względu na małe zainteresowanie cebulkami. Posiadam jedną odmianę Greigii "Toronto", przyrosty nie są rewelacyjne ale z roku na rok jestem w stanie zachować ciągłość odmiany.
Z doświadczenia wiem, że sporo producentów odpowiednio preparuje cebule "sklepowe", tak aby przyrosty w kolejnym roku nie były duże.
Zasada jest prosta - za rok masz kupić kolejne. Dlatego też nie kupuję nigdy w marketach, tym bardziej, że często odmiana w ogóle nie zgadza się z nazwą. A jeśli już się zgadza, to dostaję cebulki w zestawie z wirusem TBV.
Ta skrzyneczka to odmiana "Czaar Peter", która się nie sprzedała w całości w tym roku, ogólnie nie sadzę cebulek w rozmiarach 10+.
Przed momentem zamówiłem odmianę "Angelique", czekam z niecierpliwością...
Z doświadczenia wiem, że sporo producentów odpowiednio preparuje cebule "sklepowe", tak aby przyrosty w kolejnym roku nie były duże.
Zasada jest prosta - za rok masz kupić kolejne. Dlatego też nie kupuję nigdy w marketach, tym bardziej, że często odmiana w ogóle nie zgadza się z nazwą. A jeśli już się zgadza, to dostaję cebulki w zestawie z wirusem TBV.
Ta skrzyneczka to odmiana "Czaar Peter", która się nie sprzedała w całości w tym roku, ogólnie nie sadzę cebulek w rozmiarach 10+.
Przed momentem zamówiłem odmianę "Angelique", czekam z niecierpliwością...
-
Na rozmnażaniu to mi nawet bardzo nie zależy, ale jeśli już kupię cebulki to chciałabym mieć z nich kwiaty przez kilka lat.
W marketach nie kupuję, a i tak cześć tulipanów degeneruje.
Czy takie które są w drugim roku wyraźnie słabsze warto jeszcze sadzić? Wykopałam je i przechowałam ale cebulki są chyba mniejsze niż wcześniej.
Jeszcze pytanie laika- co to jest rozmiar 10+?
W marketach nie kupuję, a i tak cześć tulipanów degeneruje.
Czy takie które są w drugim roku wyraźnie słabsze warto jeszcze sadzić? Wykopałam je i przechowałam ale cebulki są chyba mniejsze niż wcześniej.
Jeszcze pytanie laika- co to jest rozmiar 10+?
Pozdrawiam. Sławka
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Cebulki mają różne obwody . 10+ oznacza 10 cm i więcej . Wielkości cebul tulipanów są różne od 6+ botaniczne do 16+ odmiany uprawne .