Tulipany cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
vikii
200p
200p
Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany cz.4

Post »

Ja też o tym myślę, ale nie wiem czy jeszcze nie za wcześnie bo u nas bardzo ciepło i strasznie sucho - nie pamiętam już kiedy ostatnio padało :roll: ;:222
Pozdrawiam, Aneta:)
Runa
50p
50p
Od: 14 mar 2016, o 09:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja czekam na sobotę, mam nadzieję na ładną pogodę :) Ale ja nie takie wielkie ilości sadzę :)
Pozdrawiam Agnieszka
vikii
200p
200p

Post »

Runa - Ty czekasz na ładną pogodę a ja na deszcz ;:224
U mnie latem pora deszczowa była - w lipcu praktycznie codziennie padało, a we wrześniu tylko 1x taka mżawka i to wszystko.
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Jest jeszcze bardzo wcześnie, i nadal bardzo wysokie temperatury....ja nie rozpocznu wcześniej niż za dwa lub trzy tygodnie.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Runa
50p
50p
Od: 14 mar 2016, o 09:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W moim rejonie raczej ciepło nie jest, dziś w nocy był przymrozek (o 6 rano 0C). W dzień co prawda dochodzi do 16-17.
Pozdrawiam Agnieszka
vikii
200p
200p

Post »

U mnie cały czas temperatura 18-22 w cieniu w nocy około 10-15 (dziś chłodniej 8 ale od jutra ma być cieplej), a do tego susza - dlatego czekam ;:209
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy tulipany Kaufmanna i Greiga będą wieloletnie czy to raczej takie jednorazówki. Cebulki planuję wykopywać.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
grzes993
200p
200p
Od: 24 wrz 2015, o 20:36
Kontakt:

Post »

Nie ma czegoś takiego jak tulipany jednorazówki :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale są takie, które z roku na rok biednieją, podczas gdy inne rozmnażają się i powiększają cebule. No chyba, że ja o te bardziej wymagające nie umiem odpowiednio zadbać.
Nie sadzę wielokwiatowych, strzępiastych, lodowych ani parrotów (prócz jedenej odmiany czarnego, tylko ze względu na drugą odmianę zapakowaną z nim w jedną paczkę), wykluczyłam je po przejrzeniu wszystkich części tego wątku, bo były opisane jako mało trwałe i trudne.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguss85 pisze:Ale są takie, które z roku na rok biednieją
Dokładnie o to mi chodziło pisząc "jednorazówki". W tym roku kupiłam tylko mieszańce Darwina bo one podobno są najpewniejsze jeśli chce się mieć te same przez kilka lat. Nie jestem fachowcem ale tak mi doradzono na forum ;:101 .

Grześ, a jakie są Twoje doświadczenia? Wszystkie odmiany udaje Ci się uprawiać wiele lat? Ta skrzyneczka to wykopane wiosną czy kupione?

No i co z tymi Kaufmannami i Greigami :?: :!:
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
grzes993
200p
200p
Od: 24 wrz 2015, o 20:36
Kontakt:

Post »

Oczywiście są takie, które mnożą się jak szalone, i są takie, które mają przyrosty na poziomie 1,5. Jednak wszystkie odmiany są piękne i nie ma sensu rezygnować tylko dlatego, że jakaś odmiana jest mniej podatna na rozmnażanie. :D Ja osobiście nie hoduję odmian "niskich" ze względu na małe zainteresowanie cebulkami. Posiadam jedną odmianę Greigii "Toronto", przyrosty nie są rewelacyjne ale z roku na rok jestem w stanie zachować ciągłość odmiany.

Z doświadczenia wiem, że sporo producentów odpowiednio preparuje cebule "sklepowe", tak aby przyrosty w kolejnym roku nie były duże.
Zasada jest prosta - za rok masz kupić kolejne. Dlatego też nie kupuję nigdy w marketach, tym bardziej, że często odmiana w ogóle nie zgadza się z nazwą. A jeśli już się zgadza, to dostaję cebulki w zestawie z wirusem TBV.

Ta skrzyneczka to odmiana "Czaar Peter", która się nie sprzedała w całości w tym roku, ogólnie nie sadzę cebulek w rozmiarach 10+.

Przed momentem zamówiłem odmianę "Angelique", czekam z niecierpliwością... :tan :tan
Obrazek
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na rozmnażaniu to mi nawet bardzo nie zależy, ale jeśli już kupię cebulki to chciałabym mieć z nich kwiaty przez kilka lat.
W marketach nie kupuję, a i tak cześć tulipanów degeneruje.
Czy takie które są w drugim roku wyraźnie słabsze warto jeszcze sadzić? Wykopałam je i przechowałam ale cebulki są chyba mniejsze niż wcześniej.

Jeszcze pytanie laika- co to jest rozmiar 10+?
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Cebulki mają różne obwody . 10+ oznacza 10 cm i więcej . Wielkości cebul tulipanów są różne od 6+ botaniczne do 16+ odmiany uprawne .
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”