W moim ogródku Cz.5 Becia
- stasia_ogrod
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku Cz.5 Becia
Kochana, strasznie mi przykro że naraziłaś się na cierpienie, trzymam kciuki za szybką poprawę i ulgę w bólu.
Masz na rabatkach rozchodniki olbrzymie, wykorzystaj je teraz jako lekarstwo na szybsze gojenie, mają też właściwości przeciwbólowe. Niech Ci domownicy zerwą kilka dorodnych liści, które należy umyć i skórkę nieco paznokciem zadrapać i tym miejscem do rany przyłożyć i zabandażować a niezwłocznie poczujesz ulgę w bólu.Ja mam tylko ten różowy o zielonych liściach, z kolorowymi liśćmi nie eksperymentowałam.A jak masz w domu aloes, to jeszcze lepiej.Obydwie rośliny mają podobne działanie.
Masz na rabatkach rozchodniki olbrzymie, wykorzystaj je teraz jako lekarstwo na szybsze gojenie, mają też właściwości przeciwbólowe. Niech Ci domownicy zerwą kilka dorodnych liści, które należy umyć i skórkę nieco paznokciem zadrapać i tym miejscem do rany przyłożyć i zabandażować a niezwłocznie poczujesz ulgę w bólu.Ja mam tylko ten różowy o zielonych liściach, z kolorowymi liśćmi nie eksperymentowałam.A jak masz w domu aloes, to jeszcze lepiej.Obydwie rośliny mają podobne działanie.
- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beatko .no żle się stało dla takiej ogrodniczki i mamy 3 dzieci że noga pocharatana ,zdrowiej kochana a ogród pięknieje och pięknieje.
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Beciu,jak tam zdrowie kochana ? Mam nadzieję,że już dobrze
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne masz Daliki Beatko
Rudbekie, niby takie zwyczajne, ale jak b rzo zdobią nasze ogrody!!
Rudbekie, niby takie zwyczajne, ale jak b rzo zdobią nasze ogrody!!
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Beatko, wróciłam z przymusowego odpoczynku , podziwiam ogród Twój, jest taki kolorowy, śliczny, a jak nóżka zagoiła się?, cudny hibiskusik, oj cudny
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Beatko pokazując kadry z oddali dopiero widać jaki masz duży areał.
Ogarnąć to wszystko to czasu na spanie już brak - podziwiam Cię za pracowitość i dążenie do celu.
Pozdrawiam
Ogarnąć to wszystko to czasu na spanie już brak - podziwiam Cię za pracowitość i dążenie do celu.
Pozdrawiam
- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Witam.
Napracowałaś się w tym roku,więc teraz tylko wstawiaj fotki twojego wspaniałego ogrodu!
Napracowałaś się w tym roku,więc teraz tylko wstawiaj fotki twojego wspaniałego ogrodu!
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Beatko Stasiu,Marzenko Lucynko Aniu ,Iwonko ,Aniu ,Krysiu
Witajcie kochane długo mnie nie było .Od początku noga zagoiła się ślad zostanie ale to nic .Ogródek jeszcze nie przygotowany do zimy ale powoli staram się ogarnąć .Kręgosłup znowu jak co jesień odmówił posłuszeństwa ale już jest lepiej oczywiście jak to człowiek ,który na nudę nie narzeka poszłam do szkoły bo nauczyciele to taki zawód ,że całe życie się uczą teraz Wspomaganie ucznia ze spektrum autyzmu -podyplomówka także weekendy spędzam we Włocławku .Jednak ogródka nie odpuszczam i powiększył się o teren warzywnika na razie wygląda to tak.
Witajcie kochane długo mnie nie było .Od początku noga zagoiła się ślad zostanie ale to nic .Ogródek jeszcze nie przygotowany do zimy ale powoli staram się ogarnąć .Kręgosłup znowu jak co jesień odmówił posłuszeństwa ale już jest lepiej oczywiście jak to człowiek ,który na nudę nie narzeka poszłam do szkoły bo nauczyciele to taki zawód ,że całe życie się uczą teraz Wspomaganie ucznia ze spektrum autyzmu -podyplomówka także weekendy spędzam we Włocławku .Jednak ogródka nie odpuszczam i powiększył się o teren warzywnika na razie wygląda to tak.
- becia123
Tak stopniowo zmienia się teren warzywnika Ma wyglądać tak od strony pola i od dołu żywopłot z pęcherznic taki złotolistna i czerwonolistna na przemian w piątek skończę je sadzić potem będą szmaragdy i świerki od strony orzącej się gorczycy
Od dołu i od góry w tej części jest posadzone po 21 liliowców w trójkątach w środku na włókninie posadzone są berberysy krzewuszki dwie złotolistne i kilka trawek od brzegu wrzośce a wokół włókniny cebulowe wiosenne i gożdziki dalej jabłoń rojality i dwie brzozy o czerwonych liściach jako tył czyli trzon rabaty.Kolejna rabatka to różanka 30tka za nią są tamaryszki francuskie i powojniki na razie po dwie sztuki .Następna rabatka to drzewka ambrowce 2 ,perukowce 2 ,oczary 2 i jarzębina ,3 ogniki w stronę drogi i cebulowe po bokach.Dosadzę tu jeszcze wokół tej rabatki mahonie ostrolistne 12 sztuk by było zimozielono małe są ale rozrosną się kiedyś.Za różanka a przed świerkami będą jeszcze posadzone dwa wiciokrzewy na pergoli jako takie przejście łączące różankę i rabatkę z drzewkami a lekko osłaniające to co będzie posadzone przy świerkach ale tego jeszcze nie wiem co to będzie zimę mam do przemyśleń i nastawienia Ema na zrobienie wielkiej pergoli Są też 3 róże zadołowane ale na razie koncepcji brak .Za liliowcami jest malutka rabatka z rozchodnikami okazałymi i cebulowymi dosadzę jeszcze ze trzy iglaki jako szkielet tej rabatki ale powoli
- becia123
Z tyłu jak już pęcherznice będą i tuje to jakoś to będzie wyglądało potem pomyśle co dosadzić dojdzie włóknina i zrębki ścieżki ale to czasu trzeba .Będę myślała co posadzić .Dojrzewam do trawek więc może jeszcze dwie malutkie łezki z traw ale to już wiosną .Niżej do drogi będą posadzone śliwki tam gdzie widać bałagan. Zamierzałam to zrobic szybciej ale jak to bywa tysiąc innych ważniejszych rzeczy było. najpierw jednak musimy pociąć gałęzie na zrębki do wysypania rabatek. a tu zejdzie ze 3 popołudniówki a jak to ludzie pracujący wolne są tylko niedziele bo eM cały czas pracuje a jeszcze koło domu i w polu co nieco zrobić trzeba