Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Dzięki za przypomnienie, chętnie zrobię sobie wersję tarty z musem dyniowym , o tyle dobrze że nic się dyniom nie stanie i będą czekać na swoja kolej, a w przyszłym roku posieję więcej odmian "deserowych"
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 cze 2013, o 20:48
Dobrze wiedzieć, że to co robię z dyniami to "utwardzanie"
Planuje nowy warzywnik i zastanawiam się jak oczywiście zmieścić tam jak najwięcej Wpadłam na pomysł, że oszczędnością miejsca będzie puszczenie niektórych odmian dyń na podporach (podobnie jak wigwamy na fasolę, tylko gęstsze ). I tutaj mam do Was pytanie, jakie odmiany polecacie do takiej uprawy? Pomyślałam o Sweet Dumpling, może Hokkaido (nie miałam ich jeszcze, więc nie mam pojęcia czy się nadaje)?
Planuje nowy warzywnik i zastanawiam się jak oczywiście zmieścić tam jak najwięcej Wpadłam na pomysł, że oszczędnością miejsca będzie puszczenie niektórych odmian dyń na podporach (podobnie jak wigwamy na fasolę, tylko gęstsze ). I tutaj mam do Was pytanie, jakie odmiany polecacie do takiej uprawy? Pomyślałam o Sweet Dumpling, może Hokkaido (nie miałam ich jeszcze, więc nie mam pojęcia czy się nadaje)?
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sweet Dumpling jak najbardziej się nadaje- co roku sadzę je przy siatce ogrodzeniowej i jest ok. Tylko trzeba czasami poprzekładać pędy, by nie uciekły do sąsiada Hokkaido też może być, tylko one rosną większe. Na ogrodzeniu dałyby radę, stelaż musi być wytrzymały.
Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 cze 2013, o 20:48
Aquaforta Dzięki za szybką odpowiedź
A polecilibyście może jeszcze jakieś mniej znane odmiany?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Orlik 755, nie miałam nic złego na myśli- wręcz przeciwnie. Keczup jest pyszny . 1-sza wersja słodka ( dla mnie) , 2- ga wyszła mi pikantna . Jak piszesz- nadmieniałaś o ilości cukru- i dobrze, bo ja i tak dałam mniej- a mam słodki. Taki smak mam . Obie wersje jak najbardziej smaczne
klajka zobacz moje, wspinały się na ok 2m niczym winorośl i leżały na podpórkach lub wisiały w workach po ziemniakach. Odmiany nie znam ale jedna osoba tu mówiła ze to Bambino.
Urszulko, ależ ja wcale nie odebrałam Twojego postu jako "że miałaś coś złego na myśli". Wręcz przeciwnie, cieszę się, że komuś ten keczup posmakował. A wszelkie uwagi co do dodatków i smaku są jak najbardziej mile widziane. Sama z nich skorzystam.
Klajka, co do hokkaido to może się wspinać na siatce, ale mocnej bo na dobrym podłożu te dyńki mogą urosnąć do prawie 2 kg (u mnie takie porosły w tym roku). Co do mniej znanych odmian, to może, oprócz sweet dumpling, delicata albo acorn. Wprawdzie nie miałam ich na siatce ale są to nieduże dyńki, więc śmiało mogłyby wisieć. W każdym razie musiałaby to być dość stabilna siatka, z oczkami, nie taki zwykły "wigwam" jak na fasolę. Co do bambino, to nie wyobrażam sobie jej na siatce, to bardzo duża dynia.
Klajka, co do hokkaido to może się wspinać na siatce, ale mocnej bo na dobrym podłożu te dyńki mogą urosnąć do prawie 2 kg (u mnie takie porosły w tym roku). Co do mniej znanych odmian, to może, oprócz sweet dumpling, delicata albo acorn. Wprawdzie nie miałam ich na siatce ale są to nieduże dyńki, więc śmiało mogłyby wisieć. W każdym razie musiałaby to być dość stabilna siatka, z oczkami, nie taki zwykły "wigwam" jak na fasolę. Co do bambino, to nie wyobrażam sobie jej na siatce, to bardzo duża dynia.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Z mniej znanych na podporach poradzą sobie Carnival, Kamo Kamo, Thelma Sanders Sweet Potatoe, Baby Blue.klajka pisze:A polecilibyście może jeszcze jakieś mniej znane odmiany?
Pozdrawiam
Bea
Bea
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
U mnie największe miały 4 kg (z tym że trochę dyńdelki, może rasowe takie nie rosną).orlik755 pisze: co do hokkaido to może się wspinać na siatce, ale mocnej bo na dobrym podłożu te dyńki mogą urosnąć do prawie 2 kg
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
"Ketchup" zrobiony, całkiem smaczny dobry do zastępowania różnego rodzaju sosów, mama stwierdziła że to nie koniecznie ketchup ale bardziej taki a'la chutney (wcześniej zrobiła wersję bardziej pikantną z pomidorów i dyni, z dodatkiem suszonego chili), ta wersja była prawie jak w przepisie tylko dodałyśmy cytrynowego pieprzu .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
Ginka, Twoja Mama ma rację, to taki raczej chutney i zastępuje różne sosy. Ale pod taką nazwą, tj. "keczup' (czy też z angielska ketchup) dostałam przepis i dalej pod tą nazwą puściłam go w obieg.
- mielu
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 paź 2014, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelasia, dzięki za odpowiedź, w przyszłym roku postaram się o nasiona tych dyń, w tym roku dostałam nasiona na Akcji wymiany nasion dyni gigant, ale chciałam mieć z niej pożytek i nie nawoziłam specjalnie nawozami sztucznymi. Dynia jest jak na moje możliwości bardzo duża ( ziemia na działce raczej piaszczysta). Dynia jest już zerwana ale jeszcze jej nie przekroiłam i nie wiem jaka będzie w środku. Ale kolor jest raczej jasny jest blado pomarańczowa. Znajomi proszą o nasiona, ale niestety nie było to kontrolowane zapylanie więc nie wiem co może z tego wyrosnąć.
pozdrawiam
Ewa
pozdrawiam
Ewa
Z kobietami wielka bieda, lecz bez kobiet żyć się nie da.
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
klajka pisze:Aquaforta Dzięki za szybką odpowiedź
Z zeszłorocznej AWN skusiłam się na dynię Muskat Brazylijski.Myślę,że podobnie jak darczyńca, mogę polecić tę dyńkę.
Nie dość ,że pięknie rośnie,masa zdrowej zieleni , niczym nie pryskana,inne dawno padły. Po rozkrojeniu zaskoczyła fajną aksamitną konsystencją i smakiem nawet na surowo.Nie mam wielkiego rozeznania w odmianach ,ale z dotychczas uprawianych ta zostaje,myślę na dość długo
pozdrawiam
Alicja
Alicja