Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8

Post »

Dzięki za przypomnienie, chętnie zrobię sobie wersję tarty z musem dyniowym :D, o tyle dobrze że nic się dyniom nie stanie i będą czekać na swoja kolej, a w przyszłym roku posieję więcej odmian "deserowych" :lol:
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
klajka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2013, o 20:48

Post »

Dobrze wiedzieć, że to co robię z dyniami to "utwardzanie" :D

Planuje nowy warzywnik i zastanawiam się jak oczywiście zmieścić tam jak najwięcej ;:65 Wpadłam na pomysł, że oszczędnością miejsca będzie puszczenie niektórych odmian dyń na podporach (podobnie jak wigwamy na fasolę, tylko gęstsze :?: ). I tutaj mam do Was pytanie, jakie odmiany polecacie do takiej uprawy? Pomyślałam o Sweet Dumpling, może Hokkaido (nie miałam ich jeszcze, więc nie mam pojęcia czy się nadaje)?
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sweet Dumpling jak najbardziej się nadaje- co roku sadzę je przy siatce ogrodzeniowej i jest ok. Tylko trzeba czasami poprzekładać pędy, by nie uciekły do sąsiada :) Hokkaido też może być, tylko one rosną większe. Na ogrodzeniu dałyby radę, stelaż musi być wytrzymały.
Pozdrawiam
klajka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2013, o 20:48

Post »

Aquaforta Dzięki za szybką odpowiedź :D

A polecilibyście może jeszcze jakieś mniej znane odmiany?
urszula_jz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Orlik 755, nie miałam nic złego na myśli- wręcz przeciwnie. Keczup jest pyszny ;:215 . 1-sza wersja słodka ( dla mnie) , 2- ga wyszła mi pikantna ;:oj . ;:oj Jak piszesz- nadmieniałaś o ilości cukru- i dobrze, bo ja i tak dałam mniej- a mam słodki. Taki smak mam ;:173 . Obie wersje jak najbardziej smaczne :D
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05

Post »

klajka zobacz moje, wspinały się na ok 2m niczym winorośl i leżały na podpórkach lub wisiały w workach po ziemniakach. Odmiany nie znam ale jedna osoba tu mówiła ze to Bambino.
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Urszulko, ależ ja wcale nie odebrałam Twojego postu jako "że miałaś coś złego na myśli". Wręcz przeciwnie, cieszę się, że komuś ten keczup posmakował. A wszelkie uwagi co do dodatków i smaku są jak najbardziej mile widziane. Sama z nich skorzystam.
Klajka, co do hokkaido to może się wspinać na siatce, ale mocnej bo na dobrym podłożu te dyńki mogą urosnąć do prawie 2 kg (u mnie takie porosły w tym roku). Co do mniej znanych odmian, to może, oprócz sweet dumpling, delicata albo acorn. Wprawdzie nie miałam ich na siatce ale są to nieduże dyńki, więc śmiało mogłyby wisieć. W każdym razie musiałaby to być dość stabilna siatka, z oczkami, nie taki zwykły "wigwam" jak na fasolę. Co do bambino, to nie wyobrażam sobie jej na siatce, to bardzo duża dynia.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

klajka pisze:A polecilibyście może jeszcze jakieś mniej znane odmiany?
Z mniej znanych na podporach poradzą sobie Carnival, Kamo Kamo, Thelma Sanders Sweet Potatoe, Baby Blue.
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

orlik755 pisze: co do hokkaido to może się wspinać na siatce, ale mocnej bo na dobrym podłożu te dyńki mogą urosnąć do prawie 2 kg
:wit U mnie największe miały 4 kg (z tym że trochę dyńdelki, może rasowe takie nie rosną).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

"Ketchup" zrobiony, całkiem smaczny dobry do zastępowania różnego rodzaju sosów, mama stwierdziła że to nie koniecznie ketchup ale bardziej taki a'la chutney (wcześniej zrobiła wersję bardziej pikantną z pomidorów i dyni, z dodatkiem suszonego chili), ta wersja była prawie jak w przepisie tylko dodałyśmy cytrynowego pieprzu :).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Ginka, Twoja Mama ma rację, to taki raczej chutney i zastępuje różne sosy. Ale pod taką nazwą, tj. "keczup' (czy też z angielska ketchup) dostałam przepis i dalej pod tą nazwą puściłam go w obieg.
Awatar użytkownika
mielu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 paź 2014, o 22:58

Post »

Pelasia, dzięki za odpowiedź, w przyszłym roku postaram się o nasiona tych dyń, w tym roku dostałam nasiona na Akcji wymiany nasion dyni gigant, ale chciałam mieć z niej pożytek i nie nawoziłam specjalnie nawozami sztucznymi. Dynia jest jak na moje możliwości bardzo duża ( ziemia na działce raczej piaszczysta). Dynia jest już zerwana ale jeszcze jej nie przekroiłam i nie wiem jaka będzie w środku. Ale kolor jest raczej jasny jest blado pomarańczowa. Znajomi proszą o nasiona, ale niestety nie było to kontrolowane zapylanie więc nie wiem co może z tego wyrosnąć.

pozdrawiam

Ewa
Z kobietami wielka bieda, lecz bez kobiet żyć się nie da.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

klajka pisze:Aquaforta Dzięki za szybką odpowiedź :D

A polecilibyście może jeszcze jakieś mniej znane odmiany?

Z zeszłorocznej AWN skusiłam się na dynię Muskat Brazylijski.Myślę,że podobnie jak darczyńca, mogę polecić tę dyńkę.
Nie dość ,że pięknie rośnie,masa zdrowej zieleni , niczym nie pryskana,inne dawno padły. Po rozkrojeniu zaskoczyła fajną aksamitną konsystencją i smakiem nawet na surowo.Nie mam wielkiego rozeznania w odmianach ,ale z dotychczas uprawianych ta zostaje,myślę na dość długo ;:3
pozdrawiam
Alicja
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”