Na parapecie DAK
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na parapecie DAK
Baldianki jeszcze u Ciebie widzę spać nie poszły a wielkoludy to te z placyku w pracy?
A co do poliwęglanu, to ja mam z niego szklarnię i kaktusy jednak się troszkę poprzypalały, jak je tam wstawiłam. Wydaje mi się, że u Ciebie przypalania nie ma, bo je wcześnie wystawiasz. W marcu jeszcze słońce widocznie tak bardzo nie przygrzewa, aby zrobiło im krzywdę...
A co do poliwęglanu, to ja mam z niego szklarnię i kaktusy jednak się troszkę poprzypalały, jak je tam wstawiłam. Wydaje mi się, że u Ciebie przypalania nie ma, bo je wcześnie wystawiasz. W marcu jeszcze słońce widocznie tak bardzo nie przygrzewa, aby zrobiło im krzywdę...
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie wyglądają te parapety zapełnione kaktusami,
a czy one wszystkie ' patrzą ' na południe ?
a czy one wszystkie ' patrzą ' na południe ?
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Cudowne widoki Danusiu ,jak zawsze
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak Marianie, wszystkie trzy parapety dokładnie południowe, ale każdy ma odrobinę inne warunki, bo licząc od wschodu mały najbliżej jest budynku stojącego prostopadle, a więc dającego rano cień i słońce pojawia się przez to zbyt nagle. Z kolei po prawej (zachodniej) stronie parapet jest pod balkonem (piętro wyżej) i przez to w samo południe jest tam więcej cienia w czerwcu i lipcu, gdy słońce jest wysoko. Ale ten balkon ma też dobrą stronę - robi za zadaszenie przed deszczem, bo rzadko zacina.
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne pożegnanie lata, wszystkie roślinki wyglądają bardzo ładnie i sporo kwiatuszków jeszcze
Widać, że one bardzo lubią Twoje parapety
Widać, że one bardzo lubią Twoje parapety
- DAK
Lubią parapety, ale pewnie bardziej polubiłyby balkon, którego w moim domu nie ma tylko na parterze, moim (trzecim) i ostatnim piętrze.
Dlatego korzystam z balkonu sąsiadki piętro wyżej i maje Crassule są ze mną tylko na zimowisko. Właśnie wróciły do domu bo ziąb i mokro. Nie mogę się nimi nazachwycać, bo porosły w tym sezonie niesamowicie. Dokupiłam im jeszcze dwa maluchy i do kwietnia będą ze mną.
Szczególnie gdy porównam z fotkami z listopada 2015r. i z marca 2015r. to widać jak im tam na tym balkonie dobrze.
Duży Grubosz z pierwszego zdjęcia jest tym pierwszym z prawej strony na zdjęciach z 2015, Hobbit był kupiony malutki w czerwcu 2015 i w marcu go jeszcze nie było. Resztę gruboszy rozdałam i chyba szczerze dane, bo obdarowani co i rusz podsyłają mi fotki pokazując jak im pięknie rosną.
Dlatego korzystam z balkonu sąsiadki piętro wyżej i maje Crassule są ze mną tylko na zimowisko. Właśnie wróciły do domu bo ziąb i mokro. Nie mogę się nimi nazachwycać, bo porosły w tym sezonie niesamowicie. Dokupiłam im jeszcze dwa maluchy i do kwietnia będą ze mną.
Szczególnie gdy porównam z fotkami z listopada 2015r. i z marca 2015r. to widać jak im tam na tym balkonie dobrze.
Duży Grubosz z pierwszego zdjęcia jest tym pierwszym z prawej strony na zdjęciach z 2015, Hobbit był kupiony malutki w czerwcu 2015 i w marcu go jeszcze nie było. Resztę gruboszy rozdałam i chyba szczerze dane, bo obdarowani co i rusz podsyłają mi fotki pokazując jak im pięknie rosną.
No to straszna niesprawiedliwość Cię spotkała z tym balkonem, architekt miał dziwną fantazję. Na szczęście i na pożyczonym balkonie pięknie wyrosły Ci grubosze .
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Witaj Danusiu Jakże miło takie dorodne rośliny oglądać Moje gruboszki jeszcze młode też już na zimowanie wróciły.Myślę je na wiosnę rozsadzić i na drzewka prowadzić bo to całey ich urok
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No pięknie!! Ja się wcale nie dziwię, że się nie możesz napatrzeć - świetne grubosze i te nowe i te stare, i te, których już nie masz
- DAK
Dziękuję za miłe słowa, to teraz przedstawię swoje hoje, bo widzę je u wielu kaktusiarzy.
Specjalnie w czasie remontu projektowałam dwie ściany pod storczyki, ale tylko na jednej z nich było im dobrze, więc druga ściana (ta większa) została zaadaptowana na hoje. Kilka też jest w sypialni - podwieszone przy oknie i na parapecie.
To ściany i okno oraz parapet w sypialni:
A to moje hoje (ostatnia doniczka to nie hoja a Stefanotis):
Specjalnie w czasie remontu projektowałam dwie ściany pod storczyki, ale tylko na jednej z nich było im dobrze, więc druga ściana (ta większa) została zaadaptowana na hoje. Kilka też jest w sypialni - podwieszone przy oknie i na parapecie.
To ściany i okno oraz parapet w sypialni:
A to moje hoje (ostatnia doniczka to nie hoja a Stefanotis):
Danusiu, pięknie to wygląda, jestem zachwycona . Cudne rośliny i ciekawie wyeksponowane.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- zaniemówiłem. Z fotek wnioskuję, że masz "jasne" mieszkanie, a hoje skrzętnie z takich warunków korzystają, mają pięknie wybarwione liście, rosną "książkowo" i na dodatek te osłonki - , całość pięknie się komponuje.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Hoje ładne, dorodne, gustownie urządzone... Piękny to widok!
Zwróciłem uwagę na estetykę wnętrza. Przyznać muszę, że mi się u Ciebie naprawdę podoba.
Zwróciłem uwagę na estetykę wnętrza. Przyznać muszę, że mi się u Ciebie naprawdę podoba.