Uprawa porów cz.2
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa porów cz.2
Można zostawiać por na grządkach, wyrywać stopniowo do późnej jesieni? Tak zamierzałam zrobić, nie mam za bardzo gdzie go przechowywać.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Można, nawet do wiosny, oczywiście zimowe odmiany. Mój por zimuje na grządce, wyrywam stopniowo po kilka sztuk. Stare poradniki radzą wykopać i zadołować w ziemi wymieszanej z piaskiem, liśćmi by łatwiej było je wydobyć gdy ziemia zamarznie.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Dzięki Odmianę mam zimową i pewnie zdążymy zużyć nim ziemie porządnie zamarznie.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
Ja też tak zawsze robię, a że do ogródka blisko, więc z ziemi biorę, póki nie jest zamarznięta
Pozdrawiam, Marzena
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak ziemia zamarznie to bez kilofa nie da rady
Tak miałem dwa lata temu
Tak miałem dwa lata temu
U mnie rzadko tak zamarza, a kiedy już, to porów raczej już w niej nie ma
Pozdrawiam, Marzena
Wczoraj wykopałam kilkanaście sztuk . Wylądowały w dużej kastrze budowlanej , przysypane piachem wraz z selerami olbrzymami i pietruszką , będą na bieżące potrzeby . Większość zimy będę miała swojską zieleninkę . Sporo jeszcze zostało na grządce ,jutro jeszcze trochę wykopię a reszta ,będzie zimować na rabacie .
W tym roku wyjątkowo udane .
W tym roku wyjątkowo udane .
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Gratuluję pięknych okazów Jaka to odmiana ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piękne pory Elu. Chciałoby się takie u siebie zbierać. Chociaż nie mam powodu do narzekania.
Dziękuję
Rozsadę porów i selerów kupowałam na ryneczku więc jest NN .
Jako, że sieje dużo fasoli , krzaki osobno kompostuję . Na tym kompoście właśnie, sadzę pory , selery i cebulę .
Do tego ,rabaty wykładam skoszoną trawą i nie chwaląc się warzywka mam prima sort
Ziemia u mnie uboga , muszę kombinować by nie używając nawozów,dochować się zdrowych , dorodnych warzyw .
Rozsadę porów i selerów kupowałam na ryneczku więc jest NN .
Jako, że sieje dużo fasoli , krzaki osobno kompostuję . Na tym kompoście właśnie, sadzę pory , selery i cebulę .
Do tego ,rabaty wykładam skoszoną trawą i nie chwaląc się warzywka mam prima sort
Ziemia u mnie uboga , muszę kombinować by nie używając nawozów,dochować się zdrowych , dorodnych warzyw .
Uprawiam pory w rozstawie 20x10 cm na 3 centymetrowej warstwie kompostu. Ziemię wykładam ściętą trawą bez nasion. Dzięki temu ściółkowaniu nie muszę ich podlewać zbyt często. Tylko jak są długotrwałe upały i wtedy gdy zaczynają grubieć.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Miałem sobie odpuścić w tym roku uprawę porów ale widzę, że Vilmorin ma w swojej ofercie wczesną odmianę Pancho (Nickerson Zwan-Hazera) więc chyba się skuszę.
- wlodarek
- 10p - Początkujący
- Od: 27 sty 2014, o 10:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku postanowiłem sam wysiać nasiona pora.Jako że będzie to mój pierwszy sezon z rozsadą tego warzywa, liczę na doedukowanie Przemku-oczywiśce przy by tym razem nie strzelić gafy jak z rozsadą cebuli .Kupiłem wczesnego pora "Golem" a niewiele na forum o tej odmianie .Może ktoś uprawiał Golema i czy to dobry wybór?
Dziękuje.
Dziękuje.
"Nikt nie wygłasza lepszych kazań niż mrówka, która nic nie mówi" -Carlo Carretto