Borówka amerykańska - 8 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 8 cz

Post »

Witam
Czy można przekwasić borówki? oraz jak często mogę podlewać je wodą z kwaskiem cytrynowym?
winio20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam czy sadzenie borówek , w miejscu gdzie mają być odprowadzane ścieki z przydomowej oczyszczalni ścieków to dobry pomysł ?
Jarowo pisze:
cocojumbo pisze:Witam!
Młode pędy na borówce Nelson zaczynają mi czernieć. Co może być przyczyną?
http://images81.fotosik.pl/41/519df8ad4b3be79cmed.jpg
Macie pomysł co to może być?

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=3047 pryszczek borówkowiec , ale o tej porze
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

Widocznie ciepła jesień im sprzyja.
Ciekawe czy mechanicznie da się to usunąć.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

robert16zgas pisze:Czy mógł by mi ktoś rozjaśnić dlaczego borówke powinno sie sadzić w osłonietym miejscu od wiatru ?
Borówka wysoka lubi zaciszne, ciepłe i słoneczne miejsca. W okolicach z często wiejącymi silnymi wiatrami kwatera borówki wysokiej powinna być osłonięta pasem drzew o szerokości 20 razy większej niż wysokość drzew, posadowionym w odległości około 10 metrów od kwatery. Zbyt gęsta, nieprzepuszczająca powietrze osłona jest niewskazana gdyż wstrzymuje jego ruch co może ułatwiać powstawanie zastoiska mrozowego - w zimie krzewy będą wymarzać, a w czasie majowych przymrozków będą uszkadzane kwiaty i zawiązki.

GodfatherPL pisze:Witam
Czy można przekwasić borówki? oraz jak często mogę podlewać je wodą z kwaskiem cytrynowym?
Optymalne pH dla borówki wysokiej wynosi 3,8 - 4,8.
Gdy pH jest zbyt niskie np. 3,2 borówki wykazują objawy chorobowe.
Woda do nawadniania powinna mieć pH około 4,0.
W zależności od pogody nawadniamy co 4 do 9 dni dawką 18 litrów na metra kwadratowy.
Jak nie masz tensjometru to pobranie próbki laską Egnera daje pewien pogląd co do nawodnieniu gleby.
Jeżeli w glebie jest wystarczająca ilość próchnicy to działa ona buforowo. Kilka razy w roku warto sprawdzić kwasomierzem jakie masz pH.
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55

Post »

Dziękuję za troskę o moje borówki. Skoro to pryszczarek to zastosuję oprysk FASTAC 100 AC.
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Post »

Gdybym raz w miesiącu podlewał borówkę w sezonie od wczesnej wiosny do później jesieni wodą z kwaskiem, (3 łyżki na 10l). To czy taka dawka (tak na oko) będzie wystarczająca czy jednak może być za mało?
missiunia83
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2016, o 12:30

Post »

Zauważyłam że wątek jest bardzo szeroki i dużo czasu by zajęło przeczytanie wszystkiego, dlatego liczę na szybką waszą pomoc.
Będę sadziła borówki, wybrałam miejsce nasłonecznione przez cały dzień. Problem że gleba ma 6,5-7
Chcę wykopać dołki 50cm szer. 80cm, z tym ze nie chcę stosować foli, więc postanowiłam że ma takie tworzywo które ułożę dookoła na całą głębokość aby oddzielić od rodzimej ziemi. Jednak na samym dnie będzie glina z warstwą ziemi z piskiem i na to dopiero chcę wymieszać ziemię rodzimą z torfem i trocinami i taką mieszanką wypełnić dołki.
Czy tak przygotowane podłoże będzie odpowiednie?
I czym najlepiej podlewać? bo doczytałam że zwykła woda średnio się nadaję.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

GodfatherPL pisze:Gdybym raz w miesiącu podlewał borówkę w sezonie od wczesnej wiosny do później jesieni wodą z kwaskiem, (3 łyżki na 10l). To czy taka dawka (tak na oko) będzie wystarczająca czy jednak może być za mało?
Kup kwasomierz (mam chiński za 40 zł) do gleby za kilkadziesiąt złotych. Mierzy również wilgotność gleby.
Na przykład taki
http://24a-z.pl/kwasomierz-do-glebytest ... -2115.html
Podlewaj wodą zawsze o pH równym 4.
Jak masz kwasomierz Helliga to też nadaje się do tego celu.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

dziadek22 pisze: Kup kwasomierz (mam chiński za 40 zł) do gleby za kilkadziesiąt złotych. Mierzy również wilgotność gleby.
Na przykład taki
http://24a-z.pl/kwasomierz-do-glebytest ... -2115.html
Podlewaj wodą zawsze o pH równym 4.
Jak masz kwasomierz Helliga to też nadaje się do tego celu.
Jesteś pewien Chińczyka i dokładności pomiaru? Równie dobrze mierzy temperaturę. Dokładniejsze wskazania daje sok z czerwonej kapusty. Pomijam efekt kolorystyczny z coca colą.

Obrazek
http://odkrywamswiat1.blogspot.com/2012 ... wonej.html
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Przeczytanie wszystkiego zajęło mi kilka dni. Ale warto było.
Borówka wysoka wymaga miejsca nasłonecznione przez cały dzień.

> Problem że gleba ma 6,5-7
Taka gleba jest zabójcza dla BW.

> Chcę wykopać dołki 50cm szer. 80cm
Należy wykopać jeden dół o głebokości co najmniej 60 cm. Najlepiej 1,5x1,5 m dla jednej. Przy kilku krzakach zrób rzędy płn/płd co 1,5 m , a w rzędzie co 1m. Można te odległości powiększyć o pół metra wtedy borówki będę mniej podatne na choroby grzybowe, a korzenie będą miały gdzie się schronić przed słodką glebą.

> nie chcę stosować foli, więc postanowiłam że ma takie tworzywo
> które ułożę dookoła na całą głębokość aby oddzielić od rodzimej ziemi.
Ściny boczne powinne mieć folię, deski, folię. Folia musi być gruba budowlana.

> na samym dnie będzie glina z warstwą ziemi z piskiem
Na glinie nie da się uprawiać borówki bo przy dużych opadach korzenie wygniją. Musisz zejść jeszcze pół metra w dół i zrobić dół chłonny wypełniony ostrym żwirem aby tam gromadziła się nadmierna ilość wody opadowej.

> chcę wymieszać ziemię rodzimą z torfem i trocinami i taką mieszanką wypełnić dołki.
Twoja gleba ma 6,5-7 i ani jej gram nie może trafić do dołu na borówki. Odłóż zakładanie kwatery borówkowej do czasu pozyskania ziemi o pH 3,5-4,5.
Można ją przywieźć z lasu co jest kradzieżą i grozi patogenami.
Ja przez kilka lat gromadziłem gałęzie drzew szpilkowych. Oddzielnie kompostowałem igliwie, oddzielnie drobne gałązki, oddzielnie gałęzie. Takim kompostem chcę wypełnić dół na moje borówki.
A same borówki wsadzić w torf o pH 3,5-4,5 zmieszany z moim kompostem.
W celu przyśpieszenia kompostowania należy do namoczonego wcześniej igliwia i gałązek dodać sprzedawane w sklepach ogrodniczych bakterie przyśpieszające kompostowanie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po miesiącu można do kompostu wpuścić dżdżownice.

> Czy tak przygotowane podłoże będzie odpowiednie?
Nie. Albo od razu albo po roku borówki zginą.

> czym najlepiej podlewać?
Wodą o pH równym 4.

Powodzenia!

> Jesteś pewien Chińczyka i dokładności pomiaru?
Nie. Dlatego co jakiś czas go sprawdzam - wkładam do octu spożywczego 10 % i wodnego roztworu wapna nawozowego.
czy sadzenie borówek , w miejscu gdzie mają być odprowadzane ścieki z przydomowej oczyszczalni ścieków to dobry pomysł ?
Nie.
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15

Post »

A ja mam taki akwariowy siarczan potasu w proszku. K2SO4:

K - 42% K2O - 51%
S - 18% SO3 - 46%

Ktoś kiedyś podawał przepis: rozpuścić 50g siarczanu potasu w 10L wody i podlać tym 2 krzaczki. Będzie się nadawać? A co jeśli mam młode 2-3 letnie krzaczki?

Nurtuje mnie istota stosowania agrotkaniny pod borówki oraz na to poleca się trociny. Tylko że trociny nie przekompostowane zabierają azot. Czy ta agrotkanina uchroni przed pobieraniem azotu przez kompostujące trociny?
ploplus
50p
50p
Od: 30 wrz 2016, o 22:05

Post »

Należy wykopać jeden dół o głebokości co najmniej 60 cm. Najlepiej 1,5x1,5 m dla jednej. Przy kilku krzakach zrób rzędy płn/płd co 1,5 m , a w rzędzie co 1m. Można te odległości powiększyć o pół metra wtedy borówki będę mniej podatne na choroby grzybowe, a korzenie będą miały gdzie się schronić przed słodką glebą.
chcę posadzić 6 borówek - po 3 w rzędzie i wyszło mi, że dół powinien mieć wymiary 3,5x4,5x0,5m (rozstaw między rzędami 2m, i 1,5m między krzaczkami w rzędzie), a to daje 7875 litrów ziemi.... masakra (zakładając 100L torfu za 10 zł to daje prawie 800 zł)...
ja planuję wykopać taki dół, ale tylko po to, żeby obłożyć go folią, później wsypię rodzimą ziemię, w miejscach oddalonych od korzeni nowosadzonych krzaków wymieszam siarkę pylistą, a sam torf dam przy samych korzeniach (1 worek na krzak), później zostanie już podlewanie zakwaszoną wodą i może jakoś to zadziała.. na górę dam korę sosnową (lekko przekompostowaną, ale uwzględnię to zwiększając poziom nawozów azotowych)

zastanawiam się tylko nad jednym: czy jakbym dał siarkę już teraz na całość ziemi, a sadziłbym krzaki na wiosnę, to czy orientuje się ktoś, czy rozłoży się ona na tyle, że nie uszkodzi korzeni?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Ploplus, jeśli twoja ziemia jest ciężka, gliniasta, to pisząc na przykładzie własnego doświadczenia, możesz mieć kłopot, że ci nie będą rosły i siarka nic tu nie pomoże. Uważam, iż powinieneś wykopać 6 osobnych dołków (80*40), folia na boki, a do dołka worek torfu oraz praktycznie sama próchnica np. wymieszana z siarką, gleby macierzystej (ciężkiej) tylko symbolicznie.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

Ja zrobiłem próbę i oprócz boków również na dno położyłem podziurkowaną folię, u mnie poniżej tej folii znajduje się piasek więc mam nadzieję ze jak będzie dużo deszczu to nadmiar szybko wsiąknie w piasek.
Zrobiłem to teraz więc dopiero w przyszłym sezonie będę mógł coś napisać więcej.

Co do agrowłokliny to po roku usunąłem ją, z własnego doświadczenia mogę napisać ze borówki lepiej rosną bez niej, również zauważyłem że jak miałem położoną agrowłóklinę to krety i nornice pod nią miały raj, teraz po usunięciu zdecydowanie jest ich mniej.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Ploplus jak masz gliniastą ziemię to wykop duże dołki najlepiej takie żebyś się dokopał do piasku wtedy będzie woda wsiąkać w ten piasek. Te dołki zasyp normalną ziemią(a nie żadnymi tysiącami litrów torfu omg) wtedy będzie tak jak byś miał stanowiska w normalnej ziemi a nie glinie. Jak nie masz nigdzie źródła ziemi to może być spokojnie piasek taki jak na budowę. Żadne folie nie będą potrzebne bo będziesz miał bufor z tej ziemi. Tą część dołka która będzie miała kontakt z korzeniami dorosłej rośliny czyli tak 60cm średnicy i 35cm głębokości wypełnij trocinami sosnowymi i pomieszaj je z ziemią czy piaskiem. Trociny najlepiej przekompostowane a jak nie to daj im trochę azotu i nie przejmuj się że zaszkodzi on borówce. Młoda roślina nie sięgnie korzeniami do tego przez kilka miesięcy do czasu aż te trociny przegniją. Na samą górę dołka wsyp torf i pomieszaj z tym piaskiem przy czym wokół korzenia możesz dać sam torf. Ogólnie zrób tak żeby wokół korzenia był zapas konkretnej gleby idealniej dla borówki (może być ziemia do borówki jak chcesz mieć idealnie). Na górę jak już posadzisz wysyp jakąś ściółkę. Może to być przekompostowana kora sosnowa albo trociny a może być ściółka spod sosen zawierająca drobną korę, igły, szyszki itp. Z doświadczenia wiem że jak masz borówkę obsypaną taką ściółką z lasu sosnowego to borówki rosną bez obsługowo. Nie trzeba dawać żadnego siarczanu potasu jesienią tylko trochę azotu na wiosnę i oczywiście podlewać.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”