Opis POMIDORÓW i PAPRYK wysyłanych na Akcję Wymiany Nasion 2016/2017
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Opis POMIDORÓW i PAPRYK wysyłanych na Akcję Wymiany Nasion 2016/2017
Powoli zaczynam pakowanie nasion, wyślę w poniedziałek
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Dostaję oczopląsu od tych nasion, a tu jeszcze tyle do podziału.
Na ten moment spakowane są
1. Papryka WZ URZEJ/słodka x20
2. Papryka WZ Chilhuacle Negro/pół ostra x15
3. Papryka WZ Agnetto Gold Thick/ ostra x20
4. Papryka WZ TINY BELLS/słodka x15
Mogę jeszcze zapakować żółto- pomarańczową i czerwoną okrągłą widoczne na zdjęciu. Obie słodkie i bardzo smaczne ale nie wiem czy będą chętni na kolejne NN.
5. JR/14/1 F3, Zapotec x Great White, Malinowy. Bardzo plenny, dość wczesny, owoce duże i bardzo duże, pyszny x20
6. JR/14/2 F3, Zapotec x Great White, Żółty z malinowymi ?wstawkami? Bardzo plenny, dość wczesny, owoce duże i bardzo duże, pyszny. "Wstawki" różnią się smakiem od reszty miąższu a połączenie malinowego i słodkiego wprost wyśmienite x10
7. JR/1 F3, Great White x K25, Żółty z czerwonymi smugami. Bardzo plenny, dość wczesny, owoce duże i bardzo duże, pyszny x10
8. OPALKA/ na przetwory x15
9. CORNABEL/ F3 lub F4 na przetwory x15 Zachował cechy odmianowe
10. GIULIETTA/ F3 lub F4 na przetwory x15 zachował cechy odmianowe
11. PIERCE'S PRIDE/czarny pomidor, średnio owocowy, x5
12. Kukla's Portuguese Beefsteak/czerwony pomidor, średnio owocowy, delikwent ze zdjęcia został zjedzony po niemal miesiącu od zerwania. Wygląda na to, że bardzo dobrze się przechowuje x15
Idę dalej pakować
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Poszukuje nasion K/24 ktoś ma i będzie wysyłać na akcje?
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
[quote="kalafior"]Ponieważ Jola przeniosła dział z wcześniejszymi postami pozwoliłem sobie zacytować:
KaLo napisał
Kalafior Coś ten Twój hiszpański RAFik za bardzo malinowy jak na czarnego pomidora .Moje wyglądały tak
Trzeba tylko odjąć 230 g na tależyk i jest OK .
Kalo ale RAF nie jest ciemną odmianą, ma charakterystyczne smugi, wręcz pasiasty,
ale wybarwia się na czerwono,kiedyś miałem okazję kupować je w markecie i nie były to ciemne jak u Ciebie.
Dlatego mój wydaje mi się ok.
Jak to wygląda u Was?
W każdym razie spakowałem 10 kompletów,dla przypomnienia ten mój RAF wygląda tak:
Mój Raf wygląda tak
Jak widać mór Raf w wyglądzie jest gdzieś po środku miedzy Raf-em kalo a kalafiora. Pietka od początku nie była taka ciemna jak rodzic ani nie wybarwił się do końca na czerwono. Gen twardości daje o sobie znać bo pomidor w stanie dojrzałości mógł wisieć długo na krzaku i po zerwaniu praktycznie nie miękł. Smakowo też nie zachwycił. Być może to moje warunki uprawy na to wpłynęły więc gdyby ktoś reflektował to nasiona wybrałam i mogę przekazać.
KaLo napisał
Kalafior Coś ten Twój hiszpański RAFik za bardzo malinowy jak na czarnego pomidora .Moje wyglądały tak
Trzeba tylko odjąć 230 g na tależyk i jest OK .
Kalo ale RAF nie jest ciemną odmianą, ma charakterystyczne smugi, wręcz pasiasty,
ale wybarwia się na czerwono,kiedyś miałem okazję kupować je w markecie i nie były to ciemne jak u Ciebie.
Dlatego mój wydaje mi się ok.
Jak to wygląda u Was?
W każdym razie spakowałem 10 kompletów,dla przypomnienia ten mój RAF wygląda tak:
Mój Raf wygląda tak
Jak widać mór Raf w wyglądzie jest gdzieś po środku miedzy Raf-em kalo a kalafiora. Pietka od początku nie była taka ciemna jak rodzic ani nie wybarwił się do końca na czerwono. Gen twardości daje o sobie znać bo pomidor w stanie dojrzałości mógł wisieć długo na krzaku i po zerwaniu praktycznie nie miękł. Smakowo też nie zachwycił. Być może to moje warunki uprawy na to wpłynęły więc gdyby ktoś reflektował to nasiona wybrałam i mogę przekazać.
Mogę wysłać nasionka słodkich papryk;
Etiuda - pomarańczowa, grube ścianki, smaczna
Zorza - żółta, długa ale krótsza niż Ramiro, grube ścianki, smaczna
Sweet Orange Baby - nieduża, pomarańczowa, cienkie ścianki, smaczna, dużo owocków na krzaczku
Sweet Pickle (red) - maleńka, czerwona, dekoracyjna, ozdoba balkonu, dość duże "drzewko", używam jako dodatek do słoików z różnymi marynatami i też jak dekoracyjny dodatek do potraw. Plenna, dużo malutkich owocków na "drzewku".
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Tu można sobie podglądać na bieżąco jakie nasiona do mnie już spłynęły. Spis odmian jest zrobiony na podstawie poprzedniej akcji, więc nie ma pewności, czy wszystkie te odmiany będą dostępne. Interesują nas więc tylko pozycje z podanym stanem. Na arkuszu do zamawiania puste pozycje będą oczywiście usunięte, by nie zaciemniać obrazu.
Aktualny stan dostępnych nasion na AWN 2016/2017
Aktualny stan dostępnych nasion na AWN 2016/2017
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Kasiu, na liście jest papryka Elephantormany, możesz w nawiasie przy niej wpisać (ostra), własnie ją skosztowałam.
Bardzo dobrze, że przy paprykach pojawiła się info. odnośnie ich prawdziwego smaku.
Bardzo dobrze, że przy paprykach pojawiła się info. odnośnie ich prawdziwego smaku.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Pierwszy raz będę wysyłał na akcję nasiona. Planuję wysłać jutro nasiona pomidorów odmian:
- Ispolin
- Limo
- Wysoki czereśniowy (koktajlowy),
oraz papryk odmian:
- Chilli cherry (4) (średnica ok 3 cm)
- Large chilli cherry (5) (średnica ok 5 cm)
- Thai chilli Denchai (1) (długość ok 15,5 cm)
- Bird's eye chilli (2) (długość ok 3,5 cm)
- Thai chilli orange (3) ( długie ok 7 cm - najostrzejsze z w.w.)
- Ispolin
- Limo
- Wysoki czereśniowy (koktajlowy),
oraz papryk odmian:
- Chilli cherry (4) (średnica ok 3 cm)
- Large chilli cherry (5) (średnica ok 5 cm)
- Thai chilli Denchai (1) (długość ok 15,5 cm)
- Bird's eye chilli (2) (długość ok 3,5 cm)
- Thai chilli orange (3) ( długie ok 7 cm - najostrzejsze z w.w.)
Mam tę moc - Sylwek
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Dopisałam ostrość i jej drugą nazwę funkcjonującą w necie, czyli Chili Elephant.Xavierka pisze:Kasiu, na liście jest papryka Elephantormany, możesz w nawiasie przy niej wpisać (ostra), własnie ją skosztowałam.
Przy paprykach, gdzie nie ma podanej ostrości mogę podopisywać, czy są ostre czy słodkie tylko prosiłabym o pomoc. Możecie pisać w wątku "Dzień świstaka ....", by tu bałaganu nie robić.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Joneska, Kalafior swojego RAFa kupiłem z końcem zimy w Kaufland w Puławach. Na etykiecie z boku skrzyneczki były informacje : odmiana - RAF, kraj pochodzenia -Almeria, Hiszpania. Owce z wydłubanych nasion powtórzyły cechy, skóra jak na byku, kolor taki sam. Smak- to najsłodszy pomidor jaki dotąd jadłem. I tej wersji będę się trzymał .
Wtedy też kupiłem pomidorki Haiku, taka większa malinowa koktajlówka. Podobno nowość.
Takie były w B. https://www.promoceny.pl/detail/biedron ... af-253854/
Takie we FF (8 zł/2 szt !!!) https://www.frisco.pl/pid,95177/n,frisc ... tn,product
takie w Makro https://www.promoceny.pl/detail/makro-p ... af-134021/
a takie w Hiszpanii https://www.youtube.com/watch?v=BklhbUpys9c
Wtedy też kupiłem pomidorki Haiku, taka większa malinowa koktajlówka. Podobno nowość.
Takie były w B. https://www.promoceny.pl/detail/biedron ... af-253854/
Takie we FF (8 zł/2 szt !!!) https://www.frisco.pl/pid,95177/n,frisc ... tn,product
takie w Makro https://www.promoceny.pl/detail/makro-p ... af-134021/
a takie w Hiszpanii https://www.youtube.com/watch?v=BklhbUpys9c
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
Kalo. Mój Raf kauflandzki wyglądał tak jak Twój przez Ciebie wyprodukowany i moje kubki smakowe oceniły go na zrównoważony smak słono słodki. Dla mnie pyszny. I nawet twarda skórka mi nie przeszkadzała. Ale jego dziecię jak już pokazywałam na wcześniejszym zdjęciu to już nie to ani w wyglądzie ani w smaku .Może kiedyś do niego wrócę ale na razie jestem nim zniechęcona i mam nadzieje,że znowu w kauflandzie pojawią się oryginały. Hoiku będę miała na uwadze bo jeśli smakowo podobny do Rafa-to jest to pomidor dla mnie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeśli coś mieszam to proszę mnie poprawić. Pomidor "Kaufland" wyrósł z nasion F1 i wydał F2, które ja posiałem. Nasiona spakowane na akcję to już F3. Jak pisała Kozula , największe zróznicowanie występuje w pokoleniach F2(czyli to, które miałem w tym roku) i F3. Rosły 4 krzaki i ze wszystkich pomidorki wygladały i smakowały jednakowo. Może trochę różniły się wielkością, ale ten ze zdjęcia był posadzony w innym miejscu i na początku grządki, więc miał pod dostatkiem słoneczka i mniejszą konkurencję.To może to jednak nie jest hybryda?
Haiku to malinówka do zbioru całych gron o owocach ok.100g, ale te co kupiłem tyle nie ważyły.To co wyrosło z nasion jest jeszcze mniejsze. Smak Haiku wyraźnie odbiegał od smaku RAFa, chociaż nie było aż tak źle.
Jeszcze ktoś inny pisał o tych pomidorach, jakaś forumka.Może coś dorzuci w tym temacie.
Haiku to malinówka do zbioru całych gron o owocach ok.100g, ale te co kupiłem tyle nie ważyły.To co wyrosło z nasion jest jeszcze mniejsze. Smak Haiku wyraźnie odbiegał od smaku RAFa, chociaż nie było aż tak źle.
Jeszcze ktoś inny pisał o tych pomidorach, jakaś forumka.Może coś dorzuci w tym temacie.
To zdecydowanie nie jest naga morich. To Peter Pepper - papryfiutek. :-] znikomy poziom ostrosci 10.000-23.000 SHU
Skoanna - to Jamaican Hot Yellow.