Czosnek zimowy cz.4
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.4
Któregoś roku też mi kupiono worek czosnku, ale to nie jest dobry pomysł.Mniej więcej połowa nie była najlepszej jakości.
Od tamtej pory wolę kupować na główki lub w pęczkach, bo widać co się kupuje.
Na Twoim miejscu do sadzenia wybrałabym najładniejsze ząbki,bo podobno im ładniejsze sadzone tym ładniejsze z nich wyrastają.
Jeśli chodzi o środki do zaprawiania to nie pomogę,bo ja stosuję przed sadzeniem moczenie w roztworze z Efektywnymi Mikroorganizmami i jest OK, w środkach chemicznych nie mam rozeznania
Na Twoim miejscu do sadzenia wybrałabym najładniejsze ząbki,bo podobno im ładniejsze sadzone tym ładniejsze z nich wyrastają.
Jeśli chodzi o środki do zaprawiania to nie pomogę,bo ja stosuję przed sadzeniem moczenie w roztworze z Efektywnymi Mikroorganizmami i jest OK, w środkach chemicznych nie mam rozeznania
pozdrawiam
Alicja
Alicja
Już nie kupię w ten sposób więcej. Niecierpliwy człowiek to teraz sa efekty.
Szukam tej zaprawy po Internecie i na alledrogo ale nie mogę znaleźć dla czosnku.. Gdzie to kupujecie ?
Szukam tej zaprawy po Internecie i na alledrogo ale nie mogę znaleźć dla czosnku.. Gdzie to kupujecie ?
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znalazłam na allegro , są o różnej pojemności
http://allegro.pl/em-ogrod-1l-efektywne ... 45130.html
http://allegro.pl/em-ogrod-1l-efektywne ... 45130.html
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też nie stosuję zaprawy, daję dużo kompostu i jak na razie nie mam problemów. Uprawa tylko dla siebie, zaprawiane mam pod bokiem w sklepiekarool pisze:Któregoś roku też mi kupiono worek czosnku, ale to nie jest dobry pomysł.Mniej więcej połowa nie była najlepszej jakości.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Ja również posadziłam mój czosnek bez zaprawy, z dużą ilością kompostu.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Dołączę się do rozmowy bo padło pytanie o inne odmiany niż Harnas. Ja od kilku lat sadzę poza Harnasiem czosnek Mega. U mnie dojrzewa trochę wcześniej niż Harnaś ma mniejsze główki o jasnych łuskach ale za to ząbki są ogromne jest ich od 3-5 w główce. Sadzę tak jak Harnasia przełom październik i listopad tak żeby zdążył zakorzenić się przed mrozami. Czy ktoś ma jakieś swoje uwagi odnośnie tej odmiany.
Pozdrawiam. Jacek
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Uwag nie mam, ale chętnie dowiem się jak smakuje i jak się przechowuje, bo myślałam o zakupie paru główek. Słabo tylko z jego wydajnością odtworzeniową (duży procent zbioru trzeba przeznaczyć do reproducji).
Dorota
Potwierdzam ten fakt. Ja przy swoim Harnasiu to robię tak, od zbiorów do wysadzenia zbieram największe zewnętrzne ząbki i w ten sposób odkładam do sadzenia a pozostałe mniejsze idą do konsumpcji. Robię tak już od kilku lat i nie odczuwam tego dyskomfortu, że braknie mi ząbków do wysadzenia. Co do smaku to mi pasuje, jest ostry w smaku. Jedyny problem to przechowywanie u mnie. Do wiosny mam problem z przechowywaniem jego, wystrzela w szczypior. Dlatego w tym roku sadzę go o połowę mniej niż zwykle, ale na wiosnę mam zamiar drugą połowę wysadzić czosnek jary "Jarus" który u mnie przechowuje aż do zbioru Harnasia.Dorcinda pisze:duży procent zbioru trzeba przeznaczyć do reproducji).
Pozdrawiam Józef
- toldi
Dorcinda w smaku bardzo ostry ale bym powiedział, że jednocześnie słodszy niż Harnaś. Co do wydajności to nie do końca się zgodzę bo ja sadzę go gęściej niż Harnasia prawie jeden przy drugim co rekompensuje mniejsza liczbę ząbków ale wtedy trzeba mieć świadomość, że ziemia musi być odpowiednio urodzajna. Przy czosnku ma to duże znaczenie im lepsza ziemia tym większe główki a i zarazem ząbki w główkach, to samo dotyczy wyboru ząbków na sadzenie. Zauważyłem, że nie warto żałować tych największych bo jak sadziłem średnie i małe to i główki były mizerne i tak naprawdę nie było z czego wybierać. Przy dobrych układach i odpowiedniej staranności uprawy niektóre ząbki Mega mają wielkość małej główki Harnasia bardzo za to lubię tą odmianę bo mniej roboty przy obieraniu. Co do przechowywania u mnie nie zauważyłem różnicy z innymi przechowuje się do wiosny chociaż już zaczyna poszczać kiełki.Podzielcie się waszymi doświadczeniami dotyczącymi warunków przechowywania..
Pozdrawiam. Jacek
Edit. Wcięło mi początek posta, więc dopisuję. Przez jeden sezon miałem odmianę Mega. Ale ze względu na ograniczoną powierzchnię uprawy i mizerny plon zrezygnowałem z niego na rzecz Harnasia z tego m.in. względu, że:
A do spożycia już w styczniu mi czosnku brakłoDorcinda pisze:duży procent zbioru trzeba przeznaczyć do reproducji).
Pozdrawiam Józef
- toldi
Na allegro pojawił się czosnek Słoniowy czy ktoś miał go w uprawie ćhętnie bym się czegoś o nim dowiedział?
Pozdrawiam. Jacek
Wpisz w wyszukiwarkę, jest o nim cały wątek.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Dziękuję toldi i Joze1802 za podzielenie się uwagami. Kupiłabym trochę na próbę, ale w sieci i na znanym portalu nie widzę go poza giełdą rolniczą, a tam nie wiem czy byliby zainteresowani sprzedażą kilkunastu główek.
Dorota