U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

O rety, dziewczyny, o czym Wy mówicie? Cytrynki, neriny, jakie egzotyki wspaniałe! Masz Moniko rękę do tych roślinek, nie ma co ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za niedzielne życzenia z poprzedniego postu - będą na jutro jak znalazł :lol:
Śliczna nerina !!
Sansewierki dają radę, za to je kocham, a Twoje są naprawdę żywotne ;:167
O tillandsiach nie wspominam - bo wyglądają na zadowolone z życia i szczęśliwe :lol:
Chociaż jak one tak stoją przy tym oknie, to mam wrażenie, że one wyglądają przez to okno,
i jakby szykowały się do ... jakieś ucieczki, w pogoni za latem :;230
Podziwiam Cię za cierpliwość w wyhodowaniu takich pięknych drzewek cytrynowych ;:138
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Aneta, nerinę najczęściej podlewałam resztkami, jak kaktusy podlewałam z nawozem, to i jej się troche dostało. Ale specjalnego nawożenia nie miała.
Natalia, dzięki :)
Żaneta, oj tam oj tam, rękę... co najwyżej palec ;:131
Ewa, ta T. ionantha, którą ostatnio pokazywałam solo, wypuściła mi 2 małe korzonki, to myślałam, że chyba mnie lubi i chce u mnie zostać, a Ty mi sugrerujesz, że mam okna nie otwierać, żeby nie uciekły ;:306 Co prawda... zeszły z drabinki na siatkę, ale, żeby zaraz uciekać... ;:218
Obrazek
Ale jednak trochę zareagowały na przeniesienie do domu, niektórym podeschły czubki listków, zwłaszcza T. argentea i T.brachycaulos, muszę trochę częściej zraszać chyba ;:218

Ostatnio tak sobie myślę, że zacznę się kierować w stronę nie tylko oplątw, ale innych bromeliowatych też (kaktusy wyłączam z tych rozważań, one są i będą :wink: ). Widziałam ostatnio piękną, troszkę drogą, coś pomiędzy oplątwą, a guzmanią i po prostu się zachwyciłam, już w ręku miałam, ale tak jak Lucy z chamedorą, w ostatniej chwili się rozmyśliłam. A teraz spać nie mogę przez to i się chyba w tym tygodniu jednak po to wybiorę.

A poza oplątwami to sobie zmajstrowałam trzykrotkę i szlumbergerę do eksperymentów.
Obrazek Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Monika - no głowa mnie już zaczyna boleć od myślenia,
choć i tak nie wymyśliłam, co to może być to coś pomiędzy oplątwą a guzmanią :;230
A to dziwne, że tillandsie zareagowały podsychaniem listków na przeniesienie do domu :(
Moje wręcz przeciwnie, jakby odżyły ...
Bo niby one lubią upały, w końcu to rośliny tropikalne, ale wysokie temperatury troszkę je jednak osłabiają.
Teraz w domu powinny się rozszaleć :lol:
Siatka prezentuje się super ;:138
Ja ostatnio majstrowałam przy trzykrotce ze 20 lat temu.
Doskonale to pamiętam, bo była ona wtedy nie dekoracją a ... pożywieniem,
i to nie dla słodkich króliczków, ale dla ... patyczaków :;230
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Fajne cytrusy, ten mały to tegoroczny?
Rozmiarowo podobny do mojej mandarynki ze stycznia tego roku...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Chyba najbardziej mi się podoba ta aranżacja oplątw, super wyglądają na tej siatce ;:138
Jeszcze bym jakąś ramę zrobiła naokoło.
Czyżbyś zaczęła sezon grudnikowy?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, nie myśl tyle, bo ci włosy z głowy wypadną :lol:
Ja już się dowiedziałam co to jest - to była vriesea :wink: Z tym, że w markecie jeszcze nigdy takiej nie widziałam, w makrecie vrisee zawsze są takie guzmaniopodobne, a ta była taka trochę oplątwopodobna.
Tej co chciałam, już nie było, najwyraźniej komuś jeszcze się spodobała ;:224
Ale trudno, kupiłam sobie na spróbowanie inną, zwyklejszą, ot co. W końcu jesień, kwiaty już poodpadały, a coś mile czerwonego w tej zieleni nie zaszkodzi.
A oplątwy to nie wszystkie zareagowały tak negatywnie, może te dwie jakieś przesuszone były, czy coś, wiesz, jak grzejnik rusza, to też wilgotność się zmienia i w ogóle, po prostu znowu muszę się zaadaptować do nowego zraszania :D
Trzykrotkę też wtedy wzięłam na spróbowanie, bo często tutaj się te trzykrotki na forum przewijają, a ja nigdy z tym do czynienia jeszcze nie miałam ;:131

bool, cytrus tegoroczny, chciaż pestka była posadzona w Boże Narodzenie :D No ale wykiełkowała gdzieś koło lutego.

Aneta, moje grudniki generalnie są na wymarciu, ten pokazany jest ostatnim (mam nadzieję), którego kupiłam, bo chcę jeszcze coś na nich przetestować. Ale ogólnie rezygnuję z ich uprawy.
O ramkę na siatce trudno będzie, bo ona wygięta jest :wink: Chyba, że mi się znowu koncepcja zmieni, albo nawet doczekam się takiej półeczki, jaką Ewa ma ;:204

A teraz mój nowy nabyteczek, czyli vriesea :D
Obrazek

No i teraz widać, jak na balkonie się smutno szaro zrobiło. Zostały tylko lilie, trzymajcie kciuki za ich pomyślne zimowanie. Nawet kupiłam sobie trzy dodatkowe cebule w markecie, chyba dość świeża dostawa była, bo cebule nie były złe. Jest szansa, że coś z nich wyjdzie wiosną.

Wystarczy o oplątwach, ktoś ma ochotę popatrzeć na storczyka? Co prawda większość z nich dopiero się zbiera do kwitnienia, ale jeden już cieszy oko:
Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Vriesea jest śliczna ;:167 , bardzo lubię te czerwone kłoski. Piękny nasycony kolor i kształt cudowny.
Storczyk bardzo dużo ma kwiatów, a i kolor przyjemny ;:333 .
Awatar użytkownika
rychoo
100p
100p
Od: 24 mar 2014, o 20:47

Post »

Ładne kwitnienie u Vriesea. Ale nie wiem czy wiesz, że po przekwitnięciu z dużym prawdopodobieństwem zacznie marnieć. Vriesea lubi sporą wilgotność, którą musisz jej zapewnić aby po przekwitnięciu puściła odrosty.
pozdrawiam
Ryszard
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basia, dziękuję bardzo ;:168 Czerwony kolor kłosku aż bije po oczach zwłaszcza, że ostatnio naprawdę same zielone liście zostały, a na świecie w ogóle szaroburo i depresyjnie.

Ryszard, wiem :wink: Jako początkujący oplątwiarz, już nieco ogarniający tematy bromelii, mam nadzieję, że mi się uda.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Bardzo ładny zakup ;:63 storczyk też śliczny, całkiem obfite kwitnienie ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Vriesea bardzo ładna. Lubię tą grupę roślin.
Ja mam taką pasiastą i wydała malucha, ale zakwitnąć mi tym pięknym czerwonym pióropuszem nie chce. Może z Twoją się uda :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Moniko :wit
Nie wiem czym bardziej się zachwycać,czy oplątwami,które bardzo ładnie prezentują się na siatce i drabinkach :?: ,czy pięknie kwitnącą vrieseą :?: ,czy też bardzo ładnie kwitnącym grudnikiem-kolor kwiatu identyczny jak u mojego grudnika,który zaczyna kwitnąć po raz wtóry-w czerwcu i teraz.Wszystkie roślinki pięknie prezentujące się ;:215
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”