Jeżyna - cięcie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jeżyna - cięcie
Ja pędy jeżyn przycinam naokoło 1,8 metra . Czasami jak jest za dużo pędów w jednym krzewie to
pokładające się i ewentualnie jakieś słabsze wycinam . Owoców mam dużo a nawet za dużo jak na
nasze potrzeby . Na wiosnę boczne pędy też przycinam .
pokładające się i ewentualnie jakieś słabsze wycinam . Owoców mam dużo a nawet za dużo jak na
nasze potrzeby . Na wiosnę boczne pędy też przycinam .
- beyaros
- 100p
- Od: 24 lut 2013, o 23:50
Ja również skracam pędy tegoroczne (te nieowocujące). Gdy osiągną długość ok. 1,5 - 2 m, latem przycinam im wierzchołki. Bardzo szybko się rozkrzewiają. Te nowe pędy boczne w następnym roku wydadzą owoce. Na wiosnę skracam pędy boczne o ok. 30 cm. W ten sposób uzyskuję większy plon z jednego krzaka. Również wiosną usuwam nadmiar nowych pędów, wycinam słabe i pokładające się.
Pozdrawiam, Jarek
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pędy jednoroczne dochodzące do 2,5 m, rozumiem ze teraz to już za późno żeby je przyciąć do 1,8 m?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja zostawiam tak jak dorosną ze 4 -5m długości. Same się rozgałęziają i końce zakotwiczają w podłożu. Wiosną wycinam to co przemarzło.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Jeżyna - co z odrostami jak na zdjęciach
Witam
Poniżej dwa zdjęcia. Są one już kawałek czasu temu robione, teraz krzaczek ma dużo pięknych i dużych owoców. Chodzi mi o te duże odrosty jak na zdjęciach. Czy w czasie cięcia skrócić je i pozostawić ? Czy wszystkie pędy, które w tym roku owocowały należy usunąć? Z tego co wiem, to jeżyna owocuje na dwuletnich pędach. Może przy okazji jeszcze parę wskazówek jak zadbać o ten krzaczek, aby można się było w przyszłym roku cieszyć owocami.
Pozdrawiam.

Poniżej dwa zdjęcia. Są one już kawałek czasu temu robione, teraz krzaczek ma dużo pięknych i dużych owoców. Chodzi mi o te duże odrosty jak na zdjęciach. Czy w czasie cięcia skrócić je i pozostawić ? Czy wszystkie pędy, które w tym roku owocowały należy usunąć? Z tego co wiem, to jeżyna owocuje na dwuletnich pędach. Może przy okazji jeszcze parę wskazówek jak zadbać o ten krzaczek, aby można się było w przyszłym roku cieszyć owocami.
Pozdrawiam.

Ja również postępuję z tegorocznymi pędami tak jak anulab i beyaros
Jarowo moim zdaniem nie jest za póżno
Jarowo moim zdaniem nie jest za póżno
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Z pędami jeżyn robi się tak samo jak z "klasycznymi" odmianami malin, po owocowaniu należy je bezwzględnie usuwać (chyba,że ma się w przypadku malin odmianę tzw.maliny powtarzającej, która owocuje na pędach jednorocznych i/lub dwuletnich). Pozostawienie starych badyli na stanowisku jeżyn jest skupiskiem chorób i ewentualnym miejscem pobytu szkodników (niestety).
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Nieco inaczej postępuję z odmianą Reuben. Jesienią, tak przed większymi przymrozkami ścinam pędy z zawiązanymi owocami. Te pędy ok. 1 m długości umieszczam w wiaderku z wodą. Wstawiam do widnego pomieszczenia (strych) o umiarkowanej temp. Wszystkie owoce, nawet te najmniejsze zdążą dojrzeć. Potrwa to ok. 2 tygodnie. Dzieciaki są zadowolone iż mają ciągle świeże jeżyny. W ten prosty sposób udało mi się znacznie przedłużyć sezon na świeże jeżyny. Może i z innymi odmianami by się udało? Co o tym myślicie?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Jeżyna polna
Witam,
mam na działce kilka krzewów jeżyn polnych , które rosną przy rowie. Są to stare krzewy i trochę zaniedbane. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę je przyciąć, żeby odświeżyć krzaki i zrobić wokół nich porządek. Czy mogę je przyciąć prawie równo z ziemią? Kiedy najlepiej zrobić taki zabieg, na jesień, po owocowaniu czy na wiosnę?
mam na działce kilka krzewów jeżyn polnych , które rosną przy rowie. Są to stare krzewy i trochę zaniedbane. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę je przyciąć, żeby odświeżyć krzaki i zrobić wokół nich porządek. Czy mogę je przyciąć prawie równo z ziemią? Kiedy najlepiej zrobić taki zabieg, na jesień, po owocowaniu czy na wiosnę?
Witam,mam kilka krzewów jeżyn o nie znanych nazwach kupionych w marketach , tamtej zimy położyłem je i przykryłem ziemią . Po odkryciu na wiosnę trochę jakby zapleśniały więc postanowiłem że w tym roku nic nie będę przykrywał , jedynie obsypie same karpy .
Zobaczymy , czy przemarzną , czy też nie .Pytanie mam tylko czy one powinny tak wyglądać w listopadzie ? to znaczy liście ciągle zielone?
Zdięcia
https://drive.google.com/file/d/1_xKVne ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1jopUQh ... sp=sharing
Zobaczymy , czy przemarzną , czy też nie .Pytanie mam tylko czy one powinny tak wyglądać w listopadzie ? to znaczy liście ciągle zielone?
Zdięcia
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
U mnie co roku o tej porze tak wyglądają. Zdarzało się, że przerwały tak aż do wiosny - gdy zima była ciepła.piterPL pisze:Witam,mam kilka krzewów jeżyn o nie znanych nazwach kupionych w marketach , tamtej zimy położyłem je i przykryłem ziemią . Po odkryciu na wiosnę trochę jakby zapleśniały więc postanowiłem że w tym roku nic nie będę przykrywał , jedynie obsypie same karpy .
Zdięcia
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.