Opis POMIDORÓW i PAPRYK wysyłanych na Akcję Wymiany Nasion 2016/2017

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Opis POMIDORÓW i PAPRYK wysyłanych na Akcję Wymiany Nasion 2016/2017

Post »

Powoli zaczynam pakowanie nasion, wyślę w poniedziałek ;:173
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Dostaję oczopląsu od tych nasion, a tu jeszcze tyle do podziału.
Na ten moment spakowane są

1. Papryka WZ URZEJ/słodka x20

Obrazek

2. Papryka WZ Chilhuacle Negro/pół ostra x15

Obrazek
Obrazek

3. Papryka WZ Agnetto Gold Thick/ ostra x20

4. Papryka WZ TINY BELLS/słodka x15

Obrazek

Mogę jeszcze zapakować żółto- pomarańczową i czerwoną okrągłą widoczne na zdjęciu. Obie słodkie i bardzo smaczne ale nie wiem czy będą chętni na kolejne NN.

5. JR/14/1 F3, Zapotec x Great White, Malinowy. Bardzo plenny, dość wczesny, owoce duże i bardzo duże, pyszny x20

6. JR/14/2 F3, Zapotec x Great White, Żółty z malinowymi ?wstawkami? Bardzo plenny, dość wczesny, owoce duże i bardzo duże, pyszny. "Wstawki" różnią się smakiem od reszty miąższu a połączenie malinowego i słodkiego wprost wyśmienite x10

Obrazek

Obrazek

7. JR/1 F3, Great White x K25, Żółty z czerwonymi smugami. Bardzo plenny, dość wczesny, owoce duże i bardzo duże, pyszny x10

Obrazek

Obrazek

8. OPALKA/ na przetwory x15

9. CORNABEL/ F3 lub F4 na przetwory x15 Zachował cechy odmianowe

10. GIULIETTA/ F3 lub F4 na przetwory x15 zachował cechy odmianowe

Obrazek

Obrazek

11. PIERCE'S PRIDE/czarny pomidor, średnio owocowy, x5

12. Kukla's Portuguese Beefsteak/czerwony pomidor, średnio owocowy, delikwent ze zdjęcia został zjedzony po niemal miesiącu od zerwania. Wygląda na to, że bardzo dobrze się przechowuje x15

Obrazek

Idę dalej pakować Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poszukuje nasion K/24 ktoś ma i będzie wysyłać na akcje? :wit
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

[quote="kalafior"]Ponieważ Jola przeniosła dział z wcześniejszymi postami pozwoliłem sobie zacytować:
KaLo napisał
Kalafior Coś ten Twój hiszpański RAFik za bardzo malinowy jak na czarnego pomidora .Moje wyglądały tak

ObrazekObrazek
Trzeba tylko odjąć 230 g na tależyk i jest OK :) .

Kalo ale RAF nie jest ciemną odmianą, ma charakterystyczne smugi, wręcz pasiasty,
ale wybarwia się na czerwono,kiedyś miałem okazję kupować je w markecie i nie były to ciemne jak u Ciebie.
Dlatego mój wydaje mi się ok.
Jak to wygląda u Was?

W każdym razie spakowałem 10 kompletów,dla przypomnienia ten mój RAF wygląda tak:
Obrazek
Mój Raf wygląda tak
Obrazek

Obrazek
Jak widać mór Raf w wyglądzie jest gdzieś po środku miedzy Raf-em kalo a kalafiora. Pietka od początku nie była taka ciemna jak rodzic ani nie wybarwił się do końca na czerwono. Gen twardości daje o sobie znać bo pomidor w stanie dojrzałości mógł wisieć długo na krzaku i po zerwaniu praktycznie nie miękł. Smakowo też nie zachwycił. Być może to moje warunki uprawy na to wpłynęły więc gdyby ktoś reflektował to nasiona wybrałam i mogę przekazać.
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Obrazek
Mogę wysłać nasionka słodkich papryk;
Etiuda - pomarańczowa, grube ścianki, smaczna
Zorza - żółta, długa ale krótsza niż Ramiro, grube ścianki, smaczna
Sweet Orange Baby - nieduża, pomarańczowa, cienkie ścianki, smaczna, dużo owocków na krzaczku
Sweet Pickle (red) - maleńka, czerwona, dekoracyjna, ozdoba balkonu, dość duże "drzewko", używam jako dodatek do słoików z różnymi marynatami i też jak dekoracyjny dodatek do potraw. Plenna, dużo malutkich owocków na "drzewku".
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Tu można sobie podglądać na bieżąco jakie nasiona do mnie już spłynęły. Spis odmian jest zrobiony na podstawie poprzedniej akcji, więc nie ma pewności, czy wszystkie te odmiany będą dostępne. Interesują nas więc tylko pozycje z podanym stanem. Na arkuszu do zamawiania puste pozycje będą oczywiście usunięte, by nie zaciemniać obrazu.

:arrow: Aktualny stan dostępnych nasion na AWN 2016/2017
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Kasiu, na liście jest papryka Elephantormany, możesz w nawiasie przy niej wpisać (ostra), własnie ją skosztowałam. :oops:

Bardzo dobrze, że przy paprykach pojawiła się info. odnośnie ich prawdziwego smaku. ;:108
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Pierwszy raz będę wysyłał na akcję nasiona. Planuję wysłać jutro nasiona pomidorów odmian:
- Ispolin
- Limo
- Wysoki czereśniowy (koktajlowy),
oraz papryk odmian:
- Chilli cherry (4) (średnica ok 3 cm)
- Large chilli cherry (5) (średnica ok 5 cm)
- Thai chilli Denchai (1) (długość ok 15,5 cm)
- Bird's eye chilli (2) (długość ok 3,5 cm)
- Thai chilli orange (3) ( długie ok 7 cm - najostrzejsze z w.w.)

Obrazek
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Xavierka pisze:Kasiu, na liście jest papryka Elephantormany, możesz w nawiasie przy niej wpisać (ostra), własnie ją skosztowałam. :oops:
Dopisałam ostrość i jej drugą nazwę funkcjonującą w necie, czyli Chili Elephant.
Przy paprykach, gdzie nie ma podanej ostrości mogę podopisywać, czy są ostre czy słodkie tylko prosiłabym o pomoc. Możecie pisać w wątku "Dzień świstaka ....", by tu bałaganu nie robić.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Joneska, Kalafior swojego RAFa kupiłem z końcem zimy w Kaufland w Puławach. Na etykiecie z boku skrzyneczki były informacje : odmiana - RAF, kraj pochodzenia -Almeria, Hiszpania. Owce z wydłubanych nasion powtórzyły cechy, skóra jak na byku, kolor taki sam. Smak- to najsłodszy pomidor jaki dotąd jadłem. I tej wersji będę się trzymał :) .
Wtedy też kupiłem pomidorki Haiku, taka większa malinowa koktajlówka. Podobno nowość.
Takie były w B. https://www.promoceny.pl/detail/biedron ... af-253854/
Takie we FF (8 zł/2 szt !!!) https://www.frisco.pl/pid,95177/n,frisc ... tn,product
takie w Makro https://www.promoceny.pl/detail/makro-p ... af-134021/
a takie w Hiszpanii https://www.youtube.com/watch?v=BklhbUpys9c
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Kalo. Mój Raf kauflandzki wyglądał tak jak Twój przez Ciebie wyprodukowany i moje kubki smakowe oceniły go na zrównoważony smak słono słodki. Dla mnie pyszny. I nawet twarda skórka mi nie przeszkadzała. Ale jego dziecię jak już pokazywałam na wcześniejszym zdjęciu to już nie to ani w wyglądzie ani w smaku .Może kiedyś do niego wrócę ale na razie jestem nim zniechęcona i mam nadzieje,że znowu w kauflandzie pojawią się oryginały. Hoiku będę miała na uwadze bo jeśli smakowo podobny do Rafa-to jest to pomidor dla mnie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeśli coś mieszam to proszę mnie poprawić. Pomidor "Kaufland" wyrósł z nasion F1 i wydał F2, które ja posiałem. Nasiona spakowane na akcję to już F3. Jak pisała Kozula , największe zróznicowanie występuje w pokoleniach F2(czyli to, które miałem w tym roku) i F3. Rosły 4 krzaki i ze wszystkich pomidorki wygladały i smakowały jednakowo. Może trochę różniły się wielkością, ale ten ze zdjęcia był posadzony w innym miejscu i na początku grządki, więc miał pod dostatkiem słoneczka i mniejszą konkurencję.To może to jednak nie jest hybryda? ;:oj
Haiku to malinówka do zbioru całych gron o owocach ok.100g, ale te co kupiłem tyle nie ważyły.To co wyrosło z nasion jest jeszcze mniejsze. Smak Haiku wyraźnie odbiegał od smaku RAFa, chociaż nie było aż tak źle.
Jeszcze ktoś inny pisał o tych pomidorach, jakaś forumka.Może coś dorzuci w tym temacie.
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Rzepka pisze:Kasiu, czy przy wysyłce papryk też zaznaczać czystość odmianową?
Zerwałam dziś trochę odmiany Naga Morich, na pewno zbiorę nasionka, czy wysyłać na Akcję?

Obrazek

Pozdrawiam Irena

To zdecydowanie nie jest naga morich. To Peter Pepper - papryfiutek. :-] znikomy poziom ostrosci 10.000-23.000 SHU

Skoanna - to Jamaican Hot Yellow.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”