Ja poradziłem łącznie 190 sadzonek różnych odmian. 130 w gruncie i 60 w tunelu foliowym w doniczkach. W gruncie sadziłem na czystą ziemię, bez folii albo agrotkaniny. Boję się o nornice i krety, sąsiad ma je u siebie. U mnie nie ma ponieważ cała działka jest wyplewiona a on ma murawę. Truskawki rosną właśnie przy jego ogrodzeniu
Z tego co się dowiedziałem Truskawki Archer są sprzedawane w paletach 25 szt. w cenie 16$ od jesieni 2016 .
Największe truskawki mogą przekroczyć ponad 45 gram .
Jak na razie są dostępne w USA i raczej bym uznał za ciekawostkę do póki działkowcy z USA nie potwierdzą że są takie duże i smaczne a co do sprowadzenia do polski to myślę że tylko przez rodziny mieszkające w Stanach Zjednoczonych .
Tak Dorotko to smakowo jedna z najlepszych odmian jakie miałem odkąd uprawiam truskawki.Kiedyś taką super elitą i do jedzenia i na przetwory była Kama.I w tym roku Honeoye takie smaczne były.Rok poprzedni z kolei owoce były i słodkie,aromatyczne,ale też w pewnym okresie były kwaśne jak...
Nawożenie u mnie jest praktycznie ograniczone do minimum i takie samo co roku.Nawóz wieloskładnikowy wczesną wiosną i to wszystko.Sprawa ma się tak że w tym roku podczas wzrostu i owocowania słońca miały pod dostatkiem a rok temu pod tym względem było kiepsko.W dodatku często lało i było zimno.I tu w/g mnie tkwiła przyczyna u mnie. Przenawożeniem też jak najbardziej smak można popsuć.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
No i w końcu ktoś kto się ze mną zgadza. Ja też uważam, że jeżeli ta truskawka jest niedobra to miała za mało słońca, rosła w brzydkiej pogodzie i miała za dużo wody.
Wiele będzie zależeć od przymrozków na kwitnieniu i ilości opadów podczas zbiorów.To dwa główne momenty jeśli zbiory mają być udane.No dodam jeszcze ochronę przed szarą pleśnią i kwieciakiem,który to w tamtym roku był u mnie wyjątkowo upierdliwy.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).