Witam wszystkich po dłuższej nieobecności. Miałam problem z kompem a dokładniej z monitorem. Forum przeglądałam od czasu do czasu na telefonie, ale odpisywać z tego ustrojstwa nienawidzę.
Zatem zabieram się za zaległe odpowiedzi a potem napiszę co tam ogrodowo
Dorotko, taki zakątek do biesiadowania to fantastyczna sprawa o ile oczywiście jest na niego miejsce. Nam od początku się takie coś marzyło, no i powolutku, powolutku ...
Mój M też uwielbia wszelkie starocie i lubi dawać im drugie rzycie.
Dziękuję za opinię o Summer Song. Na zdjęciach wygląda fantastycznie, ale po tym co napisałaś całkowicie wybiłam ją sobie z głowy.
Ja za najgorszą angielkę, którą mam uważam Lady Salisbury
Grażynko, Jasmina podczas kwitnienia jest zjawiskowa. Będę to powtarzać do znudzenia. Wiem że niektórzy zarzucają jej zwieszanie kwiatów. Mi ten 'efekt' bardzo się podoba. Róża wygląda naprawdę niezwykle romantycznie. Gdyby trzymała prosto jak drut kwiaty, to trzeba by je było podziwiać chyba z drabiny
Aneczko, właśnie taka prosta budowla chyba najbardziej nam się podobała i najlepiej pasowała do otoczenia. Przeglądałam wiele projektów różnych altan, grillów itd i muszę stwierdzić że im bardziej nawydziwiane tym mniej mi się podobało.
Co do Skowronka, to myślę ze wiosną będzie można zapolować na niego w naszych szkółkach. U Austina najlepiej kupować nowości, które u nas będą dostępne za kilka sezonów lub róże których naprawdę nie można u nas dostać
Sabinko, widziałam w Twoim wątku zdjęcie Heritage i powiem Ci, że aż się zastanowiłam czy to na pewno ona

Czy ona przez cały sezon takie kwiaty miała ? Ciekawa jestem co pokaże w kolejnym sezonie.
Ja już nie pamiętam jak moja kwitła w pierwszym sezonie, bo to było już ładne parę lat temu.
Czy Twoja ma sztywne, prawie bez kolców pędy ?
Aniu, trzymam kciuki za głóg. Oby wiosną uradował Cię pierwszymi kwiatami.
Mam nadzieję że będziesz zadowolona z Heritage. To jedna z tych róż, którą kupuje się oczami. Wygląda obłędnie na zdjęciach.
Z tego co czytam na forum, wychodzi na to że jestem w nielicznej grupie (a może jedyna) których Heritage zachwyca. Na poparcie moich słów na koniec postu pokażę kilka tegorocznych zdjęć
Wandziu, ja też bardzo nie lubię pozbywać się róż. Strasznie irytuje mnie np Cinderella i Giardina i chyba też poczułam bym ulgę, gdybym wreszcie zdecydowała się je wykopać.
Co do chryzantem to mam kilka kępek ale bezodmianowych, które pozyskałam na zasadzie wymiany sąsiedzkiej. Kilka rośnie już u mnie parę lat.
CPM to jeden krzaczek
Reniu, masz absolutna rację z Heritage. Trzy krzaczki ! To dopiero musi być widok. U mnie jedna sztuka, ale tak potrafi oczarować, że oczu oderwać nie można.
Kwiatuszki utrzymuje krótko, ale produkuje ich naprawdę dużo i całościowe kwitnienie wypada całkiem przyzwoicie.
No to Heritage
Sezon ogrodowy powoli się kończy. Zostało mi już chyba tylko grabienie liści.
Przyszły już wszystkie róże, które już posadziłam. Szybko poszło, bo miejsce było przygotowane a doły już wcześniej wykopane. 10 róż sadziłam chyba pół godziny - nigdy tak szybko mi nie poszło. Przeważnie pół godziny, to chodziło z sadzeniem jednej
Dostałam jednego gratiska - Open Arms (chyba nie pomyliłam pisowni) i z posadzeniem jej zeszło dłużej, bo musiałam nakombinować żeby znaleźć jej miejscówkę. Już miałam oddać ją sąsiadce, ale stwierdziłam że ten typ róży nie będzie jej się podobał.
Przyszły też wszystkie cebule z Benex.

No i co ja mam tu napisać .... Łzy w oczach miałam jak otworzyłam paczkę. Wszystkie 100 cebul tulipanów z lekkim nalotem pleśni. To jeszcze nic ! Moje wymarzone czosnki giganterum mocno spleśniałe, jakieś takie mokre, śliskie i nadgniłe. Kilka sztuk wyrzuciłam, bo nie nadawała się do niczego. Pozostałe wysuszyłam, wyskrobałam wszystko co nadgniłe i spryskałam środkiem przeciwgrzybicznym. Posadziłam, ale czy coś z tego wyrośnie, to naprawdę nie wiem. Ma ktoś z was doświadczenia w sadzeniu spleśniałych cebul ? Wyrasta coś z tego ?
Powiedzcie mi czy tylko ja dostałam takie cebule, czy może są inne osoby na forum. Zgłaszane były jakieś reklamacje a jeżeli tak, to z jakim skutkiem. Bardzo proszę o kontakt na pw.