Kosmetyki- sklepowe, naturalne, domowe...testujemy, dzielimy sie radami.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosmetyki- sklepowe, naturalne, domowe...testujemy, dzielimy sie radami.

Post »

W sklepach jest dostępne mydło o pH 5,5. Ciekawe, czy dałoby się takie odtworzyć w domu.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem, jak to zrobić i czy się da, ale jakby się dało to byłby to już kosmetyk idealny :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co doczytałam (przed chwilą) jednak się nie da. Ale skóra powraca do swojego naturalnego pH po ok. 20 minutach. Można też użyć toniku po myciu.
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem że nawet mycie wodą, bez mydła zaburza pH, bo woda ma odczyn obojętny. Nie znam się aż tak na kosmetykach, jestem informatykiem i to zupełnie nie moja bajka :wink: ale tak mi się wydaje po efektach, że to mydełko nie szkodzi skórze. Może niektórzy muszą kupować takie kwaskowe, bo mają tak wrażliwą skórę, ale Mamie z alergiami i pokrzywką i Mężowi z okresowo występującą łuszczycą bardzo dobrze służy takie zwykłe domowe mydło. Skoro już się doszperałaś, że się nie uda samemu zrobić takiego o pH skóry, to ja dłużej też nie szukam.
Agnieszka
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Zadam dziwne pytanie: :oops:
- nie kupuję soków sklepowych i nie mam kartonu, jak myslisz co mogłabym użyć?
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie miałam dopisać jeszcze o wodzie ale już napisałaś to samo. Czyli wniosek - można się myć, byle nie za często :wink:
USDA
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może butelkę po wodzie? Byle nie karbowaną. Wybierz jak najbardziej prostą, z obciętym czubkiem. Można kupić gotowe formy ale jak dla mnie to strata pieniędzy :wink: . Nadaje się plastik i właśnie takie kartoniki z przygrzaną folią jak po kartonowym mleku i soku, myślę że płytsze tacki po owocach czy dobrze umyte po mięsie też byłyby ok. Nawet plastikowe wyższe kubki czy pudełka po margarynie, choć zaletą tego pudelka po soku jest objętość niemal litra- w właśnie tyle potrzeba do obu przepisów. Widziałam też mydło wylane do foremki po czekoladkach i wyglądały po wyjęciu ślicznie, takie małe różyczki :D
Agnieszka
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Aguś serdeczne dzięki za podpowiedzi. ;:196
Jasna8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2012, o 18:47

Post »

Aguss85 pisze:Lepiej destylowana, u mnie na przykład jest naprawdę twarda woda w kranie. Chcesz jej użyć do reakcji chemicznej zmydlania tłuszczu, szkoda jakby coś nadprogramowego się tam przyplątało. Jeśli to kłopot dostać taką wodę, można przefiltrować i dwukrotnie zagotować, większość soli gdzieś się w tych procesach wytrąci. Ja kupuję taką gotową demineralizowaną do prasowania :wink:

Na stacjach benzynowych jest woda destylowana, bo do samochodów się używa chyba.
Akurat szukałam jakiegoś przepisu na mydło, dziękuję :-)
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasna8 to życzę dobrej zabawy ;:108 mnie tak pochłonął ogród, że reszta na razie czeka :D
Agnieszka
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Witam :wit

Od dawna do mycia włosów używam tego samego szamponu . Jestem alergiczką , długo szukałam kosmetyków które pomogą w pielęgnacji włosów i cery . Długo i dużo eksperymentowałam w końcu wybrałam , szampon Palmolive Long&Shine , odżywkę Dove Intensive Repair .
Do pielęgnacji twarzy używam kosmetyków Yves Rocher .
Czego jeszcze szukam ?
Aktualnie drążę temat "pachnących włosów"
Włosy do pasa , kolor w zależności jakiej farby użyję :wink: w tej chwili średni jasny blond .
Szukam maseczki bądź innej mikstury po której na włosach na długo utrzymuje się zapach .
Bardzo lubię cynamon , niestety odpada , nadaje się do ciemniejszych odcieni .
Może macie swoje sprawdzone sposoby ?
Może jakieś płukankii np miętowe ?byle nie rumiankowe bo tego zapachu nie znoszę :oops: jakieś konkretne proporcje , jak używać co by pomóc a nie zaszkodzić . Olejki eteryczne stosował ktoś ?
Od dłuższego czasu końcówki włosów spryskuję wodą toaletową GOSH-a SHE . Uwielbiam ten zapach ale już najwyższy czas by go zmienić .
Awatar użytkownika
Nina_Brzeg
100p
100p
Od: 5 paź 2016, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi długo pachną maski kallos. Przy okazji są rewelacyjne w kwestii składu i działania na włosach.

Co do szamponów to w ich przypadku podrażniają głównie te mocno myjące substancje typu sls, itp. Nie trzeba i nawet nie powinno się ich używać cały czas, bo w przypadku większości włosów zwyczajnie im szkodzą i niszczą. Warto wybrać delikatniejsze szampony na co dzień, tych z sls używać tylko do mocniejszego oczyszczenia porów, raz na jakiś czas (ja używam ze 2 razy w miesiącu) a co 2-3 dzień myję... płynem do kąpieli dla dzieci - babydream, z rossmanna (Babydream Kopf - Bis - Fuss Waschgel). Używałam też płynu do higieny intymnej, ale przestał mi służyć. To najdelikatniejsze a w zupełności wystarczające do mycia włosów środki.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Mydło na zimno właśnie pierwszy raz popełniłam :) Na razie idzie dobrze, wyjęłam z formy, pokroiłam, a że jestem niecierpliwa ;:65 i długie oczekiwanie na efekt końcowy nie dla mnie, to wstawiłam do piekarnika - 2 godz. w temperaturze 60 stopni, wyłączyć, zapalić żarówkę i zostawić do rana. Po kilku dniach można używać. Przeczytałam taką poradę na którymś blogu mydlarskim, ciekawe jakie wyjdzie. Zaszalałam na dwa kolory. Niestety z soku z jagód nie wyszedł niebieski, co obiecują wszystkie receptury, tylko kakao ;:oj Może sok trzeba było przegotować? A ja po prostu jagody rozmroziłam i do surowego soku dosypałam sodę kaustyczną. Z początku zrobił się ciemno niebieski, a później jakiś bordo, a w mydle kakao :oops: Mydło jeszcze siedzi w piekarniku. Z wierzchu skorupka, a w środku żelowate. :heja
Obrazek
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ebabka gratki! Takie dwukolorowe, pokrojone mydło wygląda jak kawałki ciasta ;:306 Jaką recepturę wykorzystałaś?
Daj znać jak wyjdzie, jak się pieni, jak myje, czy nie podrażnia, jestem bardzo ciekawa, bo nigdy nie przyspieszałam zmydlania przez podnoszenie temperatury.
Pozdrawiam!
Agnieszka
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Rano wyjęłam z piekarnika i odłożyłam. Niestety, musiałam pilnie wyjechać na parę dni, jak wrócę to sprawdzę w jakim stanie jest mydło i opiszę :)
Pozdrawiam Eugenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”