Apteka na działce i w domu cz. II
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Apteka na działce i w domu cz. II
Tutaj też o wrotyczu. http://zdrowie.radiozet.pl/Zdrowie/Leki ... i-00000906
Na oknie w kuchni mam dwa, kilkuletnie krzaczki rozmarynu.Makaron5 pisze:Na balkonie w doniczkach choduję tymianek i majeranek. Gorzkie zioła są wspaniałe, jeżeli chodzi o wątrobę i trawienie.
- bratek158
- 500p
- Od: 28 lis 2010, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie mam kamyczek w woreczku żółciowym 36mm czy ktoś słyszał że możnaby go jakimiś ziołami zmniejszyć bardzo prosiłabym o jakieś rady
Koledze w połowie lata 1990 proponowali już stół operacyjny, ale usłyszał o jakimś księdzu zielarzu pod Poznaniem. Kolejka do księdza miała parę miesięcy. W końcu go przyjął, .Dostał worek ziół i pił je aż się skończyły. Potem wypił buteleczkę czegoś obrzydliwego. No i na stół nie trafił.
O tym księdzu dowiedział się w kolejce czekających na przyjęcie do szpitala na zabieg.
Może masz Bonifratrów gdzieś w pobliżu.
O tym księdzu dowiedział się w kolejce czekających na przyjęcie do szpitala na zabieg.
Może masz Bonifratrów gdzieś w pobliżu.
- bratek158
- 500p
- Kontakt:
Witaj dzięki za odzew a kolega jeszcze żyje?
ja zastanawiam się nad mniszkiem lekarskim słyszałam też o parzeniu liści z brzozy ziarnach jałowca.
ja zastanawiam się nad mniszkiem lekarskim słyszałam też o parzeniu liści z brzozy ziarnach jałowca.
> a kolega jeszcze żyje?
Kilka lat żył na pewno i miał się dobrze. Potem rozwalono nasz zakład pracy i straciliśmy kontakt.
> ja zastanawiam się nad mniszkiem lekarskim, parzeniu liści z brzozy, ziarnach jałowca
Najlepiej znajdź jakiegoś zielarza z sukcesami. Kamienie żółciowe to nie przeziębienie, które można leczyć na własną rękę.
Ja jak miałem trójkę małych dzieci korzystałem z tej książki przepisując fragmenty:
Ojciec Andrzej Czesław Klimuszko, Wróćmy do ziół
W bibliotece Książnica Pomorska w Szczecinie jest jej 12 egzemplarzy.
Miejska Biblioteka Publiczna w Szczecinie ma 3 egzemplarze
Pomorski Uniwersytet Medyczny ma 2 egzemplarze
Sądzę że biblioteka tam gdzie mieszkasz też ma tę książkę, a jak nie ma to wypożyczy z ww bibliotek międzybibliotecznie.
W czytelni Uniwersytetu Przyrodniczego korzystałem z:
Aleksander Ożarowski, Ziołolecznictwo
Książka ta też w tych trzech powyżej wymienionych bibliotekach.
Możesz to sobie poczytać dla uzupełnienia wiedzy medycznej, ale nie lecz się na własną rękę.
Kilka lat żył na pewno i miał się dobrze. Potem rozwalono nasz zakład pracy i straciliśmy kontakt.
> ja zastanawiam się nad mniszkiem lekarskim, parzeniu liści z brzozy, ziarnach jałowca
Najlepiej znajdź jakiegoś zielarza z sukcesami. Kamienie żółciowe to nie przeziębienie, które można leczyć na własną rękę.
Ja jak miałem trójkę małych dzieci korzystałem z tej książki przepisując fragmenty:
Ojciec Andrzej Czesław Klimuszko, Wróćmy do ziół
W bibliotece Książnica Pomorska w Szczecinie jest jej 12 egzemplarzy.
Miejska Biblioteka Publiczna w Szczecinie ma 3 egzemplarze
Pomorski Uniwersytet Medyczny ma 2 egzemplarze
Sądzę że biblioteka tam gdzie mieszkasz też ma tę książkę, a jak nie ma to wypożyczy z ww bibliotek międzybibliotecznie.
W czytelni Uniwersytetu Przyrodniczego korzystałem z:
Aleksander Ożarowski, Ziołolecznictwo
Książka ta też w tych trzech powyżej wymienionych bibliotekach.
Możesz to sobie poczytać dla uzupełnienia wiedzy medycznej, ale nie lecz się na własną rękę.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Nie bagatelizowała bym kamienia w woreczku- zależy jakiej wielkości jest ten kamień. Moja bliska koleżanka zmarła z powodu zaczopowania kamienia w przewodzie woreczka. Nie ma na to ratunku. Była już umówiona na zabieg ale jeszcze przeciągała bo coś jej nie pasował termin. Dostała atak i było już za późno. Kobieta w sile wieku odeszła po tygodniu. Podobnie było z kuzynką. Teraz kamienie usuwają laparoskopowo. Jak jest malutki kamyszek to można próbować ziołami ,ale duży to już jest ryzyko.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może skorzystasz z takiej formy książkibratek158 pisze:Napisane: So 29 paź 2016 18:52
Witajcie mam kamyczek w woreczku żółciowym 36mm czy ktoś słyszał że możnaby go jakimiś ziołami zmniejszyć bardzo prosiłabym o jakieś rady
ZIOŁOLECZNICTWO PORADNIK DLA LEKARZY
pod redakcją doc. dra hab. ALEKSANDRA OŻAROWSKIEGO
Wydanie III
Kierowany do lekarzy ale całkiem dobrze można sobie poradzić i korzystać z opracowania
Ponieważ link się nie otwiera, usuwam go. szar...
Temat dla Ciebie zdaje się,że zaczyna się od strony 450
Przed nami zima, dzięki temu zajęć pod chmurką mniej więc dla zainteresowanych ziołolecznictwem będących jednocześnie na początku "tej długiej drogi" i chętnych wgłębić się w temat na początek trochę fachowej lektury, która wprowadzi Was w poniższe zagadnienia :
- trochę historii, ,
- rodzaje surowców zielarskich ,
- zasady ich zbioru, suszenie,
- pakowanie i przechowywanie surowców zielarskich,
- postacie leków ziołowych i sposoby ich przyrządzania,
- stosowanie i dawkowanie leków ziołowych itd.....
- wykaz roślin, opis działania i wykorzystanie dla zdrowia
http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm
http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm
http://www.rozanski.ch/fitoterapia3.htm
Zapraszam również do zapoznania się z treścią I-ej części Apteka na działce
Powodzenia
- bratek158
- 500p
- Kontakt:
Witam serdecznie dziękuje wszystkim za uwagę w mojej sprawie
christinkrysia - z wielką uwagą przeczytałam stronki podesłane przez Ciebie
i oczywiście będę do nich wracała serdecznie dziękuje
szkoda tylko ze to już jesień i nie nazbieram za wiele ziół dla mnie
grafi26 pierwszy raz robiłam USG brzucha w zeszłym tygodniu
i dopiero się dowiedziałam a moja lekarka powiedziała że są ludzie z kamieniami i nie mają żadnych dolegliwości
Jakby to nic takiego nie było
dziadek22 dzięki
christinkrysia - z wielką uwagą przeczytałam stronki podesłane przez Ciebie
i oczywiście będę do nich wracała serdecznie dziękuje
szkoda tylko ze to już jesień i nie nazbieram za wiele ziół dla mnie
grafi26 pierwszy raz robiłam USG brzucha w zeszłym tygodniu
i dopiero się dowiedziałam a moja lekarka powiedziała że są ludzie z kamieniami i nie mają żadnych dolegliwości
Jakby to nic takiego nie było
dziadek22 dzięki
-
- 200p
bratek158
Być może niektórzy nie mają dolegliwości. Kamień 36mm to nie jest taki mały. Ja napisałam ci że znam z bliskich mi osób 2 takie przypadki gdzie było już za późno. Mamy znajomych lekarzy i pytając ich o ten przypadek powiedzieli że jeśli kamień stanie w przewodzie żółciowym to nie ma odwrotu nie można go rozpuścić ani przepchnąć. Możesz próbować ziołami i po jakimś czasie zrobić USG i zobaczyć czy się zmniejszył czy zniknął. Coś kiedyś słyszałam o cytrynie tylko nie wiem jak to stosować. Może ktoś ci odpisze kto stosował jakieś specyfiki z dobrym skutkiem. Życzę ci powodzenia.
Grażyna
Być może niektórzy nie mają dolegliwości. Kamień 36mm to nie jest taki mały. Ja napisałam ci że znam z bliskich mi osób 2 takie przypadki gdzie było już za późno. Mamy znajomych lekarzy i pytając ich o ten przypadek powiedzieli że jeśli kamień stanie w przewodzie żółciowym to nie ma odwrotu nie można go rozpuścić ani przepchnąć. Możesz próbować ziołami i po jakimś czasie zrobić USG i zobaczyć czy się zmniejszył czy zniknął. Coś kiedyś słyszałam o cytrynie tylko nie wiem jak to stosować. Może ktoś ci odpisze kto stosował jakieś specyfiki z dobrym skutkiem. Życzę ci powodzenia.
Grażyna
- bratek158
- 500p
- Kontakt:
grafi26 Witaj też troszkę poczytałam na ten temat
i tak jak napisałaś nie jest dobrze zwłaszcza że ja odczuwam pieczenie
moja lekarz rodzinna nic mi nie powiedziała ani nie dała żadnego skierowania
i nie mam pojęcia gdzie mam się udać przecież nie pójdę do szpitala bez skierowania
Dziś albo jutro będę u pani doktor swojej i będę prosić o skierowanie do chirurga tak ?
danuta
i tak jak napisałaś nie jest dobrze zwłaszcza że ja odczuwam pieczenie
moja lekarz rodzinna nic mi nie powiedziała ani nie dała żadnego skierowania
i nie mam pojęcia gdzie mam się udać przecież nie pójdę do szpitala bez skierowania
Dziś albo jutro będę u pani doktor swojej i będę prosić o skierowanie do chirurga tak ?
danuta
-
- 200p
Lekarze niechętnie dają skierowania do specjalistów ,ale w tym przypadku musi zadecydować chirurg.
pozdrawiam
Grażyna
pozdrawiam
Grażyna
Mój lekarz rodzinny z własnej inicjatywy nic mi nie mówi ani nie poucza. Odpowiada na pytani i to nie zawsze. W takich przypadkach radzi abym szedł do specjalisty prywatnie.bratek158 pisze: moja lekarz rodzinna nic mi nie powiedziała ani nie dała żadnego skierowania
Mój lekarz rodzinny jeżeli nie zażądam skierowania do specjalisty to mi go nie daje. A jak daje to na jednoznaczne i kategoryczne żądanie.
Leki zwłaszcza te drogie i zagraniczne przepisuje z własnej inicjatywy.
Ale znacznie gorzej jest ze skierowaniami na badania. Niektóre z nich powinne być robione w moim wieku dwa razy w roku, inne co rok, dwa, trzy. Nie daje ich w ogóle albo ze strasznymi oporami.
Jak mam kłopot to się pytam w lokalnym NFZ co mi w mojej sytuacji przysługuje,