Lilie-uprawa cz.7
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Jeżeli teraz wyłażą to znaczy, że takie lilie były chłodzone, przyjdzie mróz i je strzeli, na jesień jak się kupuje cebulę to zazwyczaj mają widoczną dziurę po łodydze takie rosły "naturalnie" i niedawno były wykopywane i zaczną rosnąć dopiero na wiosnę.
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Ania156 jeśli możesz to wykop głębszy dołek i lilie które powychodziły przesadź w te dołki. Najprawdopodobniej posadziłaś za płytko, i mogły też być chłodzone jak pisze Adek. Przesadź je póki jest czas
Pozdrawiam Ela
Dzięki za porady cebulki kupione w Carrefour , miały już wtedy pędy takie 1-2 cm.
Mąż Ani
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w zeszłym roku miałam podobny kłopot. Żeby ich nie stracić to wykopałam i wsadziłam do donicy. Zakwitły w domu na parapecie, a wiosną powędrowały znów na rabatę.
- Eliza52
Aniu jeśli nie chcesz stracić tych cebul, to będziesz miała tak jak ja tylko trochę więcej

Zobacz na datę
piękne miałam lilie w grudniu, ale ile z tym zachodu.

Zobacz na datę

Pozdrawiam Ela
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ania156 - wykop te lilie bo na 100% przemarzną
Ja też mam dylemat
Dostałam dziś donicę z uciętymi liliami (koleżanka kupiła donicę w netto i chciała te lilie do wazonu) a że nie miała co z pozostałością zrobić - zostałam obdarowana donicą z króciutkimi łodygami na których są 2-3 liście, NN - odmiana nie znana
.
Proszę doradźcie co z tym nieszczęściem zrobić
Jak je przechować żeby coś wyciągnęły z tych resztek łodyg i żeby była jak największa szansa że w przyszłym roku zakwitną.
Mogę im zapewnić:
*warunki domowe z parapetem b.słonecznym lub bez słońca....
*warsztat - temp najniższa ok 13stopni stanowisko - rozproszone światło lub w ciemnościach
*garaż - temp najniższa ok 7stopni stanowisko - rozproszone światło lub w ciemnościach
Mam je podlewać, czy ostawić żeby zaschły?
No i jak się nimi opiekować przez zimę i co z nimi na wiosnę?;:174

Ja też mam dylemat

Dostałam dziś donicę z uciętymi liliami (koleżanka kupiła donicę w netto i chciała te lilie do wazonu) a że nie miała co z pozostałością zrobić - zostałam obdarowana donicą z króciutkimi łodygami na których są 2-3 liście, NN - odmiana nie znana

Proszę doradźcie co z tym nieszczęściem zrobić

Jak je przechować żeby coś wyciągnęły z tych resztek łodyg i żeby była jak największa szansa że w przyszłym roku zakwitną.
Mogę im zapewnić:
*warunki domowe z parapetem b.słonecznym lub bez słońca....
*warsztat - temp najniższa ok 13stopni stanowisko - rozproszone światło lub w ciemnościach
*garaż - temp najniższa ok 7stopni stanowisko - rozproszone światło lub w ciemnościach
Mam je podlewać, czy ostawić żeby zaschły?
No i jak się nimi opiekować przez zimę i co z nimi na wiosnę?;:174
Pozdrawiam, Aneta:)
- Eliza52
Viki, garaż najniższa temperatura może być w granicach zera, możesz teraz przesadzić do gleby jak masz gdzie.
Zależy jak duża jest to donica, jak mała to przesadź do większej. Lilie mogą rosną w donicy kilka lat, tylko trzeba im dać trochę miejsca i świeżej ziemi.

Zależy jak duża jest to donica, jak mała to przesadź do większej. Lilie mogą rosną w donicy kilka lat, tylko trzeba im dać trochę miejsca i świeżej ziemi.

Pozdrawiam Ela
Okazało się że w domku mają się całkiem dobrze, niebawem zakwitną.
A co potem ? Zostawić je w donicy kiedy przekwitną ?
A co potem ? Zostawić je w donicy kiedy przekwitną ?

Mąż Ani
- Eliza52
Aniu zostawić w donicy niech uschną im badyle, a wiosną jak miną mrozy wkopać do gleby. One zakwitną .
Pozdrawiam Ela
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
Ja posadziłem 12.11 głównie dlatego, że straszne promocje są w takim późnym okresie.
Jak nie zakwitnie trudno ale mile widziane wyjście z ziemi
Na ziemię położyłem jedną warstwę białej włókniny i na to gałęzie świerkowe.
Lilie miały już kilka swoich korzeni.
Zobaczymy jaki będzie efekt.
W Warszawie ziemia nie zmarznięta a 100 km na wschód od Warszawy wierzchnia warstwa już twarda. Sam nie wiem czy przetrwają.
Jak nie zakwitnie trudno ale mile widziane wyjście z ziemi
Na ziemię położyłem jedną warstwę białej włókniny i na to gałęzie świerkowe.
Lilie miały już kilka swoich korzeni.
Zobaczymy jaki będzie efekt.
W Warszawie ziemia nie zmarznięta a 100 km na wschód od Warszawy wierzchnia warstwa już twarda. Sam nie wiem czy przetrwają.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Ja też sadziłam lilie kilka dni temu a teraz mam zimę na całego
. Zobaczymy wiosną jaki będzie efekt tak późnego sadzenia czy w ogóle przezimują . Pozdrawiam
.

Trzymam więc kciuki, żeby przeżyły zimę i przymierzam się również do kupna i posadzeniu w donicy w domu póki co