Roślina z dwoma nazwami.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Roślina z dwoma nazwami.
Moja małżonka jak co jesieni nakupiła w Castoramie roślin z przeceny i mam zgryz. Kupiła jakąś roślinę bez etykiety. Na doniczce są dwie nazwy: po francusku margerytka (margherite) przylądkowa, po angielsku stokrotka (daisy) przylądkowa. Kojarzy ktoś ?
Re: Roslina z dwoma nazwami.
Najlepiej byłoby dać zdjęcie, ale może to być złocień krzewiasty (Argyranthemum frutescens). Jest wiele odmian, trudno powiedzieć jak nie kwitnie jaka to konkretnie.Zobacz tu, na dole w przypisach drobnym drukiem jest wspomniana przez ciebie nazwa https://zojeczka.wordpress.com/2012/09/ ... rzewiasty/
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Roslina z dwoma nazwami.
Najlepiej wpisać do googla obie nazwy handlowe: francuską i angielską, wyskoczy zapewne sporo odnośników i na bank w którymś będzie nazwa łacińska.
Zielonym do góry!!!
-
Re: Roślina z dwoma nazwami.
Dziękuję za zainteresowanie. Skonfundowało mnie taka rozbieżność nazw. Bo co ma stokrotka z margerytką? Doczytałem się jednak, że stokrotka to też aster! Złocień to raczej nie jest. Liście najbliżej to przypominają lekko powcinane wierzbowe. Kwiatów niestety nie ma. Zresztą nawet nie chodzi mi o ścisłość gatunkową, tylko o to, czy ta roślina jest byliną. Jeśli nie- to zmarnowane pieniążki... . Zresztą z tymi nazwami handlowymi... natknąłem się na całkiem ładny krzaczek (oczywiście bez etykiety ) na doniczce heester. W domu sprawdziłem, że to po holendersku ...krzak!
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Osteospermum fruticosum (Cape marguerite).
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
Dziękuję pięknie jeszcze raz. Rzeczywiście to ta roślina. Proszę nie uważać że mi się nie chciało szukać z lenistwa. Nowa wersja Firefoksa fatalnie współpracuje z Windą 7, a z kolei Microsoftowa wyszukuje beznadziejnie. Jednym słowem mam ostatnio wyszukiwarkowy klops. Czy ktoś ją hoduje?
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Niestety, w naszych warunkach jednoroczna - chyba że przechowasz w domu, co raczej bywa kłopotliwe.
Zielonym do góry!!!