Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia
Re: Dżdżownice kalifornijskie i kompost
Zakupiłem dwie kastry po 40L żeby trochę dżdżownic przenieść do ciepłej piwnicy. Będę sugerował się waszymi sposobami. Może ma ktoś uwagi co do przygotowania i "użytkowania" takiego systemu, wynikające z doświadczenia?
-
- 50p
- Od: 16 lip 2015, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Ważny element takich kastr budowalnych to otwory w dnie pojemnika by płyn ( w hodowli niezbędne utrzymywanie odpowiedniej wilgotnosci ) mógł swobodnie spływać. Do niego ładujemy o ile mamy dostep wytłoczki z jajek 60% i 40% obornik koński + odpowiednia wilgotność i powinno działac bez większej , dodatkowej ingerencji... Jak koleżanki przerobią już cały jeden pojemik, kłade od góry na kamieniach nowy pojemnik, ze świeżo przygotowaną obornikowo-wytłoczkową kanapką i czekam aż dżdżownikczki same się przeniosą do górnego pojemnika. Ot, cała konstrukcja...
Ważny element takich kastr budowalnych to otwory w dnie pojemnika by płyn ( w hodowli niezbędne utrzymywanie odpowiedniej wilgotnosci ) mógł swobodnie spływać. Do niego ładujemy o ile mamy dostep wytłoczki z jajek 60% i 40% obornik koński + odpowiednia wilgotność i powinno działac bez większej , dodatkowej ingerencji... Jak koleżanki przerobią już cały jeden pojemik, kłade od góry na kamieniach nowy pojemnik, ze świeżo przygotowaną obornikowo-wytłoczkową kanapką i czekam aż dżdżownikczki same się przeniosą do górnego pojemnika. Ot, cała konstrukcja...
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Jeszcze moje koleżanki nie dostały ochrony przed wiatrem (a dostałam duże płaty kartonu, jak najdzie mnie wena to obwiążę kompostownik), mroźna mgła opadła dzisiaj (po południu zebrałam leżące bez ładu wielodoniczki i mimo mrozów koleżanki siedziały pod tacką jak to im się miejscówka spodobała w lato.
Ok 2h temu otworzyłam kompostownik i z ciekawości sprawdziłam ręką czy czuć ciepło...zdecydowanie czuć, także nie mam się co aż tak bać że zmarzną, szczególnie że jakby co to mam kolejną porcję kurzeńca który tylko czeka na wymieszanie z tegorocznymi liśćmi.
Ok 2h temu otworzyłam kompostownik i z ciekawości sprawdziłam ręką czy czuć ciepło...zdecydowanie czuć, także nie mam się co aż tak bać że zmarzną, szczególnie że jakby co to mam kolejną porcję kurzeńca który tylko czeka na wymieszanie z tegorocznymi liśćmi.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mało brakowało a ugotował bym moje robale nie przypuszczałem, że trawa tak potrafi się rozgrzać mimo że kompostownik jest na zewnątrz tylko przykryty tkaniną ogrodniczą pomiar temperatury robiłem na ok 30 cm głębokości (foto). Chyba, że przyjdą tęgie mrozy mam trochę liści zgromadzonych do ocieplenia to ich pierwsza zima da dworze ciekawe co zastane na wiosnę
Pozdrawiam. Jacek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2011, o 17:45
- Kontakt:
ja swoje ugotowałem raz trawą przez jakieś 8 godzin i było już za późno
Zapraszamy do poznania regulaminu forum
- toldi
Boję się tylko co będzie jak cała pryzma wystygnie i zamarznie. Podłoże mam z betonu i dżdżownice nie będą mogły głębiej zejść.
Pozdrawiam. Jacek
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A nie masz dostępu do świeżego nawozu? (ten utrzymałby temperaturę poniżej, bo ciepło by nie ulatywało).
Ja moje muszę zostawić głównie na robienie kompostu, kury miałam (i mam póki ich nie zlikwiduję przed przyjściem nowych na wiosnę) chore, także przerabiają również wirusy z nawozu, niby ten wirus bez ptaka nie przeżyje 2 tygodni...ale lubię dmuchać na zimne, także młode będą musiały zadowolić się dzikimi kuzynkami i mączniakami.
Ja moje muszę zostawić głównie na robienie kompostu, kury miałam (i mam póki ich nie zlikwiduję przed przyjściem nowych na wiosnę) chore, także przerabiają również wirusy z nawozu, niby ten wirus bez ptaka nie przeżyje 2 tygodni...ale lubię dmuchać na zimne, także młode będą musiały zadowolić się dzikimi kuzynkami i mączniakami.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- toldi
Niestety świeżego nawozu nie mam ale zostawiłem trawę, nie mam wyczucia jak szybko i jak głęboko wystygnie pryzma ale to pierwszy raz. Za rok będę już miał więcej doświadczenia a póki co zostaje mi mierzenie co jakiś czas termometrem.
Pozdrawiam. Jacek
Kompostownik 1,5 x 1,5 m x 1,5 nie przemarza w warunkach polskiej zimy. Tak wyczytałem kiedyś w Działkowcu.toldi pisze:Boję się tylko co będzie jak cała pryzma wystygnie i zamarznie. Podłoże mam z betonu i dżdżownice nie będą mogły głębiej zejść.
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Strefa przemarzania gruntu zależy od regionu kraju Hz (w metrach)
(Hz = 0,8) obejmuje zachodnią część Polski do linii Słupsk-Bydgoszcz?Konin-Opole,
(Hz = 1,0) centralną część kraju ograniczoną od północnego wschodu przez Olszyn i Ostrołękę, a od południa linią biegnącą nieco powyżej Nowego Sącza, Krosna i Przemyśla,
(Hz = 1,2). strefa trzecia okolice Kielc i reszta obszaru nie wymieniona w innych strefach
(Hz = 1,4) to północno-wschodnie krańce kraju.
Czyli wniosek że to co na zachodzie się uda w rejonie północno wschodnim jest abstrakcją. Zdarzają się zimy kiedy ta tabela jest tyle warta ile papier na którym ją wydrukowali.
Kiedyś przy -29 dokonałem pomiaru specjalną chińską lancą do pomiaru temperatury zimą w kompostowniku - pomijając pierwsze 50 cm temperatura była dodatnia i na głębokości 80 cm panowała wiosna 19 stopni. Niestety próba porównania jak to wygląda w normalnym gruncie przekroczyła wytrzymałość aluminiowej chińskiej rurki.
(Hz = 0,8) obejmuje zachodnią część Polski do linii Słupsk-Bydgoszcz?Konin-Opole,
(Hz = 1,0) centralną część kraju ograniczoną od północnego wschodu przez Olszyn i Ostrołękę, a od południa linią biegnącą nieco powyżej Nowego Sącza, Krosna i Przemyśla,
(Hz = 1,2). strefa trzecia okolice Kielc i reszta obszaru nie wymieniona w innych strefach
(Hz = 1,4) to północno-wschodnie krańce kraju.
Czyli wniosek że to co na zachodzie się uda w rejonie północno wschodnim jest abstrakcją. Zdarzają się zimy kiedy ta tabela jest tyle warta ile papier na którym ją wydrukowali.
Kiedyś przy -29 dokonałem pomiaru specjalną chińską lancą do pomiaru temperatury zimą w kompostowniku - pomijając pierwsze 50 cm temperatura była dodatnia i na głębokości 80 cm panowała wiosna 19 stopni. Niestety próba porównania jak to wygląda w normalnym gruncie przekroczyła wytrzymałość aluminiowej chińskiej rurki.
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Moje dżdżownice mieszkają w termokompostowniku i mnożą się na potęgę, zimują w nim i są bardzo szczęśliwe ( wnioskuję po ilości dzieci)
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Trzeba się było posłużyć laską Egnera do zrobienia otworu.asprokol pisze: Kiedyś przy -29 dokonałem pomiaru specjalną chińską lancą do pomiaru temperatury zimą w kompostowniku - pomijając pierwsze 50 cm temperatura była dodatnia i na głębokości 80 cm panowała wiosna 19 stopni. Niestety próba porównania jak to wygląda w normalnym gruncie przekroczyła wytrzymałość aluminiowej chińskiej rurki.
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
To właśnie była laska Egnera użytkowana niezgodnie z instrukcją obsługi typowy niechciany prezent wykonany w/g chińskiej myśli technicznej z najlepszych materiałów dostępnych w najlepszych cenach.