Krokusy - wymagania,problemy w uprawie itp.cz.2
Re: Krokusy...cz.2
Pod brzozami pięknie będą się prezentowały też przebiśniegi. Zobacz też krokusy i przebiśniegi Elsi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=420 jaki ma pięknie kwitnący las.
Ewa5 masz na myśli mix: krokusy i przebiśniegi? Zobaczę, jak będą się prezentowały krokusy na wiosnę i prawdopodobnie (ale to już na przyszłą jesień-bo w tym roku porządnie zaszalałam z cebulowymi-tyle różnych gatunków i odmian i ... gdzie to mi się wszystko zmieściło, ale cóż ogród nie jest z gumy-stąd mój pomysł, by sadzić pod brzozą) dosadzę im towarzystwo w postaci przebiśniegów.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Bardziej się chyba nie otworzy...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Ja się dzisiaj też bardzo zdziwiłam... Zakwitły mi krokusy, które w zeszłym roku na pewno się nie pokazały i myślałam, że wypadły...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podciągam, może ktoś pomoże, czy to normalne że wychodzą liście a nie kwiaty? W przypadku C. speciosus jesienią są tylko kwiaty, liście pojawiają się wiosną.leff pisze:Witajcie,
...
Natomiast w przypadku C. sativus zaczęły wychodzić liście. Czy macie jakieś doświadczenie z tym gatunkiem?
Na fotkach w necie czasem są kwiaty z liśćmi, czasem bez.
Pozdrawiam,
J
J
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie wiem... Mnie z szafranu uprawnego szczerze mówiąc nigdy nic innego niż liście nie wyrosło...
Tu znowu mój rodzynek, w końcu się otwarł:
Pozdrawiam!
LOKI
Tu znowu mój rodzynek, w końcu się otwarł:
Pozdrawiam!
LOKI
-
Wiosną czy jesienią?Locutus pisze:... Mnie z szafranu uprawnego szczerze mówiąc nigdy nic innego niż liście nie wyrosło...
Pozdrawiam,
J
J
Szafran uprawny (Crocus sativus) wypuszcza liście jesienią razem z kwiatami. U mnie również nigdy nie zakwitł, nawet w roku gdy go posadziłem.
Pozdrawiam Mariusz
-
Dzięki za odpowiedź.
W między czasie znalazłem informację że kwitną tylko bulwki o średnicy >3 cm, swoich nie mierzyłem.
(James Wong, Ogród pełen smaków).
W między czasie znalazłem informację że kwitną tylko bulwki o średnicy >3 cm, swoich nie mierzyłem.
(James Wong, Ogród pełen smaków).
Pozdrawiam,
J
J
Mam jeszcze około 20 cebulek krokusów. Mają już małe kiełkujące szczyty. Sadzić je teraz, dadzą radę się ukorzenić i zakwitną na wiosnę?
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Jak nie teraz to kiedy? Jak najszybciej do gruntu! Przykryj je warstwą słomy, na wiosnę pięknie zakwitną.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Moje jesienne zdążyły rozkwitnąć i nawet teraz jeszcze mają kwiaty, niestety o tej porze miejsce jest krótko nasłonecznione i mocno się powyciągały, za rok chyba je przesadzę. Zamiast zonatus dostałam jakiś miks fioletowych i białych
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka