Hiacynt - wszystko o uprawie
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hiacynt - wszystko o uprawie
W ogrodnictwach mozna już kupić cebule hiacyntów
Chciałabym wiosną zrobić kompozycję na stół z kwitnących hiacyntów
Myślicie kupić już teraz cebule i poczekać do stycznia - lutego nim je zasadzę czy lepiej kupić je wczesną wiosną ?
Chciałabym wiosną zrobić kompozycję na stół z kwitnących hiacyntów
Myślicie kupić już teraz cebule i poczekać do stycznia - lutego nim je zasadzę czy lepiej kupić je wczesną wiosną ?
Pozdrawiam Beata
-
- 100p
- Od: 12 lis 2011, o 04:12
W ubiegłym roku posadziłam hiacynty w donicy w październiku. Do końca listopada stały na zewnątrz, a potem w chłodnym, suchym miejscu. Kiedy temperatury w nocy były dodatnie, lekko podlewałam, ale rzadko. Na wiosnę pięknie zakwitły.
Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
Gosia
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
Ja. Wyżłobiłem w 2 cebulkach, zasypałem cynamonem i dałem nad miseczke z wodą by miały wilgotne powietrze. Czekam ma przyrost cebulek.
To na spodzie to małe cebulki są?
Jak długo taka cebulka rośnie do pierwszego kwitnienia?
Przez nieuwagę sadząc byliny wykopałam kilka cebulek hiacyntów i dwie straciły stożki wzrostu- może spróbuję też tak je rozmnożyć?
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Dziś zeszłam do piwnicy (blokowa,ciemna, temp.15t) i patrzę, że moje wiosenne hiacynty mają nowy raczej żółtawy stożek wzrostu
Cebula miałam jesienią dać teściowej do ogródka, ale zapomniałam..... i teraz zastanawiam... się co z nimi począć.
Wiosną, cebule po uschnięciu liści (doniczka w domu), wyjęłam cebule i z liśćmi (to co jeszcze było) wylądowało w piwnicy. Zero podlewanie, zero światła. Wyciągnęłam resztki po liściach i cebule w dotyku były jakby puste. Zdjęłam łuski, jedna okazała się całkiem pusta (nie miała też stożka), a reszta jest taka jak na zdjęciu
Cebulki nie są idealne, mają plamy, coś miękkiego także było, ale odeszło z łuskami.
I co teraz? Dać do doniczki i trzymać w domu czy za parapecie zewnętrzny? Czy może lepiej do gruntu, choć obawiam się już przygruntowych przymrozków....
Cebula miałam jesienią dać teściowej do ogródka, ale zapomniałam..... i teraz zastanawiam... się co z nimi począć.
Wiosną, cebule po uschnięciu liści (doniczka w domu), wyjęłam cebule i z liśćmi (to co jeszcze było) wylądowało w piwnicy. Zero podlewanie, zero światła. Wyciągnęłam resztki po liściach i cebule w dotyku były jakby puste. Zdjęłam łuski, jedna okazała się całkiem pusta (nie miała też stożka), a reszta jest taka jak na zdjęciu
Cebulki nie są idealne, mają plamy, coś miękkiego także było, ale odeszło z łuskami.
I co teraz? Dać do doniczki i trzymać w domu czy za parapecie zewnętrzny? Czy może lepiej do gruntu, choć obawiam się już przygruntowych przymrozków....
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Ja bym dała do gruntu, w cieple raczej się zmarnują. Sama planuję dosadzić jeszcze trochę cebul.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- piekara114
- 200p
Do gruntu będę mogła dać za ok 2 tyg., nie za późno?
A donica z ziemią nie będzie ok?
I jak głęboko wsadzić?
A donica z ziemią nie będzie ok?
I jak głęboko wsadzić?
-
- 100p
- Od: 23 sty 2013, o 19:22
Kiedyś w podobnej sytuacji wsadziłam kiełkujące cebule do doniczek i przetrzymałam na balkonie lub na parapecie .W niewielkich doniczkach to raczej głęboko trzeba wsadzić.Wczoraj wywiozłam na dziąłkę moje zapomniane cebulki wsadzone wcześniej w doniczce .
- piekara114
- 200p
Wsadzę do głębszej doniczki, w połowie wysokości i od góry zasypię także ziemię, aby całe były przykryte (jak w gruncie). Dosadzę ze 2 noce cebulki - jeśli u mnie w miejscowości coś jeszcze kupię.
Podlewać w takiej sytuacji?
Podlewać w takiej sytuacji?
- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
grzes993 pisze:Witam. Praktykuje ktoś z Was rozmnażanie hiacyntów poprzez nacinanie stopki cebulki i niszczenie stożka wzrostu? Z jakimi efektami?
AKTUALIZACJAjafhar pisze:Ja. Wyżłobiłem w 2 cebulkach, zasypałem cynamonem i dałem nad miseczke z wodą by miały wilgotne powietrze. Czekam ma przyrost cebulek.
Pojawiły się pierwsze malutkie cebulki w miejscu żłobienia.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Można wiedzieć po co stosujesz cynamon? Na choroby grzybowe?