Najwcześniejsze odmiany warzyw o krótkim okresie do zbioru

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Najwcześniejsze odmiany warzyw o krótkim okresie do zbioru

Post »

Miałam w tym roku dwie odmiany papryki żółtej pomidorowej. Jedna to Złoty Deszcz (rosyjska) wcześniejsza i
druga NN większa , ale i póżniejsza .
Koper w tym roku miałam odmiany Monarch . Według mnie wczesny .Scinałam , odrastał i nie zakwitał .Pod
koniec sezonu przestałam ścinać i wreszcie zakwitł .Do ogórków miałam z ubiegłorocznych samosiewów .
Paprykę Kapia polecam ,smaczna chociaż ścianki ma cieńsze niż pomidorowa ,owoców na krzaku sporo . ;:333
Dlaczego Caryca nie kiełkuje ?
Na korzenie zgromadziłam kilka specyfików ,ale to chyba nie ten wątek .
Jak mi nasiona słabo kiełkowały to moczyłam w roztworze Bio allgenu ,podsypywałam Astvitem .
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na forum pisze o słabej kiełkowalności co mogę ja powiedzieć o zerowej. Możesz na Pw podać jakie masz specyfiki na korzeń. Ja mam z różnymi kwasami (przetestowany i działa) oraz w podobnie do bio algen ale ponoć jeszcze lepszy w 2017 sezonie zobaczymy.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Logitech 55 , a nie lepiej założyć wątek w dziale Pestycydy ... , o sposobach i środkach na silny system
korzeniowy roślin ?
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

W ogłoszeniach mam i tam są zdjęcia krzaków z korzeniami
stashko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2015, o 22:57

Post »

Troszeczkę odbiegnę od głównego tematu i podzielę się spostrzeżeniami a'propos wczesnego owocowania pomidorów. Klimat mamy jaki mamy i wiele w warunkach amatorskich bez nieproporcjonalnych sił i środków z tym się nie zrobi. Przykład 3 ostatnich lat ostudził moje zapały w oczekiwaniu na super wczesne pomidory:
rok 2014 - wysadzanie do gruntu 18-25 kwiecień - pierwsze pomidory 5-10 lipiec ( a co się nachuchałem i dmuchałem gdy przyszły przymrozki)
rok 2015 - wysadzanie do gruntu 25-27 kwiecień - pierwsze pomidory ok 1-5 lipca (alarmy poustawiane, też noce zarwane i oczywiście dogrzewanie foliaków)
rok 2016 - (z powodu nawału innej pracy wysadzanie do gruntu dopiero 29.04 - 02.05 - pierwsze pomidory pod koniec czerwca i pierwsze dni lipca. I nie były to żadne Stupice (dojrzały ok.10.07) ani inne super wczesne tylko obsobaczana Tigerella i Rumba a zaraz za nimi kilka innych. Żadnego dogrzewania choć z przyzwyczajenia wstawałem ok.godz. 4.00 żeby sprawdzić temperaturę. Myślę że dzięki późnemu wysadzeniu rosliny siłą rzeczy większe trafiły od razu do ciepłej gleby, uniknęły stresu temperaturowego i od razu rozpoczęły marsz w górę
Mówiąc "do gruntu" miałem na myśli foliak oczywiście. Nie znaczy to że zrezygnowałem całkiem z prób przyspieszenia dojrzewania. Chodzi mi po głowie zrobienie małego prowizorycznego foliaka wewnątrz dużego foliaka i próbuje wymyśleć jakiś sposób na podgrzanie gleby. Do tego jakaś wczesna odmiana prowadzona na jeden badyl dopingowana do wydania szybko małej ilości owoców. Może dzięki temu zyska się dodatkowy tydzień ale cudów nie będzie. Cytując klasyka/czkę: "Sorry, taki mamy klimat"
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpisz w Profil skąd jesteś. Bez tego twoje informacje nie mają odniesienia do lokalnego klimatu. Między na przykład Suwałkami a Wrocławiem jest bardzo duża różnica.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Akurat Rumba Ożarowska jest odmianą wczesną (ilość dni od posadzenia do zbioru 60-70 dni) a dla odmiany Stupice okres ten wynosi 55 dni. Pytanie brzmi czy obie te odmiany uprawiałeś w tych samych warunkach? Możesz oczywiście skupić się na utrzymaniu odpowiednio wysokiej temperatury po wysadzeniu na miejsce stałe ale jeżeli naprawdę zależy Ci na wczesnym plonie to musisz się skupić na warunkach jakie zapewniasz rozsadzie od wzejścia i rozłożenia liścieni. Zawiązki pierwszego grona tworzą się przeważnie po 10 dniach od rozłożenia liścieni a drugiego grona 8 dni później. Można sterując temperaturą i natężeniem światła wpłynąć na liczbę kwiatów w gronie oraz na to jak wysoko będą usytuowane grona. Przy złych warunkach świetlnych pierwsze grono może być zredukowane. Występują różnice w tolerancji odmian na niedobór światła i to być może tłumaczy, że u Ciebie Stupice przegrał walkę z Rumbą. Tylko nieliczne odmiany w warunkach niedostatecznej ilości światła wykształcają prawidłowo kwiatostany ale z mniejszą ilością kwiatów. Może się więc zdarzyć, że odmiana późniejsza ale tolerancyjna na niedobór światła wyda wcześniej owoce niż odmiana wczesna ale mniej tolerancyjna.
stashko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nawiązując do pytania; ten sam tunel to raczej podobne warunki. Można oczywiście analizować w którym rzędzie i co ewentulanie zasłaniało ale to chyba dzielenie włosa na czworo. Intencją mojej wypowiedzi było to że lepiej skupić się na zapewnieniu maksymalnie komfortowych warunków rozwoju roślin (ciepło, światło, woda, pokarm) niż na poszukiwaniu magicznej superwczesnej odmiany. Szczególnie że w naszym klimacie w newralgicznym początkowy okresie po wysadzeniu o ten komfort dość trudno i nawet odmiany bardzo wczesne przy braku tego komfortu cudu nie sprawią.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie Stupice był zawsze najwcześniejszy .Zbierałam go od około 20 czerwca .Piszę był , bo od kilku lat
już go nie uprawiam .Wypadł nie dlatego , że był słaby , ale dlatego że co roku próbuję nowych odmian i
nie dała bym rady wszystkiego ogarnąć .
Przemku ciekawe informacje podajesz . ;:333 Mam czasami , u niektórych odmian bardzo wysokie pierwsze
grono , można domniemywać , że to za sprawą słabych warunków świetlnych . W tym roku posieję je
znacznie póżniej i może zainwestuję w doświetlanie . Chodzi mi od odmianę Mata Harii i La
Carotina . Pomidorki fajne , ale to wysokie pierwsze grono . ;:174
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odnoszę wrażenie, że się kompletnie nie rozumiemy ;:185 Nie pytałem o warunki panujące po posadzeniu w tunelu ale o warunki w jakich produkujesz rozsadę. Zwracałem uwagę na czynniki, które decydują o jakości rozsady. No chyba, że produkujesz sadzonki w tunelu. Warunki panujące w tunelu to już inna półka ale dla nowoczesnych odmian istotne jest nawet i to w jakim miejscu w tunelu rośnie dana odmiana.
stashko pisze: Intencją mojej wypowiedzi było to że lepiej skupić się na zapewnieniu maksymalnie komfortowych warunków rozwoju roślin (ciepło, światło, woda,
To nie dzielenie włosa na czworo ale właśnie szukanie jak najlepszych rozwiązań dla naszych odmian, w naszych warunkach uprawowych. Masz oczywiście prawo uważać, że genetyczne uwarunkowania co do wczesności niewiele dają ale ja mam prawo uważać, że chcąc mieć jak najwcześniejsze dojrzałe pomidory warto postawić na wczesne odmiany i dopiero na nich testować różne warunki uprawowe. A obiecałem sobie kiedyś na tym forum nie wypowiadać się w temacie uprawy pomidorów ;:223 :;230
stashko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wydaje mi się że mówimy o tym samym. Obaj kładziemy nacisk na warunki rozwoju jakie stworzymy roślinie jako główne źródło sukcesu. Nie twierdzę że genetyczne uwarunkowania niewiele dają ale że nie należy ich przeceniać bo one same niewiele są stanie zdziałać w warunkach kiepskich. Poruszyłeś bardzo ciekawy temat związany z wpływem warunków produkcji rozsady na termin owocowania. Jest to na pewno temat niedoceniany a w naszych warunkach istotny. Myślę że większość z nas swoje rozsady produkuje na parapecie okna na przełomie marca i kwietnia. Z pewnością nie sa to warunki oświetleniowe ani termiczne wymarzone dla pomidorów i często nie zdajemy sobie sprawy z ich wpływu na efekt końcowy. Próby przedłużania dnia przez doświetlanie oprócz tego że sa dość kłopotliwe też nie są sprawą prostą jak by się mogło wydawać. Istotny wpływ ma przecież nie tylko ilość lumenów/luxów jakie dostarczymy roślinom (zwykle dużo za mała) ale też temperatura barwowa światła. Można by tak jeszcze wyliczać inne czynniki jak temperatura podłoża (a tu parapet i zwykle kaloryfer), temperatura i wilgotność powietrza w pomieszczeniu itd. Okres produkcji rozsady dla amatora to też czas próby, zmagań i wystawiania na próbę cierpliwości innych członków rodziny. :) Słowem nie ma lekko.. :)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemyślałam odmiany , które uprawiałam i moim zdaniem odmiany rosyjskie są bardziej tolerancyjne
na niedobory światła . Pewnie nie wszystkie . ;:131 Z tego co pamiętam to przy produkcji rozsady
pomidorów istotne znaczenie ma natężenie promieni świetlnych .Póżną zimą i wczesną wiosną , często
jest tak , że prawie słońca nie ma . Niby jest , ale zachmurzone . ;:222 No i jak te pomidorki mają
prawidłowo wykształcać grona ?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Zawiązki pierwszego grona tworzą się przeważnie po 10 dniach od rozłożenia liścieni a drugiego grona 8 dni później. Można sterując temperaturą i natężeniem światła wpłynąć na liczbę kwiatów w gronie oraz na to jak wysoko będą usytuowane grona.
Przemku bardzo ciekawy temat. Chętnie poczytałbym więcej w tej kwestii. :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aktualnie przymierzam się do wyboru odmian ogórków. Na pewno będę porównywał następujące odmiany: Zuzana F1 (partenokarpiczna-średniowczesna), Atomic F1 (brak danych co do wczesności), Octopus F1 (o przewadze kwiatów żeńskich-średniowczesna) oraz Panandra F1 (ta raczej powinna rosnąć w tunelu ale pójdzie do gruntu). Na pewno wypróbuję też odmianę Monisia F1 -podobno zaczyna plonować o ok. 2 tygodnie wcześniej niż tradycyjne odmiany. Zobaczymy jak będą plonować w 2017 r.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Monisia f 1 ciekawa odmiana .Widzę , że jest uniwersalna , może być w tuneli i w gruncie .Nie rozrasta się
na boki i nie zarośnie całego tunelu . ;:202 Atomica i Octopusa miałam .Atomic wczesny , jak dla mnie lepszy
od Octopusa .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”