To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Dla tych co mają mało czasu i dla tych co mają mniej talentu:
Napoleonki bez pieczenia
5 szkl mleka
budyń waniliowy lub śmietankowy (na 1/2 l mleka)
4 żółtka
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
cukier lub olejek waniliowy
herbatniki lub niezbyt słone krakersy
4 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe, zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka (ja przelewam przez sitko aby nie było grudek). Ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Dno prostokątnej blaszki wyłożyć ciasteczkami, przykryć gorącym kremem i resztą ciasteczek. Posypać cukrem pudrem lub nałożyć polewę czekoladową.
Napoleonki bez pieczenia
5 szkl mleka
budyń waniliowy lub śmietankowy (na 1/2 l mleka)
4 żółtka
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
cukier lub olejek waniliowy
herbatniki lub niezbyt słone krakersy
4 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe, zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka (ja przelewam przez sitko aby nie było grudek). Ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Dno prostokątnej blaszki wyłożyć ciasteczkami, przykryć gorącym kremem i resztą ciasteczek. Posypać cukrem pudrem lub nałożyć polewę czekoladową.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
bardzo dziękuję za przepis.
Profilaktycznie zrobię dopiero jak moje wnuczki przyjdą do mnie, bo tak jest bezpieczniej...dla mnie
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
No tak, niektóre słodkości są bardzo niebezpieczne.
Każdego roku suszę warzywa na zimę, nie muszę wtedy martwić się o przechowanie, mam wtedy pod ręką warzywka do zupy;
Przed wymieszaniem;
Po wymieszaniu:
I już w słoikach;
Każdego roku suszę warzywa na zimę, nie muszę wtedy martwić się o przechowanie, mam wtedy pod ręką warzywka do zupy;
Przed wymieszaniem;
Po wymieszaniu:
I już w słoikach;
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7471
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Przepis na napoleonki spisany. Pięknie dziękuję.
Skorzystam z niego już za kilka dni.
I obym go tylko nie spaprała.
Skorzystam z niego już za kilka dni.
I obym go tylko nie spaprała.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
szarotka66 suszysz w suszarce czy piekarniku? Jakie warzywa używasz?
Beata
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Dorcia tego się nie da spaprać. No chyba, że się bardzo postarasz.
Beata suszę marchew, pietruszkę, seler, por razem z zieloną częścią, natkę pietruszki, nać selera, lubczyk, w piekarniku temp 50*C.
Mieszam już ususzone w proporcjach 4 części marchwi, 2 części pietruszki, 1 część selera, 1 część pora. Zielony susz w proporcjach 1/3 części pietruszki, 1/4 części selera i 1/5 części lubczyku.
Tak naprawdę jednak mieszamy takie proporcje jak lubimy. Ja jeszcze robię mieszankę z suszonymi grzybami, którą dodaję do sosów.
Beata suszę marchew, pietruszkę, seler, por razem z zieloną częścią, natkę pietruszki, nać selera, lubczyk, w piekarniku temp 50*C.
Mieszam już ususzone w proporcjach 4 części marchwi, 2 części pietruszki, 1 część selera, 1 część pora. Zielony susz w proporcjach 1/3 części pietruszki, 1/4 części selera i 1/5 części lubczyku.
Tak naprawdę jednak mieszamy takie proporcje jak lubimy. Ja jeszcze robię mieszankę z suszonymi grzybami, którą dodaję do sosów.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Kurcze jaka śliczna ta babeczka ,a ja tak lubię kokos.Poproszę o przepis
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Babeczka śliczna i smaczna, jeśli ktoś lubi smak kokosa.
Babka kokosowa
250 g masła
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
1 szkl mleka
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
100g wiórków kokosowych
cukier puder do posypania
Miękkie mało utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać kolejno jaka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodać wiórki i wszystko razem miksować do połączenia się składników. Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem. Masę przelać do formy. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec około 50-60 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, ale i bez tego jest pyszna.
Babka kokosowa
250 g masła
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
1 szkl mleka
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
100g wiórków kokosowych
cukier puder do posypania
Miękkie mało utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać kolejno jaka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodać wiórki i wszystko razem miksować do połączenia się składników. Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem. Masę przelać do formy. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec około 50-60 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, ale i bez tego jest pyszna.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- dtlissa
- 200p
- Posty: 383
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wroclaw
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
?ja poproszę przepis na amoniaczki - ciasteczka takie robiła kiedys moja babcia dla mojego taty, bo to były jego ulubione. Ech te smaki dzieciństwa...
Witam w ogrodzie... (NL1)
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Amoniaczki
750 g mąki pszennej
100 g cukru
6 łyżek masła
4 jajka
3/4 szkl mleka
2 1/2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
cukier waniliowy
olejek migdałowy
cukier kryształ do posypania
Masło roztopić, lekko przestudzić, dodać oba cukry, sól i mleko, zmiksować. Dodać jajka i olejek, ponownie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem, wsypać do masy jajecznej. Całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka foremką lub zwyczajnie kieliszkiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec przez 15- 20 min do zrumienienia.
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to musi wsypać do ciasta więcej cukru lub rozwałkować ciasto na cieńszy placek.
750 g mąki pszennej
100 g cukru
6 łyżek masła
4 jajka
3/4 szkl mleka
2 1/2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
cukier waniliowy
olejek migdałowy
cukier kryształ do posypania
Masło roztopić, lekko przestudzić, dodać oba cukry, sól i mleko, zmiksować. Dodać jajka i olejek, ponownie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem, wsypać do masy jajecznej. Całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka foremką lub zwyczajnie kieliszkiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec przez 15- 20 min do zrumienienia.
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to musi wsypać do ciasta więcej cukru lub rozwałkować ciasto na cieńszy placek.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Możesz też wypróbować przepis na takie :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4342292
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4342292
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim