To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dla tych co mają mało czasu i dla tych co mają mniej talentu: :wink:

Napoleonki bez pieczenia

5 szkl mleka
budyń waniliowy lub śmietankowy (na 1/2 l mleka)
4 żółtka
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
cukier lub olejek waniliowy
herbatniki lub niezbyt słone krakersy

4 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe, zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka (ja przelewam przez sitko aby nie było grudek). Ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Dno prostokątnej blaszki wyłożyć ciasteczkami, przykryć gorącym kremem i resztą ciasteczek. Posypać cukrem pudrem lub nałożyć polewę czekoladową.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

:wit ;:196 :wit

bardzo dziękuję za przepis.
Profilaktycznie zrobię dopiero jak moje wnuczki przyjdą do mnie, bo tak jest bezpieczniej...dla mnie ;:219
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

No tak, niektóre słodkości są bardzo niebezpieczne. ;:306
Każdego roku suszę warzywa na zimę, nie muszę wtedy martwić się o przechowanie, mam wtedy pod ręką warzywka do zupy;

Przed wymieszaniem;

Obrazek

Po wymieszaniu:

Obrazek

I już w słoikach;

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7471
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Przepis na napoleonki spisany. Pięknie dziękuję. ;:196
Skorzystam z niego już za kilka dni.
I obym go tylko nie spaprała. ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

szarotka66 suszysz w suszarce czy piekarniku? Jakie warzywa używasz?
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dorcia tego się nie da spaprać. No chyba, że się bardzo postarasz. ;:306
Beata suszę marchew, pietruszkę, seler, por razem z zieloną częścią, natkę pietruszki, nać selera, lubczyk, w piekarniku temp 50*C.
Mieszam już ususzone w proporcjach 4 części marchwi, 2 części pietruszki, 1 część selera, 1 część pora. Zielony susz w proporcjach 1/3 części pietruszki, 1/4 części selera i 1/5 części lubczyku.
Tak naprawdę jednak mieszamy takie proporcje jak lubimy. Ja jeszcze robię mieszankę z suszonymi grzybami, którą dodaję do sosów.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Muszę zrobić!
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Na zakończenie weekendu polecam ciasteczka amoniaczki oraz babkę kokosową:

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Kurcze jaka śliczna ta babeczka ,a ja tak lubię kokos.Poproszę o przepis :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Babeczka śliczna i smaczna, jeśli ktoś lubi smak kokosa. :wink:

Babka kokosowa
250 g masła
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
1 szkl mleka
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
100g wiórków kokosowych
cukier puder do posypania

Miękkie mało utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać kolejno jaka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodać wiórki i wszystko razem miksować do połączenia się składników. Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem. Masę przelać do formy. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec około 50-60 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, ale i bez tego jest pyszna.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Posty: 383
Od: 29 mar 2007, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wroclaw

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

?ja poproszę przepis na amoniaczki - ciasteczka takie robiła kiedys moja babcia dla mojego taty, bo to były jego ulubione. Ech te smaki dzieciństwa...
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Amoniaczki

750 g mąki pszennej
100 g cukru
6 łyżek masła
4 jajka
3/4 szkl mleka
2 1/2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
cukier waniliowy
olejek migdałowy
cukier kryształ do posypania
Masło roztopić, lekko przestudzić, dodać oba cukry, sól i mleko, zmiksować. Dodać jajka i olejek, ponownie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem, wsypać do masy jajecznej. Całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka foremką lub zwyczajnie kieliszkiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec przez 15- 20 min do zrumienienia.
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to musi wsypać do ciasta więcej cukru lub rozwałkować ciasto na cieńszy placek.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Możesz też wypróbować przepis na takie :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4342292
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”