Trzcinnik ostrokwiatowy(Imperata cylindrica)
Re: trzcinnik ostrokwiatowy 'Overdam' i Imperata 'Red Baron' - w jakiej rozstawie sadzić?
Imperata rozrasta się krótkimi rozłogami i moim zdaniem najlepiej wygląda w kształcie 'plamy' np. do towarzystwa wrzosom, nie w rządku.Plama może być nieregularna i wtedy nie ma problemu z rozrastaniem się Red Barona.Zrobisz jak zechcesz, ale jak jakoś traw w rządku przy ogrodzeniu nie widzę, raczej w grupach np, w pobliżu sosen, czy brzóz, albo na otwartej przestrzeni.Jeśli już w rzędzie, to na krótkich odcinkach np. 3-5 sztuk np. wzdłuż jakiegoś murku, czy żywopłotu, ale raczej wyglądać to będzie sztucznie.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: trzcinnik ostrokwiatowy 'Overdam' i Imperata 'Red Baron' - w jakiej rozstawie sadzić?
Imperata jest raczej niska w porównaniu do trzcinnika i musisz posadzić ją z przodu -> https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... 68e78d.jpg
Nie rozrasta się bardzo, więc żeby uzyskać ciekawy efekt wizualny musisz ją posadzić na gęsto - w rozstawie 25 cm. Nie potrzebuje wiele miejsca. Dla trzcinnika sugerowana rozstawa to 40-50 cm.
Nie rozrasta się bardzo, więc żeby uzyskać ciekawy efekt wizualny musisz ją posadzić na gęsto - w rozstawie 25 cm. Nie potrzebuje wiele miejsca. Dla trzcinnika sugerowana rozstawa to 40-50 cm.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- pojmowacz20
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lis 2016, o 03:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Imperata ładnie prezentuje się obok kamieni, jest krótka, dlatego z drobnymi roślinami wygląda przepięknie.
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Oczywiście imperatę zamierzam posadzić z przodu bo jest niższa od trzcinnika, ma też nieco inny pokrój. Takie było założenie - dwie rośliny kontrastujące ze sobą. Jeśli chodzi o sadzenie traw w rzędzie - podczas szukania opisów tych traw natknęłam się na kilka zdjęć pokazujących właśnie rosnące trawy w długim rzędzie - dotyczy to zwłaszcza trzcinnika, który rozrasta się w kępę, więc nie wyłazi z rządku. Imperata jest bardziej "niegrzeczna", ale może właśnie dzięki temu z czasem pokryje przestrzeń przed trzcinnikiem i będzie stanowić jedną, długą plamę. Jeśli plan dojdzie ro realizacji, to zapewne się podzielę zdjęciami.
Jeżeli trzcinnika mam posadzić co maksymalnie 50 cm, to sporo go będę potrzebować Macie namiary na jakąś szkółkę, która uzna 20 roślin jednej odmiany za hurt? Bo imperaty będę potrzebować jeszcze więcej, znacznie więcej
Oczywiście imperatę zamierzam posadzić z przodu bo jest niższa od trzcinnika, ma też nieco inny pokrój. Takie było założenie - dwie rośliny kontrastujące ze sobą. Jeśli chodzi o sadzenie traw w rzędzie - podczas szukania opisów tych traw natknęłam się na kilka zdjęć pokazujących właśnie rosnące trawy w długim rzędzie - dotyczy to zwłaszcza trzcinnika, który rozrasta się w kępę, więc nie wyłazi z rządku. Imperata jest bardziej "niegrzeczna", ale może właśnie dzięki temu z czasem pokryje przestrzeń przed trzcinnikiem i będzie stanowić jedną, długą plamę. Jeśli plan dojdzie ro realizacji, to zapewne się podzielę zdjęciami.
Jeżeli trzcinnika mam posadzić co maksymalnie 50 cm, to sporo go będę potrzebować Macie namiary na jakąś szkółkę, która uzna 20 roślin jednej odmiany za hurt? Bo imperaty będę potrzebować jeszcze więcej, znacznie więcej
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 maja 2012, o 09:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trzcinnik ostrokwiatowy(Imperata cylindrica)
jak jest ze ściółkowaniem? Można korą przekompostowana? Chcę żeby się rozrosła więc bez agrowłókniny.