Tereniu - TerDob dziękuję. Piszesz, że teraz mam wiosnę, lato i jesień na działce, a tu cicho skrada się czwarta pora roku. Opady śniegu i przymrozki już na najbliższe dni zapowiedziane.
Część nasion już przyniosłam do domu, żeby się dosuszyły.
Irenko - adamiec zapraszam Cię do oglądania, bo kolory już niedługo mogą zniknąć pod białym puchem.
Marysiu - Maska w tym roku zgromadziłam, między innymi dzięki Tobie, małą kolekcyjkę chryzantem. W większości to niewielkie rośliny. Mam jednak nadzieję, że chociaż część z nich zechce u mnie zostać do przyszłego roku.
Kilka moich astrów jeszcze ładnie kwitnie, a aster savatieri rzeczywiście zakwita jako jeden z ostatnich.
Nasion pysznogłówki cytrynowej trzeba będzie poszukać w sklepach ogrodniczych.
Powojnik 'Cassandra' ginie prawdopodobnie od nadmiaru wilgoci, chociaż próbowałam go sadzić już w najróżniejszych miejscach działki. Na przyszły rok już zaopatrzyłam się w sadzonkę, która zimę spędzi w zadołowanej doniczce. Czy nasiona siałaś wprost do gruntu?
Oczywiście pamiętam, że Tobie zawdzięczam wprowadzenie przegorzanu na działkę. Pięknie kwitnie i nawet się rozsiewa.
Dario - Daria_Eliza tak, tych drzew już nie ma. Co roku obserwowałam z okna liczne stadko jemiołuszek, a w zeszłym roku też stada kwiczołów, które objadały jagody jarzębiny. W tym roku już ich mnie znajdą, bo też poszły pod piłę.
Pomimo ciągłych deszczów, nieliczne roślinki na działce jeszcze cieszą i tak chyba będzie do większych przymrozków i opadów śniegu.
Olu - Bufo-bufo róża okrywowa nn ślicznie kwitnie prawie przez cały sezon.
Wiciokrzew Halliana ma pachnące kwiaty i bardzo lubią go wszelkie owady nawet fruczak gołąbek.
Małgosiu - clem3 mój wiciokrzew sprawuje się bardzo dobrze i nie przemarza. Gdy mrozy są duże, to liście zwijają się, ale pozostają zielone. Kwitnie przez całe lato, a nawet późną jesienią. Kwiaty są pachnące i przyciągają liczne owady.
Chryzantemy jeszcze pięknie kwitną, również dzięki Tobie, bo chyba rozpoznałaś dwie spośród nich.
Marysiu - delosperma tak, jeszcze kwitną rudbekie, chryzantemy, astry, powojniki i coś tam jeszcze. Wycięłam nawet część suchych badyli, żeby lepiej było widać te kwitnące. Szkoda, że ciągle pada, bo nie mogę dokończyć sadzenia cebulek i innych prac porządkowych.
Nasion pysznogłówki cytrynowej na pewno poszukam w sklepach ogrodniczych.
Zobaczmy, co tam jeszcze kwitnie. Zapraszam na jesienny spacer.
Ciemiernik 'Kwiat Jabłoni'
Szałwia ... miała być lirolistna
Naparstnica 'Creme Bell' i dzielżan jesienny
Trójsklepki 'Masamunei' i ... miała być 'Tojen', ale to nie ona
Gaura Lindheimera
Koniczyna długokłosowa i lawenda 'Alba'
Persikaria drobnogłówkowa 'Red Dragon'
Babka większa 'Rosularis'
Rudbekia owłosiona
Jeżowe maleństwo
![Obrazek](http://images84.fotosik.pl/133/e3212eae62a4104fmed.jpg)