Brachychiton populneus - roślina z nasion
- Kuguar
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 wrz 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Brachychiton populneus - roślina z nasion
Witam serdecznie,
Mam wielką prośbę o pomoc, rok temu zebrałem do walizki sporo nasion z drzewa w Hiszpanii które wydawało mi się ciekawe, udało mi się zidentyfikować drzewko jako Brachychiton populneus - po polsku "stulecian topolistny" ? Ale nie mam pojęcia co mam zrobić z tymi nasionami, wydłubać je stratyfikować jeśli tak to jak itd itp. Proszę o pomoc jeśli ktoś ma pomysł lub doświadczenie z tym drzewkiem bo szkoda mi zepsuć te nasiona, jeśli uda się pociągnąć więcej sadzonek to chętnie wyślę do osób które pomogą ;) Poniżej fotki jak to wygląda bo całkiem sporo tych nasion.
http://imageshack.us/photo/my-images/214/wp000124q.jpg/
Mam wielką prośbę o pomoc, rok temu zebrałem do walizki sporo nasion z drzewa w Hiszpanii które wydawało mi się ciekawe, udało mi się zidentyfikować drzewko jako Brachychiton populneus - po polsku "stulecian topolistny" ? Ale nie mam pojęcia co mam zrobić z tymi nasionami, wydłubać je stratyfikować jeśli tak to jak itd itp. Proszę o pomoc jeśli ktoś ma pomysł lub doświadczenie z tym drzewkiem bo szkoda mi zepsuć te nasiona, jeśli uda się pociągnąć więcej sadzonek to chętnie wyślę do osób które pomogą ;) Poniżej fotki jak to wygląda bo całkiem sporo tych nasion.
http://imageshack.us/photo/my-images/214/wp000124q.jpg/
Dom bez dzieci, drzewo bez ptaków i ogród bez bambusów, są jak dzień bez słońca.
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brachychiton populneus - prośba o pomoc, z czym to się je i
Witaj, masz zwyczaj zbierać różne nasiona i zwozić do domu ? ja tak robię zawsze jak spotkam coś nowego, nie znanego, ciekawi mnie co też z tego urośnie, czy urośnie?
Eksperymentuję bo nazwoziłam sobie różnych ziarenek z Europy
Radzę: weź parę ziarenek i zasadź w doniczce, powtykaj tylko do ziemi, podlej, utrzymuj wilgoć i obserwuj
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
- Kuguar
No mam tak samo ;) Tylko zazwyczaj nasionka wyglądają inaczej, te są tak jakby miękkie i bałem się żeby nie zgniły, ale spróbuję zrobić tak jak mówisz, jak coś wyskoczy z ziemi kokosowej to podeślę Ci sadzonkę ;)
Dom bez dzieci, drzewo bez ptaków i ogród bez bambusów, są jak dzień bez słońca.
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Witaj, miękkie ? tzn. mokre ? to może troszkę wysusz żeby były suche
Byłoby pięknie gdyby coś wyszło z nich już się cieszę z obiecanego
Pozdrawiam.
- Kuguar
Powiem Ci szczerze, pierwszy raz nasionka tak mnie pokarały :P Rozłupałem tą dużą osłonę i nasiona były owłosione... ta osłonka owłosiona schodziła lekko i pod tym były prawdziwe nasiona, wrzuciłem je w koreczki kokosowe i do trzymającego wilgoć pudełka, po chwili wszystko zaczęło mnie swędzieć :P No mam całe poparzone ręce niesamowita akcja ... Pierwszy raz spotkałem się z takimi "drapieżnymi" nasionkami Powiem Ci że w jednej osłonie było ponad 20 nasion... a mam ich około 30 więc jeśli ten zabieg się uda wystawię fotki i prześlę Ci sporo drzewek
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ten suchy owocostan znalazłam na Maderze. Wzięłam jako ciekawostkę, miałam wyrzucić, jednak przywiozłam do kraju. Dzięki kolegom z FO został rozpoznany. Nasiona oskubałam, namoczyłam i wysiałam.
Owocostan
Nasiona po kolejnym oskubywaniu osłonek
Owocostan
Nasiona po kolejnym oskubywaniu osłonek
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Czekamy zatem..na efekt...
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Brachychiton topololistny ( Brachychiton populneus )
Co wyrosło z nasiona przywiezionego z Grecji?
Ja już kiedyś pytałam o moją roślinę.
Ponowię próbę identyfikacji mojej rośliny bo nie bardzo wiem jak z nią dalej postępować a nie chciałabym jej stracić.
Na razie rośnie w donicy w okresie zimy przetrzymuję w sypialni gdzie jest chłodno
Tak wygląda pień, może tutaj żle zrobiłam zdjęcie i tego nie widać ale pień wyraźnie od dołu jest grubszy i tworzy kształt stożka
A to jego ulistnienie i kształt liści
Dla ułatwienia powiem, że będąc w Grecji przywiązłam nasionka które wysiałam i mam co mam --- tylko co
Ja już kiedyś pytałam o moją roślinę.
Ponowię próbę identyfikacji mojej rośliny bo nie bardzo wiem jak z nią dalej postępować a nie chciałabym jej stracić.
Na razie rośnie w donicy w okresie zimy przetrzymuję w sypialni gdzie jest chłodno
Tak wygląda pień, może tutaj żle zrobiłam zdjęcie i tego nie widać ale pień wyraźnie od dołu jest grubszy i tworzy kształt stożka
A to jego ulistnienie i kształt liści
Dla ułatwienia powiem, że będąc w Grecji przywiązłam nasionka które wysiałam i mam co mam --- tylko co
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Re: Co wyrosło z nasiona przywiezionego z Grecji?
Brachychiton acerifolius
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Nie chcę się mądrzyć i możliwe że nie mam racji, ale brachychiton ma liście pięciopalczaste. To mi wygląda na jakiś dziwny klon.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
https://selectree.calpoly.edu/tree-deta ... cerifolius
http://www.cuyamaca.edu/academics/depar ... 3-99_7.jpg
jednak są i trójklapowe. Widocznie zmienność występuje pod tym względem.
Może tez być B. populneus, który tez jest dość popularny w rejonie Morza Śródziemnego.
http://www.cuyamaca.edu/academics/depar ... 3-99_7.jpg
jednak są i trójklapowe. Widocznie zmienność występuje pod tym względem.
Może tez być B. populneus, który tez jest dość popularny w rejonie Morza Śródziemnego.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
To jest Brachychiton populneus jak dla mnie. Liście młodych drzew są trójklapowe, dorosłe drzewa mają liście bez wcięć. Twoje drzewko jest młode dlatego ma różne liście.