MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

markonix - powtórzę się - czy miałeś czymś zatkane te formatki z jednej strony?

comandos21 - tak właśnie przypuszczałem, że to będą larwy C. Indagator :wink: Oczywiście są do utylizacji. Przyrost masz średni, ani nie najgorszy ani nie najlepszy. U mnie wynosi on 5-6 razy w stosunku do wystawionych kokonów.

Dida127 - bardzo zawzięta pszczoła zasiedliła tą rurkę :)

diodas1 - obawiam się, że zapewnienie im wystarczającej ilości rurek będzie bardzo trudne :wink: Prędzej czy później każdemu populacja rozwinie się do tego stopnia, że nie da się nad nią zapanować. Jeśli nie mamy inwazji pasożytów to możliwości "mieszkaniowe" są głównym czynnikiem ograniczającym wielkość populacji :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

suppa pisze:markonix - powtórzę się - czy miałeś czymś zatkane te formatki z jednej strony?
przeoczyłem ;:14 złożyłem 5 paneli jeden na drugim -od dołu góry i od tyłu była drewniana deseczka aby to wszystko jakoś sklecić
jak dam radę to wrzucę fotkę
pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
orzech36
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2013, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cześć
ostatnio rozpocząłem wydobywanie kokonów z moich rurek od napojów i mimo, że dopiero udało mi się "obrobić" jakieś 10% to statystycznie chyba nie wygląda to tak źle... otworzyłem 100 rurek i wydobyłem 264 kokony, ale wystawiłem ok 500 kokonów, a rurek 1100 więc jeśli w pozostałych utrzyma się ta ilość kokonów to przyrost populacji byłby prawie sześciokrotny (to raczej optymistyczna wersja). Będę zdawał relację na bieżąco, ale póki co to nawet weekendów nie mam wolnych ostatnio więc to chwilę potrwa :(

Dotychczasowe obserwacje:

1) żadne rurki nie zostały zasiedlone na całej długości (max 12-14 cm, a większość nie przekraczała 10cm) więc wskazane byłoby przecinanie ich od razu na połowę
2) praktyczniejsze są rurki kolorowe niż czarne bo widać dokąd sięgają kokony i można odzyskać część rurki i wykorzystać ją w kolejnym sezonie(patrz zdjęcia)
3) mimo zróżnicowania kolorów to wydaje mi się, że pszczoły i tak błądziły (czasami kilka razy wchodziły i wychodziły z różnych rurek zanim zostawiły prowiant)... może one nie do końca rozróżniają kolory?
4) w dwóch rurkach znalazłem mokry pyłek i martwe larwy, ale to chyba mogło być spowodowane kiepską pogodą w trakcie ich zasiedlania (przynajmniej tak mi się wydaje)
5) Jeśli chodzi o rozcinanie rurek to używam nożyka do cięcia papy (taki z wymiennymi ostrzami) i całkiem sprawnie to idzie.

Te rurki, które otwierałem były jednymi z ostatnich jakie dołożyłem więc zostały zapełnione pod sam koniec aktywności pszczółek.

Obrazek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Ja też w nadchodzącym sezonie chce zrobić formatki z poliwęglanu tylko zastanawiam się nad długością kanalików.
Markonix Jakiej długości były Twoje formatki?
Zastanawiam się też czy jako przekładki między nimi nie zastosować jakiejś sklejki lub drewna, żeby odbierała chociaż jakąś część wilgoci.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Myślę że dobrze kombinujesz mówiąc o przekładkach. Ja jednak nie dawałbym drewna ani sklejki tylko tekturę falistą, Chodzi o to żeby pochłonięta woda miała szansę wydostać się na zewnątrz. Inaczej nadal będą strefy o zbyt dużej wilgotności. Dzięki ruchowi powietrza w kanalikach tektury falistej powinno to być możliwe. Tekturę dałbym jako "podłogi" w rurkach, czyli najpierw tektura gładką stroną w górę a na niej poliwęglan wycięciami w dół, znowu tektura j.w. itd. Dzięki takiemu usytuowaniu także wilgoć skondensowana na ściankach poliwęglanu ścieknie w stronę podłogi czyli tektury, wsiąknie w nią a następnie zostanie "wywiana" przez rowki w tekturze na zewnątrz. Trzeba z umiarem składać taki wielowarstwowy pakiet i nie ściskać go zbyt mocno żeby nie sprasować na blachę tektury falistej. Ma w niej hulać przeciąg. Ja u siebie też znajdowałem wiele przedziałów z przemoczonym pyłkiem, szczególnie w środku długości rurek (plastykowych z papierową wkładką) Papier co prawda wchłaniał część wilgoci ale potem się to wszystko kisiło ze szkodą dla larw. Przy końcach rurek tego zjawiska nie było. Po tych obserwacjach teraz przygotowuję zmodyfikowaną konstrukcję "ula" która powinna dać lepszą wentylację gniazd.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

orzech36 Opisz proszę dokładnie technologię rozcinania rurek. Napisz też ile czasu zajmuje Ci wyłuskanie jednej sztuki. Tak na oko wydaje mi się , że nie jest to prosta sprawa.
Co do kanałów z poliwęglanu, jeżeli przypominacie sobie porównanie różnych materiałów stosowanych jako gniazda, kiedyś link do tego wrzuciłem, występują różnice w "czystości" kokonów. Te gniazda , które nie były szczelne były zainfekowane roztoczami. Roztocza wędrowały sobie po całej konstrukcji. Czyli kanały otwarte z góry, dołu będą sprzyjać rozłażeniu się dziadostwa. Przekładki mogą częściowo odizolować gniazda w pionie , w poziomie zdecydowanie mniej się sprawdzą. Bez dezynfekcji kokonów wyjmowanych z poliwęglanu wystąpi prawdopodobnie spory problem w przyszłym sezonie.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Panowie wszyscy piszecie o szkodnikach i problemach z zasiedlaniem różnych stanowisk a może mi ktoś wytłumaczyć jak to się dzieje, że ci ludzie z filmu https://youtu.be/n3dKNPyKadA mają takie efekty. Ja tam nie widzę ani szkodników ani nie zasiedlonych rurek wszystko pełne i czyste chyba, że to fotomontaż.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Suppa

Dzięki za odp ;)
Biorąc pod uwagę, że na 200 kokonów ze 170 się wygryzło to chyba nie jest źle ;) mieszczę się w granicach strat ;)
Cóż każda kolejna hodowla to nowe wnioski i poprawki,ja już wiem gdzie popełniłem błąd ;) cześć rurek miałem zmoczone deszczykiem typowo zacinającym "z boku" ponieważ od góry były okryte.
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

toldi pisze:Panowie wszyscy piszecie o szkodnikach i problemach z zasiedlaniem różnych stanowisk a może mi ktoś wytłumaczyć jak to się dzieje, że ci ludzie z filmu https://youtu.be/n3dKNPyKadA mają takie efekty. Ja tam nie widzę ani szkodników ani nie zasiedlonych rurek wszystko pełne i czyste chyba, że to fotomontaż.
Reklama, stanowisko to tak w 2 słowach a w rozwinieciu to będzie tak.
Masz super oko że nie widzisz szkodników, pasożytów czy martwych larw. Ja widzę tylko obudowane przegrody i kokony, ale nawet złotówki bym nie postawił że tam pasożytów nie ma. Ten film ma na celu zareklamować formatkę, pokazać jak szybko z niej wyciagamy kokony i tak dalej, w jakiej są kondycji nie ma znaczenia.
To po pierwsze , natomiast czy to aż tak trudne, raczej nie, gdybym chciał to zrobiłbym podobny efekt. Zauważ na zdięciach które kiedyś pokazałem miałem efekt prawie idealny. Zdięcie zasiedlonego rdestowca, i formatka z mdf-u.
Ale po kolei. Po pierwsze najpierw staranna selekcja kokonów, wybrałbym idealne kokony, z rurek bez śladów roztoczy . Tak koło 1000, Następnie wystawiłbym je w bezpiecznej lokalizacji, np środek dużego sadu, czy pole rzepaku i przygotował im mniejszą ilość otworów w formatkach. Np 20 Formatek po 20 ottorów w każdej.
I tu ide już o zakład że na bank znalazł bym kilka zasiedlonych idealnie.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

toldi pisze:Panowie wszyscy piszecie o szkodnikach i problemach z zasiedlaniem różnych stanowisk a może mi ktoś wytłumaczyć jak to się dzieje, że ci ludzie z filmu https://youtu.be/n3dKNPyKadA mają takie efekty. Ja tam nie widzę ani szkodników ani nie zasiedlonych rurek wszystko pełne i czyste chyba, że to fotomont
1----ponieważ nikt z nas tak naprawdę nie próbował zasiedlać takich siedlisk własnej produkcji
2----ta firma żyje ze sprzedaży swoich produktów . więc nie spodziewaj się widoku z jakimiś problemami
3----pasożyt są wszędzie - tylko nie wszędzie je widać
4----cieszę się że poliwęglan dostał nowe , a życie wnioski będą za rok
5----my jesteśmy pasjonatami amatorami - oni nastawieni są na zysk
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Witam

Oto kilka zdjęć z wyjmowania kokonów z formatek ze styroduru.

Obrazek

Będę miał sporo roboty z myciem tych formatek bo bardzo trzyma się ziemia. Na mokro może jakoś da radę bo na sucho nie da się tego wyskrobać :shock:

Oto goście jakieś stworki

Obrazek

Obrazek

Formatki zajęte od 50 - 80 % dziurek. Dużo pszczółek się gubiło i nie mogły chyba trafić do swojego domku (rurki). Muszę pomalować je trochę :)

Z jednej najlepiej zalepionej wyjąłem ok 5 150 kokonów
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

MarcinP87

Właśnie czym je czyścisz?
W tym roku zaopatrzyłem się te formatki ale wg. Producenta nie trzeba ich myć, wystarcza wysktobanie dokładne.

Zdradź nam ile kokonów przy tych formatkach wystawiłeś ;)
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

comandos21 pisze:MarcinP87

Właśnie czym je czyścisz?
W tym roku zaopatrzyłem się te formatki ale wg. Producenta nie trzeba ich myć, wystarcza wysktobanie dokładne.

Pierwszy raz je mam na wiosnę kupiłem 6 sztuk tych formatek.

Moim zdaniem nie da się tego wyczyścić (wyskrobać dokładnie bo się kruszy ten materiał) bez mycia ani rusz jeszcze się za mycie nie brałem. Dużo ziemi mocno się trzyma ścianek.
Może za tydzień jak znajdę trochę czasu. Na razie wyjmuje kokony jeszcze mi 2 formatki zostały a potem to już trzcina duzoooooo trzciny ;:109
comandos21 pisze:
No to tak
Jeden z domków willa ;:183

6 formatek = 4680 dziurek
+ ponad 3500 szt rurek papierowych
+ Płytki siedliskowe biodar
+reszta trzciny
= 10 500 dziurek

Kokony ok 20 000 szt.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

No to powiedz jeszcze czym karmisz taką pokaźną ferajnę ;:oj Wystawiasz ule w środku sadu? A przy okazji- jak faktycznie sprawują się te wypraski z Biodaru w porównaniu z innymi? Czy zauważyłeś w nich większą skłonność do zawilgocenia pyłku?
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”