Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
KaraibskieMango
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sty 2016, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4

Post »

Piewszego fiołka kupiłam w kwiaciarni, udało mi się rozmnożyć kilka listków. Zachęcona sukcesem kupiłam fiołki gatunkowe, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie, aby zwiększyć szanse powodzenia kupiłam po 2 listki każdego gatunku.
https://goo.gl/photos/Ebu7zzjVDDST61Fn7
Nie wiem co będzie z tymi listkami z górnego prawego roku, uszkodziłam je niechcący

https://goo.gl/photos/mn4yUJ48K4Yaa7ec8
Tutaj następne.

Mam też listki z 2 niezidentyfikowanych fiołków, które moja mama kupiła w Kauflandzie. Pięknie kwitły, więc wzięłam sobie po 3 listki z każdego :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ekspresja - takie plamki na listkach ( w kolorze beżowym, kremowym) - to jest wpływ nagłej zmiany warunków fiołkowi. Mówisz, że m-c po przesadzeniu tk się dzieje. To właśnie zmiana podłoża wpłynęła na to, ze takie plamki na fiołku się pojawiły.
U mnie jest podobnie. I młode sadzonki tak maja po rozsadzeniu - na szczęście, jak rosną, to dolne liście można oberwać.

Fiołki lubią stałą temperaturę niezmienną, jak i cały czas podobne warunki świetlne i wodne(czyli podlewanie).
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Bardzo długi ten wątek (w wolnym czasie będę go czytać). Mam kilka fiołków, które powoli kończą kwitnienie (kupiłam je ponad 1,5 roku temu i dopiero po takiej przerwie zakwitły niemal jednocześnie-mam 8szt-tylko 1 się zbuntował i nie zakwitł). Kiedy je powinnam przesadzić?, zaraz po kwitnieniu? Czy czekać do wiosny? (tej wiosny ich nie przesadzałam).
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

@Ninia
Fiołki kwitną cały rok niezależnie od pory roku, można więc przesadzać je w dowolnym czasie. Ja przesadzam zaraz po obfitym kwitnieniu, ale ja mam tylko odmianowe (nie wiem jak jest z kundelkami).
Pozdrawiam:)
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź, moje to takie zwykłe kupowane w markecie i kwiaciarni.
pawelbn89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sty 2008, o 12:16

Post »

Witam,

Po jakim czasie wyrastają nowe roślinki z sadzonek z liścia fiołka miniaturki? Zrobiłem sadzonki i już 2, albo nawet i 3 miesiące siedzą i nic... :/
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Nie ma na to reguły. :roll: . Jeśli listek zdrowy tzn ukorzenił się. Pozostaje cierpliwie czekać na młode listki. ;:128. Niestety o tej porze tak szybko nie rosną. :wink:
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

pawelbn89 pisze:Po jakim czasie wyrastają nowe roślinki z sadzonek z liścia fiołka miniaturki? Zrobiłem sadzonki i już 2, albo nawet i 3 miesiące siedzą i nic... :/
Po takim samym jak innych fiołków, a mam sporo mini fiołków. Może zbyt ubita ziemia, może mają za ciemno, może za zimno. Może to któryś z tych czynników? Z pewnością coś im nie pasuje.. może przesadź do świeżej ziemi, wymieszaj ją z perlitem. To coś, co możesz zrobić od ręki i na pewno nie zaszkodzi.
Ala
ence-pence
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 maja 2015, o 08:50

Post »

Witam.
Mam do Państwa jako doświadczonych hodowców pytanie odnośnie nawożenia. Czy fiołki powinno się nawozić cały rok?
Czy nawóz do storczyków będzie się nadawał dla fiołków czy lepiej z nim nie ryzykować?

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ence - pence - to zależy od warunków, jakie Masz.
Na przykład fiołki doświetlane mają sezon cały rok i cały rok powinny być nawożone.

Jeśli Twoje fiołki mają o tej porze roku nieco mniej światła (nie Doświetlasz ich sztucznym światłem), mają chłodniej, niż latem.
To raczej bym zrobiła przerwę w nawożeniu - tak około do połowy lutego.

Możesz ewentualnie nawozić bardzo rozcieńczonym nawozem. Sprawdź ilość azotu i fosforu w składzie nawozu i Dostosuj do warunków, które Masz u siebie na parapetach ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ence-pence
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 maja 2015, o 08:50

Post »

justus 27, serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Będę w takim razie uważała z nawozem i mocno go rozcieńczała.
Moja sępolia stoi na wschodnim parapecie, który dodatkowo cieniowany jest przez żaluje, więc nie ma za dużo światła.

Pozdrawiam :D
Svala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 sty 2017, o 12:18

Post »

Dzień dobry:)

Od paru tygodni czytam forum, postanowiłam dziś pierwszy raz napisać i prosić o radę w sprawie fiołków z którymi dopiero zaczynam przygodę. Zaczęło się od mojego ulubionego fiołka w kolorze ciemnofioletowym kupionego w markecie jakoś na początku zimy. Gdy przekwitł ładnie rósł, po czym zakwitł ponownie. Przesadziłam go. Od drugiego przekwitnięcia zaczęły się problemy. Obrywałam listki brzegowe, które więdły, ale od jakiegoś czasu fiołek przestał rosnąc, próbowałam zmieniać parapety - z poludniowego na wschodni i odwrotnie. Ale głownie chyba nie służy fiołkom stanie na wąskim parapecie gdzie z jednej strony podwiewa zimny przeciąg a z drugiej grzeje kaloryfer? Może sie mylę?

Temperatura w domu to 21,5 C. Dzis przeniosłam fiołki do pokoju wschodniego, ale przestawiłam z parapetu na terrarium od żółwia, które znajduje się dalej od okna i kaloryfera, to raczej półcień. Doniczki małe. Z tego co tu wyczytałam, popełniłam następujące błędy:
-Pierwszy, fioletowy fiołek jest w doniczce bez dziur, w ziemi po częsci w której go kupilam a po czesci do kwiatów kwitnących. Mam zamiar go przesadzić do doniczki z dziurkami, na podstawce z grysem i wodą, aby zapewnić mu wilgoć. Czy mogę zmieszać ziemię z piaskiem dla większej przepuszczalności? Jakie proporcje?
-Podlewałam go od góry, gdy widziałam, że ma sucho używając nieprzegotowanej i zimnej wody. Zmienię to.

I teraz moje pytanie: Co jeszcze może być przyczyną zahamowania jego wzrostu, dziwnego kształtu liści, ich sztywności, matu i podwijania, ich ciemnego koloru i większej włochatości? Nie zauważyłam roztoczy na rozetce. Nadgryzienie na jednym listku miał już wcześniej. Pytania co do pozostałych fiołków wkrótce :)
Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych fiołkarzy ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

@Svala
Proponuję zaraz przesadzić do mieszanki: ziemia uniwersalna+ziemia do paproci+perlit (w proporcjach 3:2:1). Fiołek musi mieć dużo światła, może stać nawet na południowym parapecie, ale latem chronić przed bezpośrednimi promieniami słońca. Doniczka musi mieć drenaż i otwory w dnie, ponieważ należy go podlewać przez namaczanie. Podlewamy letnią, miękką wodą tak, aby podłoże było stale wilgotne, lecz nie mokre...w zależności od temperatury. Dolne piętro liści usunąć przed przesadzeniem. Jeżeli liście się podwijają, to możliwe, że został przelany (doniczka bez odpływu).
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Najlepsze stanowisko, światło i nawóz nie pomoże, jeśli podłoże jest złe, a piszesz że kłopoty zaczęły się od przesadzenia. Perlit, zwany też agroperlitem, dostępny powinien być w każdym ogrodniczym, dodaj go do nawet zwykłej uniwersalnej ziemi; piasek będzie zbyt obciążający. Nie ugniataj podłoża mocno, no i stanowczo daj mniejszą doniczkę, o średnicy do max połowy średnicy fiołka.
Ala
Svala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 sty 2017, o 12:18

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Fiołek jest w tej wielkości doniczce ponieważ jeszcze do niedawna był o wiele większy, usuwałam zwiędłe liście, a potem przestał rosnąć. Przesadzę go tak jak radziliście. Ktos ma może jeszcze inne sprawdzone sposoby na podłoże do fiołków?
Ponawiam też pytanie o to czy moga stać na parapecie gdzie wieje zimne powietrze, a jednoczesnie ciepłe od kaloryfera, czy lepiej zostawić je w ciemniejszym miejscu, ale z dala od tych ekstremalnych warunków?
Dodaję zdjęcie wszystkich fiołków, można zobaczyć różnicę, po lewej delikwent o którym mowa.
ps. Paprotka także konająca. Mam nadzieję, że to tylko zimowy odpoczynek.

Obrazek

---15 sty 2017, o 21:01 ---

Dodam jeszcze, że pozostałe fiołki kupiłam w Tesco za 1,50 sztuka dlatego są zabiedzone. Postanowiłam je odratować, a że się na tym nie znam proszę o pomoc. Prosze o ich ocenę i porady jak je odratować. Na razie wiem, że mają zniekształcone rozetki,malych listków jest za dużo (zdjęcia) jak to naprawić? Powinnam je rozdzielić? Jeśli tak to w jaki sposób? A może usunąć nadmiar młodych?
Przepraszam za ilośc pytań, ale zależy mi na ich odratowaniu ;)
Zdjęcia:
Fiołek 1 (obok właściwej rozetki rosną inne małe listki)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fiołek 2: (tak samo)
Obrazek
Obrazek
Fiołek 3:
Chyba w najlepszej kondycji.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”