Pomidorki koktajlowe - 5 cz.
-
- 100p
- Od: 23 sty 2013, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 5 cz.
Zanim pokrzywa zakwitnie to można co 2 tyg. nastawić kilka razy. Zużywam jedną i nastawiam drugą
Żona kupiła gdzieś w markecie sadzonkę pomidora koktajlowego w kolorze żółtym, sadzonka rosła i owocowała jak szalona od lipca do października na balkonie na 3 piętrze... gdzie nie udało mi się wyhodować poprawnie normalnego pomidora.
Co to może być za odmiana? pomidory owocują jak szalone, owoce żółte jak na koktajlowe dość duże i bardzo słodkie, nie ma problemu z zapylaniem ( na 3 piętrze mojego balkonu nie ma opcji zapylenia, balkon od strony zachodnio południowej).
Jest listopad, sadzonkę przeniosłem na parapet w kuchni od strony południowej i już są nowe zielone owoce... jestem w szoku
Fajnie było by kupić podobną odmianę bo pomidorki są bardzo słodkie, duże i pyszne
Co to może być za odmiana? pomidory owocują jak szalone, owoce żółte jak na koktajlowe dość duże i bardzo słodkie, nie ma problemu z zapylaniem ( na 3 piętrze mojego balkonu nie ma opcji zapylenia, balkon od strony zachodnio południowej).
Jest listopad, sadzonkę przeniosłem na parapet w kuchni od strony południowej i już są nowe zielone owoce... jestem w szoku
Fajnie było by kupić podobną odmianę bo pomidorki są bardzo słodkie, duże i pyszne
Anubis, przy takim lakonicznym opisie nikt Ci nie odpowie, co to za odmiana. Wstaw zdjęcie, może ktoś rozpozna.
Piszesz, że postawiłeś na parapet w kuchni. Więc może to nie koktajlówka a jakiś pomidor karłowaty? Typowe koktajlówki to bardzo wysokie krzaczory.
Ale skoro to takie smaczne pomidorki to najprościej wydłubać nasionka i wyhodować na następny rok własne sadzonki.
Piszesz, że postawiłeś na parapet w kuchni. Więc może to nie koktajlówka a jakiś pomidor karłowaty? Typowe koktajlówki to bardzo wysokie krzaczory.
Ale skoro to takie smaczne pomidorki to najprościej wydłubać nasionka i wyhodować na następny rok własne sadzonki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W przyszłym sezonie chcę wypróbować odmianę Goldkrone . Będę wdzięczna za opinię o w/w .
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Anubis zrobiłeś taką "reklamę", tego swojego balkonowca, że aż ciekawość mnie skręca co to za odmiana. Wstaw fotę. Nie zbierałeś nasion? Jak masz jeszcze jakieś owoce z niego, zbierz po prostu nasiona, zrobienie rozsady takiego pomidorka to żaden problem.
Pomidorki są ciut większe niż typowe koktajlowe a sadzonka faktycznie karłowata, kwiatów nie zapylałem ręcznie, sadzonka była oblepiona owocami i owocowała aż do końca sezonu bez żadnej ingerencji.orlik755 pisze:Anubis, przy takim lakonicznym opisie nikt Ci nie odpowie, co to za odmiana. Wstaw zdjęcie, może ktoś rozpozna.
Może ktoś polecić jakąś podobnie zachowującą się odmianę karłowatą na balkon gdzie brakuje możliwości zapylania przez owady ?
ps. owoce wyglądają trochę jak odmiana Aztek ale sadzonka do końca była mniejsza, bardziej zbita, musiałem usunąć sporo liści, pień gruby, nie wymagał pikowania i przywiązywania do kratki.
Pomidor jest samopylny, owady nie są potrzebne. Na balkonie można uprawiać wszystkie odmiany, koktajlowe i wielkoowocowe, karłowe i wysokie.
Aztek ma ok. 30 cm, więc skoro ta sadzonka była mniejsza, określenia o owocowaniu jak szalona, dużych i pysznych pomidorkach, traktuję jako odczucia mocno subiektywne
Aztek ma ok. 30 cm, więc skoro ta sadzonka była mniejsza, określenia o owocowaniu jak szalona, dużych i pysznych pomidorkach, traktuję jako odczucia mocno subiektywne
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Wczoraj na szybko wybrałem odmiany pomidorów koktajlowych na następny sezon. Wstępna lista :
Koktajlowe:
-Cytrynek Groniasty
-Megagron
-Malinowy Smaczek
-Winogronek
-Michael Pollan
-Ildi
-Rosalita
-Maglia Rose
-Koralik Malinowy
-Minibell
-Snow White
-Rose Quratz Multiflora
Czy któraś z odmian nie jest warta uprawy ? A może coś jeszcze do tej listy dodać ?
Koktajlowe:
-Cytrynek Groniasty
-Megagron
-Malinowy Smaczek
-Winogronek
-Michael Pollan
-Ildi
-Rosalita
-Maglia Rose
-Koralik Malinowy
-Minibell
-Snow White
-Rose Quratz Multiflora
Czy któraś z odmian nie jest warta uprawy ? A może coś jeszcze do tej listy dodać ?
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Ja bym Ci poradziła posadzić jeszcze Pendulinę Orange. Bardzo dobra w smaku, plenna no i uzupełni Twój zestaw kolorystycznie, bo jest pomarańczowa.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Aaaa no tak, kiedyś mi podawałaś. Mam to zapisane tylko zapomniałem dopisac do listy. Dziękuje
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 kwie 2015, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ten Pendulinę Orange można sadzić bezpośrednio w tunelu lub w gruncie? Na zdjęciach widziałem że rośnie w zwisających donicach.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Seba
Świetny jest Blush , spróbuj, nie pożałujesz.
noespa
U mnie była w doniczce, to niewielka roślina o lekko zwisających pędach.
Świetny jest Blush , spróbuj, nie pożałujesz.
noespa
U mnie była w doniczce, to niewielka roślina o lekko zwisających pędach.
Ewa
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
noespaNikt Ci nie zabroni ale będzie Ci się tarzać po ziemi, chyba, że zrobisz jej jakieś sprytne podpory, przerobiłam ten temat w tym sezonie miałam ją w skrzyni ale w miejscu gdzie nie miała jak swobodnie się przewieszać, więc wciąż tarzała się w błotku. Musiałam zrobić orurowanie i przymocować jej łodygi do niego. Jest giętka więc bez problemu da się ją dogiąć do stelaża