Moja działka 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 7

Post »

Lidziu ,persicaria przezimuje u Ciebie ?moja bez problemu zimę przetrwa ale kiedyś lepiej wychodziła a w tym roku dość ubogo,zastanawiam się czy sadzonek nie zrobić
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lidka :wit właśnie skończyłam godzinny spacer po Twoim obecnym wątku ;:108 Jestem zachwycona Twoimi zdjęciami ;:oj są piękne , piękne ujęcia natury ;:138 Jestem zadziwiona taką ilością roślinności w tym wiele roślinek po raz pierwszy ujrzałam i w ogóle o takich nie słyszałam :wink: Jeśli dysponujesz nadwyżką wszelkich nasionek., rozsad,kłączy itp, to już teraz się zapisuję do kolejki ;:108
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dziadek22 pisze:
juni pisze:Na mojej niby wsi to jeszcze jeża nie widziałam!
Jak w ogrodzie jest porządek to nie ma w nim miejsca dla jeża. U mnie znalazłem jeża raz w olbrzymim, zapuszczonym, starym krzaku porzeczki. drugi raz w lużnej stercie kompostowej. W tym roku w bałaganie na granicy z prowadzoną naturalnie działką sąsiadki.
Dziadku22, ale może u juni jeży po prostu już nie ma. To już nawet nie o porządek chodzi, ale ich populacja strasznie szybko maleje. U nas na wsi jest pełno nieporządnych miejsc, a mimo to pierwszy jeż pojawił się tam dopiero po 4 latach, odkąd regularnie tam jeździmy, ale czy uda mu się przeżyć zimę, czy jakiś duży wiejski pies go nie zagryzie, czy nie zginie na drodze, czy uda mu się odchować potomstwo? W mieście na sąsiednim osiedlu zdarzyło mi się widzieć dwa razy jeża, natomiast na wsi do tego roku - nie. Za to na trasie od nas do Bochni - za każdym razem widzę kilka rozjechanych. Strasznie mnie to dołuje, bo nam się jakoś jeszcze nigdy nie zdarzyło, żeby na jeża wjechać, a mamy na swoim koncie kilka nocnych tras przez całą Polskę.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeża trzeba zaprosić w lecie stawiając na ziemi płytkie naczynie z wodą.
Na zimę trzeba mu zostawić metr kwadratowy bałaganu z w krzakach.
Można też kupić w Internecie domek dla jeża, lub samemu na podstawie wskazówek z Internetu taki domek sklecić.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Lidziu, bardzo dużo masz jeszcze kwitnących roślin. ;:138 Jak u Ciebie sprawuje się koniczyna długokłosowa?? Czy się rozsiewa?? Kiedyś się nad nią zastanawiałam, a potem zadziałał ten na A. i zapomniałam. ;:223
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Liduś! ;:196
Pospacerowałam po Twoim ogrodzie i muszę powiedzieć, że posiadasz ciekawe rośliny. ;:215 Niektórych w ogóle nie znam. ;:7
Jestem zmuszona odwiedzić wujka G i poczytać sobie o tych roślinkach, ponieważ zwróciły moją uwagę. ;:108

Miłej niedzieli. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Lidziu Twój wątek był dla mnie merytoryczny a teraz nie wiem jaki jest ;:108
Jesteś cudowną ogrodniczką , masz bogactwo roślin . Masz dobre serce to i wszelakie zwierzątka Cię kochają. Niech tak zostanie. ;:108
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

W takim razie ten wiciokrzew wart zainteresowania :wink: Śliczne kwiatuszki pokazujesz, a o tej porze roku cieszą jeszcze bardziej... Rudbekie u mnie w tym roku bardzo awansowały, gdy przekonałam się jak długo potrafią kwitnąć ;:167
Iglaste maleństwo cudne ;:108
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Alu - Biedronka641 pomyłki niestety zawsze były i będą. Podobno trudno kupić właściwą trójsklepkę 'Tojen', zwykle po zakwitnięciu okazuje się, że to pomyłka. Trudno, będę dalej na nią polować.
Kolczaste maleństwo ma apetyt i rośnie w oczach. Na razie są cztery jeże i te pewnie już zostaną na zimę, no chyba, że jeszcze przybłąka się jakiś zgłodniały. W ubiegłym roku u schyłku jesieni widywałam dwa dorosłe osobniki.

Marysiu - Maska a więc odłóż dla mnie kilka nasionek Cassandry, spróbuję wysiać.
Babkę większą Purpurea mam od dawna i mocno się rozsiewa. 'Rosularis' rośnie u mnie od niedawna i czekam aż nasiona dojrzeją, bo jest możliwość, że się wysieje, a trochę nasion też na wszelki wypadek zbiorę. Oprócz babek popularnych jak zwyczajna (większa) i lancetowata mam jeszcze Variegata. Ostatnie zimy nieco uszczupliły moją małą kolekcyjkę, bo w tym roku wiosną straciłam babkę średnią, a w zeszłym roku pierzastą. Jest jednak szansa na sprowadzenie ich z powrotem na działkę. Oprócz tego już zamówiłam nasiona babki płesznik.
Persikarie mam trzy i dotychczas dobrze u mnie rosną, a więc możesz liczyć na powrót 'Red Dragon' do Twojego ogrodu. 'Purple Fantasy' też mam, ale rozrasta się nieco wolniej od 'Red Dragon'.
Jak to dobrze, że moje jeżyki mają daleko do ulicy.

Dziadek22 tak, jeże gnieżdżą się w miejscach ustronnych i z lekka zaniedbanych.

Florianie - Florian Silesia jesteś bardzo miły, dziękuję. Wiele z tych niebanalnych i ciekawych roślin przywędrowało do mojego ogrodu dzięki Tobie.

Olu - Bufo-bufo zdjęcia nie są moją zasługą, po prostu aparat, chociaż już leciwy, bardzo się stara. Cieszę się bardzo, że przypadły Ci do gustu.
Rudbekie jeszcze kwitną, chociaż deszcz bardzo je zniszczył. Babka ma rzeczywiście niesamowite kwiaty.

Dario - Daria_Eliza jesienne mioty jeży w dużej mierze są skazane na wyginięcie. Pora roku zwykle nie pozwala na należyte odżywianie maluchów. Matki często porzucają młode, by zająć się uzupełnianiem swoich zapasów energetycznych, dzięki którym będą mogły bezpiecznie przetrwać zimę (hibernując). Maleństwo przywędrowało na moją działkę prawdopodobnie z matką, bo dorosły jeż często mu towarzyszy. Cieszę się, że mogę im pomóc.
Babka 'Rosularis' ma nietypowe i oryginalne kwiaty.

Tereniu - TerDob najpierw zaległy temat. Jakiś czas temu obiecałam Ci pokazać jak wygląda kwitnący powojnik bylinowy 'Stans'. To zdjęcia z września.

Obrazek Obrazek

Persikaria drobnogłówkowa 'Red Dragon, to śliczna roślina o ozdobnych liściach. U mnie rośnie już czwarty sezon i dotychczasowe zimy zniosła dobrze. Łatwo ją ukorzenić w wodzie, a więc wiosną, jeżeli nie będzie zimy stulecia, to spodziewaj się jej w swoim ogrodzie.
Twoje rośliny odżyły i zaczynają kwitnąć, a jeżyk już poszedł spać, jakże to tak?
U mnie też raz sypnęło trochę śniegiem, a ostatnio często pada deszcz.

Beatko - juni jak miło, że chociaż końcem sezonu odwiedziłaś moją działkę. Dziękuję za pochwałę, ale moje rośliny nawet do pięt nie dorastają Twoim wyszukanym pięknościom. Jeże, póki jeszcze są, zawsze możesz obejrzeć u mnie.

Dorotko - dorcia7 persikarię 'Red Dragon' mam najdłużej, bo czwarty sezon, 'Purple Fantasy' od trzech lat, a najkrócej, bo od dwóch sezonów persikarię wirginijską. Wszystkie doskonale zniosły dotychczasowe zimy i mam nadzieję, że dalej tak będzie. Sadzonki na wszelki wypadek możesz zrobić. Ja nie miałabym gdzie przez zimę ich przetrzymać. Jak przyjdą większe mrozy, to będę okrywać.

Bożenko - krasna101 witam Cię, dziękuje za długi spacer i pochwały. A które to rośliny tak Cię zadziwiły?

Marysiu - delosperma ostatnie deszcze mocno przetrzebiły kwitnące rośliny, dzielnie trzymają się jeszcze niektóre astry, rudbekie i kilka innych niedobitków, ale to już koniec kwitnienia, ma być coraz chłodniej, chyba zima na horyzoncie.
Koniczyna długokłosowa, wszędzie opisywana jest jako bylina. To już trzecie moje podejście do niej i dotychczas zachowywała się jak roślina jednoroczna, a do tego ani razu się nie rozsiała. W tym roku zebrałam trochę nasion, ale nie wiem czy są dojrzałe, bo roślina dość późno zakwitła.

Lucynko - płocczanka witaj. Wujka G. nie musisz odwiedzać, napisz które rośliny Cię zainteresowały, a postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania.

Alu - Biedronka641 bardzo dziękuję za tak miłe słowa, pod moim adresem.
Tak, masz rację wątek, przez moją nieuwagę, zaczyna zbaczać z właściwego toru.

W związku z powyższym mam do odwiedzających wielką prośbę. Mój wątek jest oznaczony jako merytoryczny i będziemy w nim poruszać wyłącznie sprawy dotyczące roślin. Dyskusję na inne tematy chętnie podejmę w moim wątku personalnym tutaj

Małgosiu - clem3 tak, o tej porze roku, każdy najmniejszy nawet kwiatek bardzo cieszy. Wiciokrzew chyba wart posadzenia, bo ma same zalety. Rudbekie mają trudno zniszczalne kwiaty, a i ich kolory są widoczne z daleka.

Zapraszam do obejrzenia już chyba ostatnich, listopadowych roślin.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Samosiejki bratka są niepowtarzalne, co za cudne zestawienie kolorów :) Do jakiek wysokości dorasta powojnik Stans?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu warto wymienić w Twoim wątku jakąś odmianę rośliny, bo otrzymuję informację o paru innych nieznanych odmianach :D Zauważyłam że jeżeli obrywam nasienniki babki to ona po jakimś czasie znika, tak to było w przypadku lancetowatej :D
Jak to dobrze że napisałaś o zwyczajach jeży tzn o porzucaniu młodych jesienią, bo taki maluch pojawił się w naszym obejściu. Zostawiłam go w nadziei, że matka gdzieś jest i źle zrobiłam bo powinnam się nim zająć ;:223 Na następny raz zrobię inaczej ;:131
U mnie w prognozie we czwartek widzę opady śniegu :wink:
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu bardzo dziękuję za zdjęcia powojnika bylinowego 'Stans - jest śliczny ;:333
Czytam o Koniczynie długokłosowej - mam ją pierwszy rok , nasion nie zebrałam ale ładnie i długo kwitła :D myślisz że trzeba ją jakoś zabezpieczyć na zimę ?? okryć ?? tylko czym ??
Jeszcze piękne kwiatuszki Ci kwitną ;:63 pojedyncze a jak cieszą :D
Pozdrawiam i życzę słoneczka na cały tydzień ;:196
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Olu - Bufo-bufo ja też bardzo lubię wszelkie bratki i fiołki trójbarwne za ich urzekające i różnorodne ubarwienie.
Powojnik 'Stans' jest byliną i u mnie dorasta do 50 cm wysokości.

Marysiu - Maska babka lancetowata, to bylina i nie powinna ot tak sobie znikać. Mojej, dość sporej kępce zawsze obrywam przekwitające kwiatostany, bo miałabym las siewek. Podobno jedna roślina wydaje ponad 1000 nasion.
U mnie dzisiaj był zimny poranek -5, a w ciągu dnia temperatura niewiele się podniosła. Wróble stukały dziobami w lód w poidełku jeszcze przed południem i musiałam wlać świeżą wodę. Było zimno i nieprzyjemnie, udało mi się popracować tylko do godz.12-tej. Na jutro prognoza przewiduje opady deszczu lub śniegu, ale raczej będzie to śnieg, bo już teraz na termometrze jest -4.

Tereniu - TerDob zdjęcia powojnika 'Stans' nie były zbyt udane, bo trudno zrobić ostre zdjęcie tym maleńkim kwiatuszkom.
Jeżeli Twoja koniczyna długokłosowa ma nasiona, to na wszelki wypadek, zbierz je czym prędzej i wysusz. Będziesz mogła wysiać wiosną, jeżeli roślina nie odbije. Gdyby zapowiadano większe mrozy, to dobrze byłoby koniczynę okryć świerkowymi gałązkami, ja też w tym roku tak zrobię.
Kwiaty chyba zostały pokonane przez dzisiejszy przymrozek, a inne rośliny zyskały na wyglądzie, zresztą sama zobacz

rudbekie
Obrazek Obrazek

werbena patagońska i gailardia
Obrazek Obrazek

pięciornik krzaczasty 'Red Ace' i lwia paszcza
Obrazek Obrazek

floks wiechowaty i aster nowobelgijski 'Tiefblau Gefullt'
Obrazek Obrazek

wiciokrzew jap.Halliana i róża okrywowa
Obrazek Obrazek

róża New Dawn i ciemiernik 'Kwiat Jabłoni'
Obrazek Obrazek

forsycja zielona 'Kumson' i chryzantema 'Kristin'
Obrazek Obrazek

róża pomarszczona i miechunka rozdęta
Obrazek Obrazek

rozchodnik ościsty 'Cristatum' i krzewuszka 'Alexandra'
Obrazek Obrazek

trzmielina Fortune'a i krzewuszka 'Monet'?
Obrazek Obrazek

chryzantema nn i ciemiernik cuchnący
Obrazek Obrazek

rozchodnik 'Autumn Joy' i rozchodnik okazały nn
Obrazek Obrazek

powojnik tangucki ? i krwiściąg mniejszy
Obrazek Obrazek

mikołajek olbrzymi i mój kwiatuszek obserwujący ptaszki.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”