Hippeastrum i nie tylko

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum i nie tylko

Post »

Pokażę wam jak wygląda zimowanie cebul w dużej, kilkucebulowej donicy :wink:
Obrazek
Już 2 raz z rzędu mi to robią :wink: Zimowane są powiedzmy od początku października, wtedy wniosłem je z balkonu do mieszkania. Zrzuciły większość liści, minął miesiąc a już 1 cebula w donicy zabiera się za kwitnienie... Przy dużych donicach jest pewien problem. Mimo niepodlewania od wielu tygodni na dnie doniczki jest lekko wilgotna ziemia a gdzie są długie korzenie zwartnic? Na dnie doniczki :wink: Więc cebule maja ekspresowy okres spoczynku. W zeszłym roku jak zobaczyłem, że cebule w listopadzie w skrzynce wypuszczają kwiaty to wykopałem wszystkie i udało mi się je do stycznie wstrzymać z kwitnieniem. Teraz nie będę kombinował, jak chcą kwitnąć, niech kwitną :wink: To jest akurat moja siewka o ile się nie mylę. Kwitła już na początku tego roku (pierwszy raz). Cebula jest duża - choć tego nie widać bo jest cała pod ziemią, nad ziemia jest tylko szyjka utworzona z nasad liści. Ziemia jest biała nie od pleśni :wink: tylko od wapiennych kamieni, które tam były :wink:
Lev779
100p
100p
Od: 12 lis 2011, o 04:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć!
Czytam uważnie Wasze wpisy i od razu konfrontuję np. z filmikami na temat uprawy hippeastrum. Dopiero teraz widzę, jakie tam glupoty czasami pokazują. Korzenie albo karzą obcinać, albo wkładają właśnie byle jak do doniczki.
Ostatnio kupiłam kilka cebul na Allegro, kiedy dotarła do mnie ta mizeria, załamałam ręce. ;:145
Skusiła mnie niska cena... Wiem, że mogłabym reklamować, ale wtedy cebule zapewne zostałyby wyrzucone, a ja pomyślałam, ze może dadzą się uratować. Dotarły całe mokre, z nadgniciami, obrałam je z mokrych wierzchnich łusek, wyczyściłam i teraz suszę. Na razie nie będę sadzić. Poczekam jeszcze z miesiąc - dwa, chyba, że zaczną rosnąć. Jedna ma lichy zaczątek liścia. Potem posadzę do jednej wspólnej donicy. Jeśli wyżyją, będę miała satysfakcję i zdobędę doświadczenie, jeśli nie, to trudno ;:3
A teraz dobre wiadomości: wczoraj posadziłam 18 siewek z nasion od Karola, za kolka dni wysadzę resztę. Wydaje mi się, że wykiełkowało 100 procent;:138
Poza tym zakwitło mi czwarte hippeastrum, a za chwile będą kwitły 2 następne :)
Pozdrawiam
Gosia
dana581958
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2015, o 12:51

Post »

Dobra wiadomość, że rocznym siewkom pobzyga nie zagraża. ;:131
Z ismeną mam problem. :cry: Nie zakwitła mi w tym roku. Obecnie cebule zimują w chłodzie ,bez ziemi .
Ewa.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dana581958 - a nawoziłaś odpowiednio ismenę? Nie mam ismeny choć jest na mojej liście przyszłorocznych zakupów :wink:

Z moich 2 ostatnich zakupionych cebul zwartnic chyba tylko jedna zakwitnie. Wyglądają teraz tak:
Obrazek
Jak widać pędy kwiatowe jednej cebuli rosną bardzo szybko, u drugiej pęd właściwie nie przyrósł, podrosły jedynie liście. Ta druga nie miała żadnych nowych korzeni. Jak odrzuci pęd to nic się nie stanie :wink: Zakwitną w innym terminie :wink:

A tak wygląda pęd kwiatowy mojej siewki:
Obrazek
Pąk jest ogólnie źle zbudowany :wink: Łuski nie otaczają poprawnie pąków i w tej szparze widać pąki kwiatowe. Ale myślę, że zakwitnie poprawnie, pęd bardzo powoli wydłuża się.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękny wątek. Przeczytałam cały. Bardzo dużo pożytecznych wiadomości. Będę wracać ;)
Pozdrawiam - Justyna
dana581958
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2015, o 12:51

Post »

Dopiero kilka dni temu doczytałam się, że ismena jest wielkim żarłokiem. Myślę, że moja ismena była żle nawożona - za mało.
Nie wiem, czy dobrze robię, że zimuję ją bez ziemi?
Pozdrawiam Ewa.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

duju - zapraszam gorąco do czytania i odwiedzania :wink:

dana581958 - zasadą jest, że cebule pokryte suchą łuska okrywową nie wymagają zimowania w ziemi lub pod przykryciem, możesz włożyć cebule do papierowej torebki żeby za bardzo nie wysychały.

Ostatnio kupiona cebula zwartnicy za kilka dni zakwitnie - już sa widoczne pąki kwiatowe:
Obrazek
Oczywiście w związku z tym, że cebula ma bardzo kiepskie korzenie to bardzo słabo trzyma się w podłożu, mam nadzieję, że się nie wywróci. Pęd już nie przyrasta na długość więc nie będzie się też już tak wykrzywiał do światła. Kolor kwiatów miał być biały i taki się zapowiada.
2 cebula kolibri (różowa) nie wydłuża pędu kwiatowego wcale - ale za to liście rosną ładnie. Sprawdziłem i pąki kwiatowe pod łuską są różowo-zielone więc możliwe, że kolor tez się zgadza. Ale raczej cebula teraz nie zakwitnie więc pewność będzie za jakiś rok :wink:

A tak wygląda pąk mojej siewki:
Obrazek
Teraz dobrze widać, że łuska okrywająca pąki jest źle zbudowana ale pęd się wydłuża i zakwitnie prawidłowo.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest 20 listopada a temperatura na zewnątrz dość wysoka - neriny kwitną w najlepsze, jeden pęd dopiero rozwija kwiaty a najmłodszy chyba raczej nie zdąży zakwitnąć :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj zakwitła jedna zwartnica, kupiona ostatnio w markecie. No i trochę się rozczarowałem, miała być biała pojedyncza a jest biała pełna... pąki miała trochę krótsze ale miałem nadzieję na kwiaty pojedyncze. Jest podobna do 'Alfresco' i do wszystkich innych białych, pełnych kolibri, nie pachnie więc to nie 'Alfresco'.
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Śliczna ta biała pełna ;:oj . Powinieneś być zadowolony :D
Kupiłam również cebulę niespodziankę - miała być pojedyncza , różowa , a zakwitła piękna pełna malinowa . Podoba mi się .
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nerina jest cudowna. Czy ona może rosnąć w doniczce w domu, czy musi być w ogrodzie?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktoś - zadowolony nie jestem :wink: Kwiaty oczywiście są ładne ale ja mam już cebule o identycznych kwiatach (kupiona ponad rok temu, po kwitnieniu zaczęła gnić więc ja pociąłem i wsadziłem do ziemi :wink: wyrosły mi z tych części 3 cebule). Dlatego 4 cebula o takich kwiatach już tak wcale nie cieszy :wink: Najwyżej będzie na wydanie :wink:

-Iwona-, to jest dobre pytanie. Na pewno rosnąć może w doniczce w domu ale nie wiem jak z kwitnieniem. Ogólnie nerina to dość kapryśna roślina jeśli chodzi o kwitnienie. Jak pisałem kiedyś - jedna odmiana (ta ciemniejsza na zdjęciach) kwitnie mi z każdej cebuli (cebula mateczna i 2 cebule potomne) ale jasnej neriny mam około 10 cebul a zakwitła 1. Może nie tyle jest kapryśna co prawdopodobnie warunki zimowania mają duże znaczenie. Ciemna zimowała w mocnym chłodzie, zachowała liście, jasna zimowała w domu, w umiarkowanym cieple, miała nowe liście już od zimy więc były wyciągnięte.
Hmm coś mnie właśnie olśniło :wink: Znaczy już od jakiegoś czasu nad tym się zastanawiałem ale dopiero teraz to do mnie zupełnie dotarło :wink: Ja od kiedy mam nerinę uprawiam ją źle. Na siłę próbowałem ją dostosować do wzrostu tak jak u nas rośliny rosną. Ale przecież nerina ma okres wzrostu jak amarylis... czyli ona powinna mieć liście zimą, spoczynek powinna mieć latem, pod koniec lata kwitnie i w tym czasie wypuszcza nowe liście. Znaczy muszę się upewnić co do tego ale z obserwacji cebul trochę tak wynika :wink:

A tu trochę odskocznia od roślin cebulowych :wink:
Obrazek
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

O, ładne grudniki masz... Człony dobrze wyglądają, mój jest cały pomarszczony, bladozielony i w ogóle, chociaż kwitnie obficie :roll:
Ciekawe, co piszesz o nerinie... Ja moją jedyną cebulę posadziłam do donicy w ogrodzie wiosną, wtedy wypuściła liście, stała tak całe lato, jesienią zakwitła, a teraz przekwitła i spuściła liście. Nie wiem czy coś z niej wiosną będzie ;:218
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Nerina kolejna kapryśna roślinka :) , już mam taką, że nie mam pojęcia jak doprowadzić do kwitnienia.
Eucharis kiedyś miałam 6 lat i nic, teraz próbuję ponownie i marzę, że kiedyś zobaczę kwiat.
Wracając do neriny to ja wyczytałam, że zimą śpi(tutaj być może zimowanie jest decydujące), sadzimy w kwietniu a kwitnie we wrześniu.
To w takim razie gratuluję kwitnienia, będę oglądała jak sobie z nią radzisz.
Wiem, że może być w doniczce, ale czy zakwitnie w niej w domu to tego jestem ciekawa. Może ktoś wie i kiedyś napisze.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”