CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Po zakupie w hipermarkecie przesadziłem do ziemi kaktusowej ( ziemi przeżycia już po 2 dniach ,a ostatnio podlewałem 10 dni temu) i nie było dziury. Dziś rano zobaczyłem że jest dziura ,bo zaczął w tym miejscu żułknąć ( inne miejsca wyglądają na zdrowe.) Zrobiła się papka z kaktusa ,wyjołem ją i jest taka dziura .
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To co miękkie i ze zmianami wyciąć aż do zdrowej tkanki, posypać potem cynamonem albo sproszkowanym węglem. Pozostaw tak do przeschnięcia z dwa dni, potem posadź do suchej mieszanki i nie podlewaj aż do wiosny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Grubosz dostał białych kropek :(
Witam. Mam problem z moim gruboszem. Niedawno dostał malutkich białych kropek na dwóch czy trzech liściach, z czasem zaczęło się to roznosić po innych liściach. Mam jeszcze dwie doniczki z gruboszkami tego samego gatunku sąsiadują ze sobą na parapecie (w okresie grzewczym oczywiście na półce). Dodam, że po przetarciu palcem one nie schodzą, jednak paznokciem da się to zdrapać nie uszkadzając liścia. Przekopałem cały internet jednak identycznego przypadku nie znalazłem. Czy ktoś mi może pomóc? Co to jest, dlaczego i jak to zwalczyć? Nie chcę żeby im się coś stało to moje skarby
Ten ma problem:
Ten ma problem:
- norbert76
Wg mnie to naturalna cecha i nie ma się czym przejmować.
Przy okazji pytanie, one rosną w osłonce bez odpływu? W jakiej rosną ziemi? Jaką podlewasz wodą - odstaną czy prosto z kranu?
Przy okazji pytanie, one rosną w osłonce bez odpływu? W jakiej rosną ziemi? Jaką podlewasz wodą - odstaną czy prosto z kranu?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak wszystkie moje grubosze (3 doniczki tego samego gatunku) rosną w doniczkach bez odpływu, jednak na spodzie jest gruba warstwa drenażu (kermazyt, zawsze dobrze opłukany przed sadzeniem), rosną w podłożu dla kaktusów (nie najtańszym), zawsze podlewam wodą prosto z kranu, w okresie jesienno zimowym raz na 2-3 tygodnie, w lato raz na 1-2 tygodnie, od czasu do czasu nawożę według zaleceń na etykiecie nawozu bądź rzadziej i tylko ten jeden ma takie kropki, boję się że to jakiś grzyb czy coś ale często stoją wszystkie obok siebie i żaden się nie zaraził...
- norbert76
Błąd nr 1, nie sadzi się roślin w osłonki. Sam drenaż tutaj nie wystarczy, bo korzenie go przerosną i będą stać w wodzie, co doprowadzi do ich gnicia. Dlatego muszą być doniczki z odpływem, przesadź do normalnych doniczek.
Błąd nr 2, nie podlewa się wodą prosto z kranu. Jeśli masz twardą wodę, pomijając chlor w niej zawarty, to jest bardzo niekorzystne dla roślin. Te białe kropki, to prawdopodobnie wytrącające się sole wapnia. Musisz zacząć podlewać przegotowaną i odstaną wodą.
Błąd nr 2, nie podlewa się wodą prosto z kranu. Jeśli masz twardą wodę, pomijając chlor w niej zawarty, to jest bardzo niekorzystne dla roślin. Te białe kropki, to prawdopodobnie wytrącające się sole wapnia. Musisz zacząć podlewać przegotowaną i odstaną wodą.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok tak czułem że woda z kranu może nie być za dobra, bardziej lałem z lenistwa, zmienię to ale proszę mi powiedzieć czym się różni doniczka od osłonki bo w osłonce mam storczyka, a grubosze jak dla mnie są w doniczkach (ceramiczne), proszę o wyrozumiałość, jestem młody i przygodę z sadzeniem kwiatów zacząłem rok temu :P
- norbert76
Osłonka to osłonka, doniczka jest zawsze z otworem odpływowym. Jeśli masz inne rośliny posadzone bezpośrednio w osłonki, to polecam wszystkie poprzesadzać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A nie wystarczy wywiercić dziurki w osłonce (doniczce ceramicznej bez otworów)?
- norbert76
Jak Ci się uda, to możesz wywiercić, wyjdzie wtedy na to samo.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok dzięki za rady a myślicie żeby zdrapać te kropki?
- norbert76
Nie ma potrzeby.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy keramzyt trzeba przepłukać przed użyciem? Albo coś innego z nim zrobić?
I jak grubą warstwę trzeba dać na dno doniczki? 1 cm drobnego keramzytu wystarczy?
I jak grubą warstwę trzeba dać na dno doniczki? 1 cm drobnego keramzytu wystarczy?