Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
możesz wstawić. ja niestety nigdzie nie umiem spotkać Phal. z mazami. a poza tym nigdzie nie jeżdżę, bo wszędzie daleko. muszę czekać pół roku na wystawę, może tam będą, chociaż wątpię. pędy Mini Marka stoją w miejscu i nie zanosi się, by miały w najbliższym czasie podrosnąć. jak dalej będzie rósł tak powoli to kwiaty będą dopiero za pół roku. ale mam nadzieję, że się ruszy. a Bellina jak zakwitnie, to pewnie na wiosnę puści pęd. na razie puszcza tylko listek. pozostałe Phalaenopsisy ok. pędy są, ale marne jakieś. większość nie przekroczy 30-35 cm długości.
Witaj, Storczykowa!
Długo mnie nie było (praca
na maksa), ale ja nie o tym. Storczyki i zdjęcia piękne!
Mam pytanie i myślę sobie, że Ty będziesz wiedzieć
. Jak się rozsadza denrobuim? Moje kolejne zakwitło a inne ukochany potraktował roletę
i odłamał kawałek, tuż przy psb. Co mam z tym zrobić? intuicyjnie czuję, że do śmieci
, ale może się mylę. Orientujesz się?
Wszystkich serdecznie pozdrawiam
Długo mnie nie było (praca

Mam pytanie i myślę sobie, że Ty będziesz wiedzieć

Wszystkich serdecznie pozdrawiam

Ania
- Storczykowa
odłamał kwiatek? jak kwiaty z łodyżką (łodyżką, nie pseudobulwą to możesz wsadzić do wazonu, a jak całą pseudobulwę bez korzeni to raczej do wyrzucenia... niestety na Dendrobiach się nie znam. zostały mi tylko 2, nie są w najlepszym stanie, ale już długo u mnie wytrzymały (jedno mam 3 lata, drugie 2). to drugie rok temu mi kwitło, może teraz też zakwitnie, ale nie wiem, bo jeszcze nie ma pędzika. jak zakwitnie, to pęd już niedługo powinien się pokazać, bo jej najnowsza pseudobulwa niedługo będzie dojrzała.
- Storczykowa
Dzięki, Storczykowa
Tak też myślałam
, że to koniec.
Gdzie trzymasz swoje storczyki podczas sezony grzewczego. Pod oknami są grzejniki więc boję się trzymać na parapetach bo sucho strasznie. Mam rzecz jasna na keramzycie, ale chyba taka bliskość gorącego kaloryfera nie za bardzo służy kwiatkom, co?
A dalej od okna jest za ciemno:(. Jaki Ty masz na to patent?
Pozdrawiam

Tak też myślałam

Gdzie trzymasz swoje storczyki podczas sezony grzewczego. Pod oknami są grzejniki więc boję się trzymać na parapetach bo sucho strasznie. Mam rzecz jasna na keramzycie, ale chyba taka bliskość gorącego kaloryfera nie za bardzo służy kwiatkom, co?
A dalej od okna jest za ciemno:(. Jaki Ty masz na to patent?
Pozdrawiam

Ania
- Storczykowa
ja cały rok trzymam na oknach. mam 2 okna : południowe i wschodnie. pod jednym z nich jest kaloryfer. storczyki normalnie tam rosną, nie zauważyłam, by coś się złego działo, a trzymam tam storczyki od kilku lat. pod drugim oknie nie ma kaloryfera i tam jest chłodno, najchłodniej w całym pokoju. moje storczyki nie stoją na keramzycie - nie mam miejsca ani tak dużej ilości keramzytu. na fotkach okna widać, że są ustawione bardzo blisko siebie, prawie jeden na drugim. kaloryfer u mnie w pokoju nigdy nie może być bardzo gorący, by storczykom nad nim nie było za gorąco. storczyki cały rok są na oknach, staram się ich nie przestawiać bez potrzeby. niektórzy na okna dają tylko kwitnące storczyki a pozostałe dają gdzieś indziej. ale ja tak nie robię. obojętnie czy Phal. kwitną czy nie kwitną zawsze są na swoim miejscu w moim pokoju.
- Storczykowa
ja mam ok. 50 storczyków, z czego 34-35 to Phalaenopsisy. na płd. oknie stoi 18 storczyków (Phalaenopsisy, Vandy, Vascostylis, Tolumnie), na wsch. 18 (Phalaenopsisy), na stole 8 (Phalaenopsisy, cattleya, Dendrobia, Zygopetalum), na podłodze 3 (D. kingianum, Cattleye, czyli storczyki, które u mnie w ogóle nie rosną nie mówiąc o kwitnieniu). 3 storczyki stoją w pokoju rodziców (Phalaenopsisy, które miały wełnowce, Epidendrum). Te Phalaenopsisy wrócą do mojego pokoju jak będę pewna, że już nie mają robali. przy tak dużym zagęszczeniu storczyków w moim pokoju od razu by wszystkie miały wełnowce.
a jak ty masz 4 storczyki, to jeszcze nie masz kłopotów z ustawianiem, ale jak ci dojdzie więcej, to już sobie nie można pozwolić na osłonki, tacki z keramzytem itp., bo po prostu nie ma na to miejsca.
a jak ty masz 4 storczyki, to jeszcze nie masz kłopotów z ustawianiem, ale jak ci dojdzie więcej, to już sobie nie można pozwolić na osłonki, tacki z keramzytem itp., bo po prostu nie ma na to miejsca.
Dusia storczyki piękne, ale ja i tak zakochałam się w jednym. Biały Phalaenopsis z czerwoną warżką
Widziałam takiego kiedyś w biedronce ale nie mogłam wtedy kupić. Od tego czasu śni i się po nocach 
Pozdrawiam.
Ps. Dusiu, co do tej kłótni. W życiu najważniejsze sobą być... śpiewał kiedyś Jackowski. Bądź sobą, nie krzywdząc przy tym innych. Skoro Oni Cię krzywdzą? Przymknij na to oko. Sami wystawiają sobie świadectwo. Póki jesteś dobrym człowiekiem nic Cię nie ruszy:)
Pozdrawiam Cię gorąco

Pozdrawiam.
Ps. Dusiu, co do tej kłótni. W życiu najważniejsze sobą być... śpiewał kiedyś Jackowski. Bądź sobą, nie krzywdząc przy tym innych. Skoro Oni Cię krzywdzą? Przymknij na to oko. Sami wystawiają sobie świadectwo. Póki jesteś dobrym człowiekiem nic Cię nie ruszy:)
Pozdrawiam Cię gorąco

życie pełne jest pasji...
i urody:)

- Storczykowa
ja zawsze jestem sobą, ale wielu osobom to przeszkadza. na forum i nie tylko. ja mam po prostu bardzo trudny charakter i bardzo ciężko mnie lubić.Blondysia pisze:Dusia storczyki piękne, ale ja i tak zakochałam się w jednym. Biały Phalaenopsis z czerwoną warżkąWidziałam takiego kiedyś w biedronce ale nie mogłam wtedy kupić. Od tego czasu śni i się po nocach
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Cię gorąco
a co do storczyków, to ja też uwielbiam białe z rózową warżką. obecnie mam 2. 3 poprzednie mi uschły. 1 od deszczówki, 2 bo im chyba zaczęła gnić nasada łodygi. odpadały im liście po kolei, a w końcu odpadł sercowy i :/ . te 2 co mam raczej mają się dobrze. 1 kwitnie (ten nowy), a ten drugi puszcza pęd. ale one są bardzo piękne. ja w ogóle lubię białe storczyki, ale takie szczególnie.
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.