Nawozy naturalne - koński, kurzy itd.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izo, wymyśliłaś nową, świetną teorię.chatte pisze:..... Wspominałeś o głębokim przekopywaniu obornika. Jeśli przekopujesz go głęboko, to marchew rosnąc w ogóle się z nim nie styka, bazując na tym, który został przykopany wcześniej i zdążył się rozłożyć. Czyli wszystko sie zgadza
Pozostań jednak lepiej przy swojej wiedzy książkowej, popartej codzienną praktyką milionów rolników i ogrodników.
Obornik się nie rozłoży, korzenie marchwi, pietruszki, buraków i roślin kapustnych pobierają pokarm z głębokości 60-70 cm a nie na "sztych" gdzie leży obornik, a on tylko bezużytecznie traci większość składników pokarmowych. Przy świeżym oborniku świetnie rozmnaża się połyśnica marchwianka (niszcząca również pietruszkę). Same zyski.
Przemo jak chce, to niech sieje warzywa korzeniowe na świeżym oborniku. Marnuje obornik i je warzywa kiepskiej jakości.
Mietek.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie, Mariolko. Pomyślałam, ze ja mam chyba bardziej wyostrzony zmysł powonienia niz większość ludzi, bo sąsiadka zajadała z apetytem marchewkę, która mnie wyraźnie "pachniała" obornikiem. Gdyby nawet jednak marchew Przemka jakimś cudem tego zapachu nie miała, to i tak nie zmienię sposobu uprawy, ani zdania na ten temat. Przecież wiadomo, ze najlepiej przyswajalny dla roślin jest nawóz całkowicie rozłożony, a nie jest możliwe, żeby rozłożył się od wiosny do jesieni. Z takiego częściowo rozłożonego rośliny mają znacznie mniej korzyści i w związku z tym mogą mieć dużo mniej składników odżywczych.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26