Co dziś gotujecie na obiad?
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Mam wczorajsze udka kurczaka w sosie różowym, do tego ryż brązowy z warzywami i surówka (sałata, pomidor, rzodkiewka i awokado) i zupa z dyni na ostro dla eM-a.
Pozdrawiam Halina.
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3148
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Rosół z kaczki, później pizza, na deser jagodzianki dyniowe .
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Udka z podarowanej gęsi, ziemniaki i buraczki. Ponoć to tradycja na 11 listopada a ja pierwszy raz robiłam, dwie godziny w piekarniku. Wyszły smaczne ale lepiej byłoby gdyby były bardziej miększe. Jeszcze mam piersi, no i resztę. tak więc szukam inspiracji. Jeżeli jest to tradycja to pewnie zrobiliście i podzielicie się jakimś sprawdzonym przepisem.
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Ano zrobiliśmy. U mnie co roku w Swięto Niepodległości zupa krem z dyni, konfitowana gęsina,. Na deser w tym roku zamiast rogali świętomarcińskich ciasto dyniowe 3-bit.roma333 pisze: Jeżeli jest to tradycja to pewnie zrobiliście i podzielicie się jakimś sprawdzonym przepisem.
Konfitowanie to smażenie mięsa w głębokim tłuszczu. Kupuję 5 pojemników z gęsim smalcem (250ml każdy). Gęś porcjuję. Korpus i skrzydełka zużywam na rosół, a piersi i udka konfituję. Skórę na mięsie nacinam w kratkę aż do mięsa. Nacieram udka i piersi tyminkiem, czosnkiem, solą i pieprzem od strony mięsa. Zostawiam na noc. Smalec rozgrzewam w brytfannie. W tym czasie kładę gęsinę od strony skóry na zimną patelnie i podsmażam aż skórka zbrązowieje. Wkładam do brytfanny z gorącym tłuszczem. Dolewam tłuszcz wytopiony z mięsa i piekę 2,5h w temp 120C.
Trochę inna metoda to mięso bez podsmażania wkładamy do gorącego tłuszczu. Na ostatnie 10 min wyjmujemy i opiekamy pod grillem, zęby zbrązowić skórkę.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Wczoraj barszczyk z krokietami (z mięsem i dla mnie z soczewicą), a dzisiaj kapuśniak ze słodkiej kapusty (pozostała po gołąbkach) i flaki.
Beata
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Aj z tą dietą to raczej teraz ciężko Pieczony kurczak w ziołach i wędzonej papryce, ryż basmai, borówka brusznica, do tego sałata z vinegretem i kompot jabłkowy. A na deser dla łasuchów pieczone jabłka z gałą lodów waniliowych